Новий бюджет: як аграрії наживуться на коронавірусі

Яким буде секвестр держбюджету та хто від нього виграє
Новий бюджет: як аграрії наживуться на коронавірусі
Захисна маска (фото: Pexels)
12 Вересня 2020, 16:02
читать на русском

13 квітня Верховна Рада з другої спроби проголосувала зміни до державного бюджету. Причому, цього разу провладна фракція дала необхідні 226 голосів. Найбільше в результаті секвестру постраждали сфери культури і освіти. Виграли ж олігархи.

Детальніше про те, як Верховна Рада ухвалювала "коронавірусні" зміни до бюджету, розповіла журналістка видання "Апостроф" Юлія Забєліна.

На минулому позачерговому засіданні ВРУ депутати провалили голосування за зміни до державного бюджету. Тоді не вистачило всього трьох голосів. Як пізніше розповів нардеп Микита Потураєв, не проголосував у повному складі комітет з питань освіти, оскільки найбільше публічних претензій у депутатів виникло до урізання бюджету на культуру і освіту. Також тоді з'явилися питання до того, що без грошей залишився Державний фонд регіонального розвитку (ДФРР). В результаті - документ відправили на доопрацювання в комітет.

Після доопрацювання законопроєкту депутати частково повернули кошти ДФРР: зокрема, гроші на місцеві вибори, Нову українську школу, що дало можливість таки ухвалити документ силами "Слуги народу" і групи "Довіра".

Опозиційні фракції законопроєкт не підтримали. У фракції "Голос", наприклад, назвали документ "бюджетом несправедливої та поліцейської країни". "Зменшили: субсидії ЖКГ - на 8 млрд гривень, місцевих бюджетів - на 11 млрд гривень, освіту - на 5 млрд гривень, культуру - на 5 млрд гривень, фонд енергоефективності - на 1,6 млрд гривень", - повідомила заступник голови фракції "Голос" Юлія Клименко. Також, велику суму - 6,8 млрд гривень - заберуть у міністерства розвитку територій і громад.

У доопрацьованому варіанті документа державний борг збільшиться на 340 млрд гривень, дефіцит бюджету в три рази до 298 млрд гривень. Депутатами було скорочено доходи на 112 млрд грн. Видатки ж було збільшено на 82 млрд, до 1,266 трильйонів.

Також збільшено видатки на Державну судову адміністрацію. Після доопрацювання проєкту закону витрати збільшили на 1,078 млрд гривень. Найбільше грошей отримає міністерство фінансів, оскільки саме воно буде розпорядником Фонду боротьби з коронавірусом. Сума фінансування складе 64,7 млрд гривень. Хоча, за словами Юлії Клименко, враховуючи, що за березень держава на всіх рівнях на боротьбу з вірусом витратила 386 млн гривень, для того, "аби витратити виділені мільярди, доведеться витрачати їх 168 місяців".

Також на 29,7 млрд гривень зросте фінансування Пенсійного фонду, що дозволить виплатити обіцяні одноразові виплати пенсіонерам та збільшити пенсії.

Удвічі скорочено субвенцію на проведення місцевих виборів - від 2,15 до 1 мільярда гривень. Хоча в порівнянні з минулим варіантом, після якого заговорили про скасування місцевих виборів восени, сума значно збільшена, як кажуть співрозмовники в партії "Слуга народу", зараз ніхто не має наміру скасовувати або переносити вибори в зв'язку з коронавірусом.
Ще 200 млн з бюджету піде на фінансування Державної архітектурно-будівельної служби, яку вже півроку обіцяють ліквідувати.

Для міністерства енергетики бюджет на "реструктуризацію вугільної галузі" збільшили майже вдвічі - з 1,9 млрд грн до 3,56 млрд грн. Також було виділено додатково 4 млрд гривень на підтримку аграріїв, що відразу ж дало підтримку депутатської групи "Довіра", яка представляє інтереси великих латифундистів. Цікаво, що сумарні витрати на земельну реформу для Держгеокадастра зменшили майже вдвічі, тобто з 506 млн грн до 288 млн грн. В результаті, експерти прямо кажуть про лобіювання Кабміном аграрних олігархів.

Одна з багатьох дивних цифр в новому проєкті бюджету - 10 млн гривень фінансової допомоги для Албанії, хоча вона постраждала від землетрусів кілька місяців тому. На запитання депутатів про доцільність таких витрат прем'єр так і не відповів. У бюджеті також залишили 100 млн гривень на будівництво міжнародного аеропорту в Дніпрі, хоча спочатку планувалося закласти 1 млрд. В цілому, як кажуть багато депутатів, цей бюджет став "бюджетом дрібних договорняків". "Шмигаль зміг потроху домовитися з різними представниками фракції "Слуги народу", - розповів один з депутатів.

Хоча одного лише голосування за бюджет - недостатньо. Головне вливання в українську економіку - транш від Міжнародного валютного фонду - країна зможе отримати тільки після голосування за "антиколомойський законопроєкт", який зараз завалили тисячами правок, що блокує його ухвалення у другому читанні. У керівництві парламенту прямо заявили про "поправочний тероризм", а розгляд цього документа, як кажуть в "Слузі народу", можливо провести лише після Великодня. Цього тижня, в четвер, як стверджують співрозмовники видання в різних фракціях, поки планують тільки розглянути зміни до регламенту, які дозволять боротися зі "спамом" від нардепів з оточення Коломойського.

1