Сезон підходить до кінця: календар городника на листопад

У листопаді часто йдуть дощі, світловий день коротшає, а ще часто бувають заморозки і навіть випадає сніг. Така погода точно не сприяє росту та розвитку рослин. Та все ж у городника й садівника залишаються певні справи, які виконують саме в останній осінній місяць.
Ексклюзив
Сезон підходить до кінця: календар городника на листопад
Гарбузи, осінь / Фото: Pexels
31 Жовтня 2023, 19:47
читать на русском

На городі проводять підзимовий посів овочів та зелені. У сухий та погожий день у заздалегідь підготовлені грядки сіють моркву, редиску, буряк, салат та інші культури, які можуть пережити зиму у ґрунті. За цей час відбудеться природне загартовування насіння, тому навесні воно почне швидко сходити, а врожай ви отримаєте раніше.

Про це пише Аптека садівника.

Дерева та кущі потребують вологозарядного поливу. Особливо якщо осінь у вашому регіоні була суха. З одного боку такий полив забирає час, бо потрібно добре промочити ґрунт у пристовбурному колі. Але з іншого — ви забезпечуєте рослинам більш комфортні умови зимівлі.

Наприкінці осені заготовляють живці для щеплень. Робити це треба у ясний сухий день. Живці нарізають потрібної довжини і зберігають у снігу або піску, а у відповідний день проводять щеплення. Визначити сприятливий день для цього агрозаходу, а також для інших робіт допоможе місячний посівний календар городника й садівника на листопад 2023 року. Тут ви знайдете дні, коли найкраще сіяти овочі під зиму, а коли краще нічого з рослинами не робити.

Якщо погода ще сприяє, на початку місяця садять саджанці хвойних та плодових культур. Посадкову яму готують заздалегідь, вносять добрива, а от у листопаді деревце можна посадити. Ті ж саджанці, що висадили цього року, краще укрити на зиму. Стовбури усіх дерев захищають від зайців, які в пошуку їжі приходять у садки і псують кору дерев.

На початку місяця ще проводять обробку винограду проти зимуючих стадій шкідників та хвороб. Потім проводять обрізку та за потреби укривають лозу (якщо сорт погано переносить українські зими). Такий приблизний план робіт господаря у листопаді. Більш детально про кожен день місяця відповідно до місячного календаря розповімо далі.

1 листопада

Краще не сіяти овочі та зелень під зиму. Також не варто садити саджанці дерев. Краще приділіть час грядкам на городі, де нічого не росте. Їх треба очистити від усіх рослинних залишків, перекопати або зорати.

Не варто зараз поливати рослини (на вулиці і кімнатні).

2 листопада

Можна садити або сіяти рослини, особливо низькорослі. Якщо погода відповідна, посадіть цибулю-сіянку та часник. Грядки слід було підготувати заздалегідь, а садити — зараз, якщо вже достатньо холодно. У теплу погоду садити часник і цибулю не треба, щоб вони не встигли прорости.

Також посійте на городі моркву, шпинат, редиску, кріп та інші культури, які зазвичай сієте під зиму. Цей знак забезпечує їм дружні сходи та рясний, смачний врожай.

Листя, що опало в саду, зберіть і закладіть на компост або використайте як мульчу. Ним можна прикрити ті ж посадки цибулі або посів моркви. Але не використовуйте листя з тих дерев, які масово хворіли цього року. Його слід знищити за межами ділянки.

3 листопада

У цьому місяці найкраще проводити вологозарядний полив. Уже не так тепло, щоб рослини розпочали вегетацію, а саме відповідна погода, щоб вода добре промочила ґрунт. Такий полив проводять, щоб захистити рослини від зимового осушення. А ще вологий ґрунт не так швидко промерзає, тому рослинам комфортніше зимувати. Кількість води під час вологозарядного поливу залежить від віку та розмірів конкретної культури.

Після поливу пристовбурні кола можна замульчувати. Використовуйте матеріал, який є під рукою: кора, опале листя, ялинове гілля. Рослинні залишки закладіть на компост.

Кімнатні рослини (у переважній більшості) також потребують поливу у холодний період. Тому полийте і їх.

4 листопада

У цей день багато робіт краще не проводити, тому влаштуйте собі вихідний. Можна проаналізувати все, що відбулося за цей сезон. Це допоможе зрозуміти, що було правильно, а що ні, щоб не допускати подібних помилок у майбутньому.

