Піклуємося про парники та теплиці: календар городника на грудень

Можна також готувати насіння до посіву, вносити добрива, навести порядок у саду та на газонах
Ексклюзив
Піклуємося про парники та теплиці: календар городника на грудень
27 Листопада 2022, 09:18
читать на русском

1 грудня

Відмінний час для посіву та посадки коренеплодів, кучерявих тих, що стеляться і повзучих рослин, а також культур, що утворюють вуса, наприклад, декоративні ампелі, дині, сою, сочевицю, садову суницю. Займіться розпушуванням сухої землі, прополкою, проріджуванням і підгортанням сіянців. Тепличні рослини слід обробити від хвороб і шкідників. У грунт можна вносити органічні добрива.

Збирайте лікарські трави на насінники. Викопуйте бульби і цибулини. Садіть ампельні і в'юнкі квіти. Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при транспортуванні і будуть довго радувати в букетах.

Заготовляйте на зиму дрова. На кухні продовжуйте заготовляти продукцію на зиму: консервуйте, соліть, квасьте капусту, робіть соки і вино. Побалуйте себе і близьких випічкою. Тісто сьогодні вийде особливо смачним і пухким.

2 грудня

Рекомендується розпушити грунт в прикореневій зоні рослин, видалити бур'ян, прорідити сходи. Можна сіяти і садити декоративно-листяні культури. На городі Підготуйте насіння до посіву: замочіть їх або покладіть у вологу тканину для набухання. У теплиці організуйте посів шпинату, щавлю, салату листового, редиски. Займіться в темному приміщенні вигонкою цикорного салату. Можна пересаджувати рослини, давати органічну підгодівлю.

Гарний час для посадки бульбоцибулевих квітів. Організуйте мінеральну або органічне прикореневе підживлення. Заготовлюйте листя лікарських рослин. В будинку Продовжуйте заготовлювати продукцію на зиму: консервуйте, соліть, квасьте капусту, робіть соки і вино. У цей день варто утриматися від виконання домашніх справ і дочекатися більш сприятливого моменту.

3 грудня

Сійте і садіть декоративно-листяні рослини. Організуйте розпушування, полив і щеплення. Не обприскуйте рослини отрутохімікатами. Закладайте відходи в компост. Можна замочувати і пророщувати насіння. Посійте цибулю ріпчасту, порей, шніт-цибулю і часник. Також рекомендуються до посіву коренеплідні культури - бруква, редька і турнепс. Добре буде рости також морква, мангольд і пастернак.

Заготовлюйте листя лікарських рослин. Слушна нагода для посадки бульбоцибульних квітів. Посів, посадка і пересадка більшості рослин, особливо однорічних, але не для зберігання і не на насіння.

Консервуйте, соліть, квасьте капусту, робіть соки і вино. У будинку слід виконувати дрібну, нескладну роботу: провітріть будинок, вимийте вікна, організуйте прання білизни, полийте кімнатні та балконні рослини.

4 грудня

Заготовлюйте живці для весняного, зимового щеплення. У регіонах з теплим кліматом можна посадити фруктові дерева: грушу, горобину, яблуню, черешню. З плодових чагарників встигнуть прийнятися: малина, калина, смородина.

Рекомендується замочити насіння для подальшого посіву. Сійте і садіть однорічні рослини, але не на зберігання і не на насіння. Займіться розпушуванням, підгодівлею і щепленнями.  Заготовлюйте листя лікарських рослин. Вкоротіть пагони для того, щоб стимулювати їх подальше зростання.

Не використовуйте для обробки рослин токсичні хімічні препарати.

На кухні продовжуйте заготовлювати продукцію на зиму: консервуйте, соліть, квасьте капусту, робіть соки і вино. Займіться роботою по дому: почніть ремонт, переставте меблі, організуйте прання. Можна скласти речі в шафах, провітрити будинок.

5 грудня

Краще зайнятися наведенням порядку в саду і теплиці. Можна закласти насіння плодових культур на стратифікацію, снігозатримання. З овочевих рослин посадіть скорцонеру, а із зелені рекомендується посіяти валеріану, фенхель і гірчицю.