Також зараз уже можна потроху планувати майбутній сезон. Намалюйте схематично план ділянки, відмітьте, де вносили добрива, а де потрібно буде підживити землю навесні. Далі відмічайте ділянки, де проводити або плануєте сіяти щось під зиму. Тепер легше зрозуміти, де та які культури зможете посіяти наступного року. Враховуйте при цьому сусідство та сівозміну. Таке планування без поспіху зекономить час навесні, коли його завжди не вистачає.

5 листопада

Добре проводити обробки проти шкідників та хвороб. Якщо останнє скошування газону було кілька днів тому, треба його обробити фунгіцидом на зиму. Так ви захистите траву від таких небезпечних хвороб як снігова пліснява та плямистості листя. Такого розчину достатньо для обробки 1 сотки газону.

Рубайте дрова, якщо є така необхідність у заготівлі. Також можна видалити старі дерева та кущі, які вже не дають плоди або довго хворіють. Зараз нічого не заважає спиляти їх, а пеньок викорчувати або залишити і навесні задекорувати його. Є чимало ідей, як гармонійно вписати старий пеньок у ландшафт.

6 листопада

Дерева на зиму варто побілити. Деякі садівники вважають, що це не приносить користі, навпаки — сильна концентрація розчину негативно впливає на саму рослину. Однак якщо приготувати розчин для побілки правильно, він захистить рослину від сонячних опіків, які нерідко стаються взимку, а також від морозобоїн, які також утворюються через чергування теплої та морозної погоди.

Також дерева (особливо молоді) варто захистити на зиму від зайців. Вони можуть проникати у садки в пошуках їжі і псувати кору дерев. Тому обмотайте їх ялиновим гіллям або руберойдом. Але найкраще використати спеціальні садові бинти або біле агроволокно.

Якщо вирощуєте у теплиці квіти, ідеальний час,  щоб їх зрізати для квіткових композицій. Вони будуть довго стояти і не втрачати декоративний вигляд.

7 листопада

Багато рослин, якщо хочеться виростити їх з насіння, потребують довгої стратифікації. Тому перед самою зимою висівають насіння декоративних рослин, і у ґрунті вони проходять цей природний процес загартовування холодом та вологою. Також можна спробувати посадити цибулинні квіти. Місце для них оберіть затишне, без протягів, де буде багато сонця навесні. Також там не повинно бути застою води.

Ще можна підгодовувати рослини, лиш обирайте добрива без вмісту азоту. Калій та фосфор допоможуть деревам та чагарникам краще пережити зиму, а навесні вчасно вступити у вегетацію.

8 листопада

Приділіть час хвойним культурам на ділянці. На відміну від їхніх лісових родичів, декоративні туї, кипариси та інші вічнозелені можуть не дуже добре переносити зиму у нашому кліматі. Ті хвойні, що мають кулясту, колоновидну чи іншу чітку форму, потребують підв’язування. Візьміть мотузку і обв’яжіть нею по колу, притягуючи гілки до стовбура. Якщо буде йти сильний сніг, гілки, що не прив’язані, почнуть деформуватися або ламатися. Інколи садівники навіть загортають крону мішковиною або спеціальними чохлами для таких дерев. Це захищає крону від сонячних опіків, які найчастіше бувають наприкінці зими. А от агроволокно для таких цілей не варто використовувати — воно акумулює тепло.

9 листопада

Якщо ще не посіяли овочі та зелень під зиму, а погодні умови дозволяють, зробіть це сьогодні. Моркву, буряк, кріп, редиску сіють у підготовлені до цього борозенки, загортають, але не зволожують. Далі можна утеплити грядки опалим листям або ялиновим гіллям. Коли випаде сніг, утеплити посіви можна й ним.

В домашніх умовах також можна вирощувати деякі культури, особливо швидкорослі. Кому ж не хочеться серед зими мати свіженьких вітамінів? Тому посійте шпинат, салат або цибулю на перо. Так, доведеться забезпечити посівам достатню кількість світла та температурний режим, але досить швидко ви отримаєте результати своєї праці.

10 листопада

Якщо осінь у вашому регіоні видалася тепла, ще можна посадити саджанці яблунь. Та не забувайте, що до стабільних морозів такі саджанці повинні встигнути прижитися. А ще продовжуйте посадки хвойних рослин. Після посадки пристовбурні кола варто замульчувати для збереження тепла та вологи. Зразу після посадки обрізати хвойні не треба — відкладіть це до наступного сезону. На клумбі ще можете посадити цибулинні квіти, якщо немає сильних морозів.

Проведіть вологозарядний полив дерев та кущів, щоб забезпечити їх достатньою кількістю вологи для комфортного зимування.

Заготуйте живці для подальшого щеплення. Після того, як нарізали здорові та рівці живці, прикопайте їх у вологому піску.

11 листопада

Якщо погода вже дуже холодна для посадки саджанців, а ви не встигли їх висадити, саджанці можна прикопати уздовж південної стіни якоїсь будівлі. Для цього готують траншею і укладають саджанці. Із саджанця обривають усе листя і занурюють на кілька годин у воду, щоб добре промочилося коріння. Потім викладають один біля одного у підготовлену траншею на північ корінням і прикопують пухким ґрунтом так, щоб на поверхні залишилися кінці гілок.

Також у листопаді можна готувати посадкову яму для майбутніх посадок. Хочете посадити сливу, персик, абрикос, але восени не встигли цього зробити? Знайдіть рослинам відповідне місце на ділянці, викопайте яму та внесіть добрива. Так вони точно розчиняться до весни, а з настанням тепла посадите у таку яму саджанці.

12 листопада

Посіяти можна зараз хіба що зелень, яка ростиме на підвіконні. Сприятливий день для догляду за домашніми рослинами на підвіконнях.

13 листопада

Проводити більшість робіт із рослинами не варто. Не треба також нічого садити та сіяти.

Тому, якщо погода дощова або холодна, краще відпочити. Можна нічого не робити цілий день, адже ви весь сезон плідно працювали. Також можна влаштувати генеральне прибирання або приготувати щось особливе на вечерю.

Передивіться свої запаси насіння. Той матеріал, що застарів, у нього закінчився термін придатності, краще викинути. З такого насіння гарних сходів не отримаєте. Також це допоможе визначити, насіння яких культур вам не вистачає. Складіть список і за нагоди придбайте потрібні сорти та гібриди. Щоб навесні не хапатися за голову.

14 листопада

Якщо погодні умови сприяють, можна перекопати пристовбурні кола дерев та чагарників. У знак Стрільця нові рослини краще не закладати на ділянці та для вирощування в домашніх умовах. Одночасно з перекопуванням можна внести й добрива на основі фосфору та калію, щоб рослини вдало перезимували і навесні вчасно розпочали вегетацію. Також можна внести і органіку, наприклад, перегній.

Варто укрити рослини на зиму, якщо досі цього не зробили. Більшість плодових і декоративних культур добре зимують у відкритому ґрунті без укриття. Однак деякі види троянд та теплолюбні сорти винограду краще захистити від можливих морозів. Для цього кущі прикопують землею або ж використовують біле агроволокно.

15 листопада

Огляньте овочі та фрукти, які лежать у сховищі. Може статися, що ви заклали на зберігання трохи зіпсований плід, і він почав уражувати сусідні. Такі, якщо виявили, одразу ж знищуйте, щоб не втратити добру частину врожаю. Заодно огляньте сховища, чи немає слідів “роботи” гризунів. Миші та щурі в холодну пору ховаються там, де люди зберігають зерно та інший врожай. І не тільки псують його, а й можуть переносити небезпечні для людей інфекції.

Для боротьби з гризунами у сховищах та на присадибній ділянці застосуйте принади Капкан або Багіра. Препарати вже готові до застосування, їх розкладають у місцях перебування шкідників згідно з інструкцією. Миші та щурі відмінно їх поїдають, а знищення відбувається з ефективністю дії до 100%.

16 листопада

Найкраще садити багаторічні культури. Оскільки для посадок плодових дерев та чагарників може бути запізно, можна підготувати посадкову яму для наступного сезону.

Для початку визначтеся, саджанці яких культур плануєте посадити наступного сезону. Далі знайдіть для них відповідне місце, де не буде тіні від крон дорослих дерев та будівель. Тепер можна готувати посадкову яму, виклавши на дно дренаж та добрива. За зиму вони перейдуть у доступну для рослин форму, а ви з настанням тепла зможете посадити саджанці.