Зберіть сміття на ділянці. Зробіть щеплення. Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при транспортуванні і будуть довго радувати в букетах. Зрізайте непотрібні пагони, формуйте крони.

Консервуйте, соліть, квасьте капусту, робіть соки і вино. Вдалою буде заморозка фруктів. Відмінний час для домашніх справ. Можна фарбувати стіни, переклеювати шпалери, прати білизну, провітрювати будинок.

6 грудня

Організуйте обрізку дерев і чагарників, обріжте зайві вуса у полуниці. Доглядайте за тепличними грядками. Обробіть грядки від збудників захворювань і шкідників рослин.

Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при транспортуванні і будуть довго радувати в букетах. Викопуйте бульби і цибулини.

Соліть і квасьте капусту, робіть соки і вино. День відмінно підходить для виконання домашніх справ. Головне, робіть все самі, не перекладаючи роботу на близьких.

7 грудня

Займіться обрізанням дерев зерняткових порід. Окучуйте снігом штамби дерев і ягідні чагарники, рекомендується провести снігозатримання на ділянці з суницею.

У теплиці можна сіяти коренеплоди: редису, моркви, цибулі на ріпку. Перекопуйте, розпушуйте грунт, пересаджуйте, підгодовуйте і поливайте рослини. Вносьте в грунт органічні добрива, в тому числі калійні.

Займіться пересадкою і розподілом багаторічників, якщо є така необхідність, але пам'ятайте, що краще це все ж робити не в кінці, а на початку вегетаційного періоду. Заготовлюйте коріння лікарських рослин.

День підходить для дрібної роботи по дому. Можна зайнятися нескладним ремонтом, провітрити будинок, організувати прання білизни.

8 грудня

Якщо у вашому регіоні теплий клімат, можете посадити невеликі декоративні дерева і чагарники. Крім того, в квартирі можлива посадка витких рослин. Розділяйте і розсаджуйте багаторічники.

Займіться посівом коренеплодів: редису, моркви, цибулі на ріпку. Із зелені посійте м'яту, аніс, крес-салат. Перекопуйте, розпушуйте грунт, пересаджуйте, підгодовуйте і поливайте рослини. У квітнику Прорідіть сходи, видаляйте бур'ян. Відмінний час для посадки і пересадки абсолютно будь-яких квітів. Не рекомендується замочувати насіння. Можна зайнятися роботою по дому, яку ви довго відкладали.

Можна зробити невеликий ремонт. Гарний час для роботи в городі і саду.

9 грудня

Не потрібно обприскувати рослини отрутохімікатами. Заготовлюйте живці для щеплення, займіться санітарним обрізанням дерев і чагарників. Садіть бульбові квіти, чагарники і троянди.

Можна поливати і рихлити землю в прикореневій зоні. Сійте в тепличні грядки насіння бобових і коренеплідних рослин, а також різних видів цибулі. Рекомендується посадити розсаду болгарського перцю, помідорів і баклажанів.

Не робіть щеплень. Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при транспортуванні і будуть довго радувати в букетах. Організуйте полив, при цьому постарайтеся не перелити рослини.

Можна виконувати будь-яку роботу по дому.

10-11 грудня

Посіяні і посаджені сьогодні рослини дадуть відмінної якості плоди, які будуть довго зберігатися. Обрізуйте і розмножують рослини діленням коренів і бульб.

Готуйте насіння для подальших посівів: замочуйте їх і пророщуйте. Сійте в теплиці крес-салат, гірчицю, шпинат. Займіться вигонкою на зелень, посівом швидкозростаючих культур. Рекомендуються помірний полив і підживлення рослин органікою.

Відмінний час для посадки бульбоцибульних і багаторічних квітів. Посів і посадка пряних і лікарських рослин і трав.

День можна присвятити невеликій роботі по дому. Відмінним місцем сьогодні стане кухня. Приготуйте їжу, наведіть порядок в шафах, придбайте новий посуд.

12 грудня

Робіть щеплення і перещеплення. Можна підгодувати рослини під корінь органічними добривами. Обрізуйте зайві вуса у суниці садової. Проріджуйте сходи, видаляйте бур'ян. Посійте на розсаду баклажани, помідори і болгарський перець. Крім того, краще за все будуть розвиватися посіяні в цей день цибуля (порей, ріпка, батун і шніт) і коренеплідні культури - морква, редис, бруква, турнепс та інші.

Відмінний час для посадки бульбоцибульних і багаторічних квітів. Займіться посівом і посадкою пряних, квіткових, лікарських трав і рослин, особливо тих, які мають жало, шипи, колючки або гострі листя і плоди.

Організуйте полив і зрошення для кімнатних і балконних рослин. День підходить для виконання дрібної роботи по дому: позбудьтеся від пилу, приберіть в кімнатах, приготуйте їжу, провітріть будинок.

13 грудня

Можна сіяти швидкозростаючі лікарські та декоративно-квітучі рослини, особливо ті, у яких довге стебло. Садіть саджанці і живці. Займайтеся розпушуванням, проріджуванням і підгортання сходів.

Можна сіяти рослини на зелень і насіння, проте враховуйте, що високого врожаю ви не отримаєте. Обробляйте від шкідників і хвороб. Внесіть в грунт органічні добрива.

Викопуйте цибулини і бульби на зберігання. Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при транспортуванні і будуть довго радувати в букетах. Сійте і садіть декоративно-квітучі рослини, вони швидше зацвітуть.

Побалуйте себе і близьких випічкою. Тісто сьогодні вийде особливо смачним і повітряним. Гарний час для збору і заморожування фруктів. Можна зайнятися будь-якою роботою по дому, головне почати її і закінчити в рамках одного дня.

14 грудня

У день молодика рекомендується утриматися від посівів посадок. Але, якщо у вас немає такої можливості можна сіяти і садити швидкозростаючі лікарські рослини. У теплих регіонах можна садити саджанці плодово-ягідних культур.

Сійте і садіть рослини на насіння. Ви отримаєте рясну зелень, проте урожай буде незначним. Займіться обробкою від хвороб і шкідників.

Сійте і садіть декоративно-квітучі рослини, вони зацвітають швидше. Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при транспортуванні і будуть довго радувати в букетах.

Відмінний день для заморожування фруктів. Сьогодні можна займатися практично будь-якими справами, від масштабного ремонту до легкого прибирання. Однак до найважчої роботи краще приступити після обіду.

15 грудня

У цей день можна сіяти і садити дерева і чагарники. Рекомендується пересаджувати рослини з ослабленою кореневою системою. Займіться обробкою посадок від збудників захворювань і шкідників.

Сьогодні можна пересаджувати рослини з ослабленою кореневою системою. Прибирати урожай на тривале зберігання і на насіння. Замочіть насіння в стимуляторі росту або покладіть набухати, загорнувши у вологу тканину.

Можна пересаджувати квіти, які мають зимувати на холодних підвіконнях. Заготовлюйте коріння лікарських рослин. Вносьте в грунт мінеральні добрива.

Відмінний час для консервування коренеплодів. День не підходить до важкої роботи. Краще, наприклад, зайнятися декором приміщень, пересадити квіти, прибрати в шафі.

16 грудня

Проведіть в саду обрізку дерев і чагарників в безморозну погоду, можна заготовити черенки для щеплень. Сьогодні не варто працювати з корінням рослин. Сійте і садіть рослини, щоб отримати якісне насіння, яке буде довго зберігатися. Головне на зростаючому місяці сіяти і садити культури, які дають наземні плоди.

Можна пересаджувати квіти, які мають зимувати на холодному підвіконні. Сприятливий час для пересадки рослин з ослабленою кореневою системою. Вдалий час для посадки багаторічників.

Хороший день для будь-якої роботи в домі. Ви можете підстригти газони, прибрати на вулиці, зробити перестановку меблів, переклеїти шпалери.