Для вирощування в домашніх умовах посійте кріп, цибулю на перо, петрушку, шпинат.

17 листопада

Час для проведення санітарної обрізки дерев та винограду. Найкраще робити це, коли рослини повністю скинули листя. Для початку приберіть його та занесіть в компостну яму. Далі переходьте до санітарної обрізки. Треба видалити сухі та пошкоджені гілки, а також ті, що ростуть під гострим кутом. Зазвичай восени обрізають дорослі яблуні та груші, а також чагарники.

Після обрізання винограду лозу варто обробити проти зимуючих стадій збудників хвороб та шкідників. Застосуйте препарати Захват Ойл + Гарт для повного знищення шкодочинних мікроорганізмів.

Проведіть вологозарядний полив кущів та дерев, якщо досі цього не зробили.

18 листопада

Можна пересадити кімнатні рослини у більші горщики або замінити ґрунт у горщиках. Також хворі кімнатні рослини варто обробити інсекто-фунгіцидом для захисту і від хвороб, і від шкідників.

19 листопада

Краще не проводити більшість агрозаходів. Сіяти зелень для вирощування на підвіконні не варто, як і поливати рослини, а також підживлювати їх.

Після того, як провели необхідні агрозаходи з підготовки дерев до зими, можна замульчувати пристовбурні кола. Для цього можна використати найбільш доступні для вас матеріали: торф, солому, тирсу, деревну кору, ялинове гілля. Заразом можна і обмотати стовбури дерев для захисту від зайців. Особливо страждають від них молоді деревця. Використайте ялинові гілки, примотавши їх навколо стовбура. Або ж застосуйте спеціальні захисні сітки. Саджанці, які цієї осені тільки посадили, можна на зиму укрити.

20 листопада

Оскільки вже говоримо про укриття дерев на зиму, можна подбати і про хвойні насадження. Туї, ялівці з чіткою формою крони краще обмотати для захисту від снігопаду і вітру. Для цього мотузкою обмотайте рослину по колу, підбираючи гілки до купи. А якщо хочете захистити від ранньовесняних опіків, то накрийте крону мішковиною.

Також день можна присвятити прибиранню теплиці. Очистіть та продезінфікуйте усі частини всередині конструкції, замініть верхній шар субстрату, де можуть зимувати збудники хвороб та шкідники. Далі теплицю треба провітрити і, якщо вона у вас плівкова, то плівку на зиму зняти. Якщо ж теплиця з полікарбонату, всередині слід поставити опори, щоб під вагою снігу не зламався дах.

21 листопада

Можна знову повертатися до фактично всіх можливих робіт на ділянці. Лиш не варто обрізати рослини (зокрема й заготовляти живці), бо такі механічні пошкодження можуть довгий час гоїтися.

Зате можна полити рослини, зокрема й кімнатні. Також за потреби внесіть добрива. Враховуйте, що полив та підживлення повинні бути в міру, інакше надлишок призведе до загнивання кореневої системи.

Огляньте садовий інвентар. Після активного сезону дещо могло пошкодитися чи зламатися. Очистіть інструменти, нагостріть та змастіть. Що ремонтується — відремонтуйте, а що ні — замініть на новий.

22 листопада

Можна замочувати насіннєвий матеріал, щоб він швидше проростав. Найпростіше робити це у теплій воді, змінюючи її кожні 4-6 годин, щоб не застоювалася. Можна посіяти зелень, яка швидко росте — під новий рік матимете свіжу зелень, яку можна додавати в салати та інші страви.

Для вдалого вирощування у ємність викладіть шар дренажу і візьміть поживний субстрат (наприклад, універсальний, який продається у спеціалізованих магазинах). Неглибоко посійте насіння, присипте землею і полийте. Далі треба забезпечити посівам достатню кількість світла та температурний режим.

Крім зелені так можна вирощувати навіть деякі овочі. Однак треба обирати гібриди, які підходять саме для вирощування у горщиках.

23 листопада

Посіви навіть зелені варто відкласти, оскільки вони хоч і будуть швидко сходити, проте самі рослини будуть слабкі, часто хворітимуть, а врожай вас не порадує. Тому відкладіть цю справу, а також поливи будь-яких рослин та їхнє підживлення.

Якщо погода суха, можна побілити дерева. Цей захід важливий для захисту стовбура дерев від сонячних опіків, які можливі під час відлиги, а також від тріщин, що утворюються після перепаду температур. Важливо правильно підготувати розчин, щоб сильна концентрація вапна не пошкодила дерева. Також враховуйте, що для молодих дерев концентрація повинна бути нижчою.

24 листопада

Знову загляньте до сховища. Це потрібно робити регулярно, щоб не пропустити момент, коли якісь плоди почнуть псуватися, в’янути чи сохнути. Переберіть їх і одразу знищіть ті, що підгнили чи зіпсувалися. Інакше інфекція швидко перейде на інші плоди. Заразом огляньте і банки з консервацією.

25 листопада

Найкраще садити багаторічні культурні рослини. Однак для цього вже запізно, тому можна посіяти насіння зелені, яка здатна рости на підвіконні. Обирайте гібриди та сорти, які добре ростуть у горщику, а ще краще — які витримують нестачу сонячного світла. Зараз його дуже мало, а досвічувати лампами є можливість не у всіх.

Заготуйте ґрунт для розсади. Взяти можна садову або городну землю та зберігати її у сухих чистих мішках. Не забудьте перед тим, як сіяти насіння на розсаду, продезінфікувати цей ґрунт. Звісно, можна купити і готовий субстрат, але часто городники змішують його із садовою землею для покращення структури.

26 листопада

У південних регіонах листопад ще може бути досить теплий, щоб досі проводити підзимові посіви. В такий час сіють моркву, буряк чи редиску під зиму. Не забудьте утеплити грядки опалим листям чи ялиновим гіллям. Але не поливайте посіви.

Так само за умов, що листопад був теплий, зараз ще можна укривати троянди та інші чагарники на зиму. Багато видів троянд добре переносить українську зиму без укриття або ж нагортанням землі. Однак деякі (наприклад, чайні гібриди), все ж варто укрити. Для початку потрібно пригнути пагони до землі, далі використовують біле агроволокно. Воно захистить від різких перепадів температур, холодних вітрів та сонячних променів.

27 листопада

Краще нічого не робити з рослинами. Їхня чутливість підвищена, а значить ви легко можете їм нашкодити.

Можна поступово готуватися до наступного сезону. Складіть план посадок, які провели під зиму, відмітьте ділянки, де вносити восени добрива, а де — потрібно підживити навесні. Далі розпишіть, де та які культури посієте наступного року. Враховуйте сівозміну та сусідство культур. Такий план значно зекономить час навесні, коли дуже багато роботи. А також допоможе уникнути порушення сівозміни чи невдалого сусідства культур.

Далі за допомогою такого плану можна складати список покупок. Запишіть сорти та гібриди яких культур вам не вистачає, щоб вчасно докупити. До цього ж списку додайте інші покупки: субстрат, садові інструменти, добрива тощо.

28 листопада

Не варто поливати рослини, навіть кімнатні.

Огляньте нові насадження в саду, які посадили цього року. Чи не зіпсували захист стовбурів зайці. Якщо помітили пошкодження, відремонтуйте або замініть захисний матеріал на новий. Якщо були рясні опади, вони могли змити побілку дерев. Тому поновіть її.

Садовий інвентар, якщо ще таким користувалися, почистіть та відремонтуйте. Складіть у сухому місці (можна загорнути у тканину), щоб інструменти не зіпсувалися до весни.

29 листопада

Замочіть насіння культур, які можуть рости на підвіконні, а якщо зробили це раніше, то посійте його. Оберіть для посівів найбільш освітлене місце в домі. Використовуйте родючий субстрат та вчасно поливайте сходи, щоб отримати свіжу та соковиту зелень.

30 листопада

Заготуйте живці для щеплення дерев, якщо день сухий і ясний. Наріжте однакової довжини живці трохи більше, ніж вам потрібно, оскільки деякі з них можна втратити. Підпишіть кожен із живців (яка це культура та сорт), щоб потім нічого не наплутати. Зберігайте живці у вологому піску чи у снігу.

Якщо випав сніг, струсіть його з дерев, особливо саджанців, які нещодавно висадили. Розчистіть доріжки і насипте цей сніг у пристовбурні кола або на клумбу, де сіяли під зиму квіти. Це допоможе утеплити грядки.

Замочіть насіннєвий матеріал, якщо плануєте посіви в домашніх умовах.

Читайте також