17 грудня

Займіться обрізанням зайвих вусів у суниці садової, видаліть пасинки і непотрібні пагони. Прищіпніть верхівки. Це допоможе стимулювати ріст пагонів. Також обробіть рослини від хвороб і шкідників. Посадіть на укорінення заготовлені живці.

Можна сіяти і садити зелень, баштанні і плодові культури, листові овочі. Викопуйте цибулини і бульби на зберігання.

Побалуйте себе і близьких випічкою. Тісто сьогодні вийде особливо смачним і повітряним. День абсолютно не підходить для наведення порядку в будинку. Тому краще відкласти всі справи до більш сприятливого часу.

18 грудня

Рекомендується обробляти грядки: перекопувати, рихлити, полоти, проріджувати і підгортати сходи. Варто видалити суничні вуса, прикореневі і хворі пагони. Видаліть також пасинки і проведіть прищипування верхівок пагонів. Збирайте насіння і коренеплоди на насінники. Обприскуйте від шкідників і хвороб. Крім експериментальних рослин в цей день можна сіяти хіба що цибулю-сівку.

Садіть цибулинні квіти: тюльпани і мускари. Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при транспортуванні і будуть довго радувати в букетах.

Побалуйте себе і близьких випічкою. Тісто вийде особливо смачним і повітряним. Сьогодні будь-яка активність, пов'язана з будинком буде вдалою.

19 грудня

У день святого Миколая будь-яка важка робота заборонена.

20 грудня

Можна сіяти і садити практично будь-які рослини: плодово-ягідні, овочеві, злакові, пряні, квіткові і лікарські. Також рекомендується провести помірний полив.

Постарайтеся сьогодні не переливати і не перегодовувати рослини, так як це може привести до виникнення грибних захворювань або гнилі. Займіться формуючим обрізанням, прищіпкою.

День підходить для нескладної роботи по дому. Можна почати дрібний ремонт, прибрати в будинку, переставити меблі. У дворі і саду також можна попрацювати. Головне не перевантажити себе фізично.

21 грудня

Сійте, садіть і пересаджуйте будь-які рослини. Полийте рослини і розпушуйте навколо них грунт. Можна провести пасинкування і прищипування рослин. Внесіть в грунт мінеральні добрива.

Сійте насіння солодкого перцю, качанового салату, томатів з тривалим терміном вегетації, огірків. Займіться вигонкою на зелень кореневої петрушки, селери, ревеню, буряків, мангольду, ріпчастої цибулі. Організуйте полив.

Слушна нагода для посадки і пересадки багаторічних квітів. Не слід обробляти рослини токсичними отрутохімікатами. Також не перезволожте грунт, не пікіруйте і не обрізайте рослини.

Хороший день для реалізації всіх домашніх справ. Головне на сьому місячну добу: почати і закінчити всі справи в один день. Можна полити кімнатні та балконні рослини, провітрити будинок.

22 грудня

Подбайте про захист дерев від гризнунов і сонячних опіків. Також необхідно в саду подбати про укриття дерев і кустарників від морозів. Якщо є сніг - накидайте його в пристовбурні кола і ущільніть. Збирайте насіння на насінники.

Можна садити пекінську капусту, цибулю на перо, кінзу, листову гірчицю, салат. Внесіть в грунт сухі мінеральні добрива і закрийте їх. У квітнику Рекомендується замінити грунт в горщиках. Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при транспортуванні і будуть довго радувати в букетах.

Сьогодні можна робити соки і вино. Побалуйте себе і близьких випічкою. У будинку можна присвятити час невеликим і нескладним справам. Від ремонту і перестановки меблів краще відмовитися.

23 грудня

Видаліть непотрібні суничні вуса, поросль, прищипніть верхівки пагонів. Слушна нагода для проведення обробки рослин від хвороб і шкідників. При необхідності внесіть в грунт гранульоване мінеральне добриво.

Якщо потрібно займіться прополкою, боротьбою зі шкідниками та хворобами рослин в теплиці і на підвіконні. Видаліть бур'яни. Полив і рідку підгодівлю краще не робити.

Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при тривалому транспортуванні і будуть довго радувати в букетах.

Заготовлюйте соки і вино. Побалуйте себе і близьких випічкою. Наведіть порядок у своїй кімнаті або кабінеті, приберіть розкидані речі, позбудьтеся від пилу. Можна продовжити розпочатий раніше ремонт.

24 грудня

Приведіть у порядок сад. Захистіть дерева від гризунів і сонячних опіків. Проведіть боротьбу зі збудниками захворювань і хвороб. Займіться санітарним обрізанням вусів у суниці, видаліть поросль.

Доглядайте за грунтом в теплиці: приберіть бур'ян, розпушуйте верхній шар грунту навколо рослин, прорідіть сходи, окучуйте сіянці. Збирайте насіння на насінники, включаючи коренеплідні та лікарські рослини.

Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при транспортуванні і будуть довго радувати в букетах. Закрийте в грунт сухе мінеральне добриво.

Заготовлюйте соки і вино. Побалуйте себе і близьких випічкою. Ідеальний час для занять домашніми справами, від масштабного ремонту до дрібного прибирання. Також можна навести порядок у дворі або на вулиці.

25 грудня

Дерева і чагарники підсапуйте снігом. Підготовте черенки для щеплень. Полив і розпушування організовуйте не в зоні коренів, щоб їх не пошкодити. У Тельці добре сіяти культури, що повільно ростуть.

Замочіть в дезинфікуючому розчині насіння і покладіть його на пророщування. Прийшов час внести рідку мінеральну підгодівлю і зайнятися поливом. Видаліть бур'яни. Викопуйте цибулинні. Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при транспортуванні і будуть довго радувати в букетах. Посадіть бегонію, глоксинію і цикламен перський.

Заготовлюйте соки і вино. Можна консервувати коренеплоди. День підходить для заняття нескладними справами. Наведіть порядок у кімнаті, приберіть речі, пересадіть квіти, складіть речі в шафах.

26 грудня

Можна поливати грядки, але розпушувати після поливу слід близько до кореневої системі. Також закладіть органічні відходи в компост. Посійте у теплиці пекінську капусту, крес-салат, салат листовий. Сьогодні не варто пересаджувати рослини.

У цей день варто відмовитися від будь-яких домашніх справ, так як є ймовірність, що в майбутньому доведеться все заново переробляти.

27-29 грудня

Закладайте насіння на стратифікацію, заготовлюйте живці для настільного щеплення. Сійте і садіть бобові, квіткові ампельні, почвопокривні культури, а також ліани. Продовжуйте займатися вигонкою на зелень кореневої петрушки, селери, щавлю, ревеню, буряків, мангольду, цибулі. Організуйте розпушування без поливу, прорідіть сходи, обприскуйте від шкідників і хвороб.

Викопуйте цибулини і бульби. Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при транспортуванні і будуть довго радувати в букетах. Заготовлюйте квітки на насінники.

Сьогодні поганий день для поливу кімнатних і балконних рослин. Відмінний час для заняття домашніми справами: займіться легким прибиранням, провітріть будинок, приготуйте їжу.

30 грудня

Рекомендується зайнятися прополкою, розпушуванням, проріджуванням і підгортанням сходів, мульчуванням поверхні. Можна організувати боротьбу з шкідниками та хворобами, використовуючи для обробки нетоксичні народні засоби.

Сьогодні не варто займатися посівом, посадкою і пересадкою. Закладіть органічні відходи в компост. Можна внести в грунт не надто концентрований розчин мінерального добрива. Постарайтеся відмовитися від посадок і пересадок балконних і кімнатних рослин.

Удома можна зробити легке прибирання, навести порядок в кімнатах, скриньках, тумбочках. Добре буде провітрити будинок або привести в порядок свій газон.

31 грудня

А хіба цього дня хтось порається на городі та в саду? Краще прикрасити дім та приготувати святкові страви і зустріти з родиною Новий рік.

1