Весна вже близько: календар городника на лютий 2023

Лютий - це старт певних робіт, які плавно переростуть у весняні
Ексклюзив
Весна вже близько: календар городника на лютий 2023
1 Лютого 2023, 20:34
читать на русском

Зима в Україні останніми роками дуже непередбачувана. То засипле снігом, вдарять морози, то встановлюються температурні рекорди, коли у січні по-справжньому весняна погода. Однак у лютому ще можуть бути як сильні морози зі снігом та завірюхами, так і відлига та яскраве сонце. Така погода може чергуватись, що не може не позначитися на стані рослин, що ростуть у відкритому ґрунті, наприклад, дерева та чагарники. Тому навіть узимку їм потрібен постійний догляд. Сніг треба розчищати, а під час відлиги захищати стволи дерев від опіків.

Ще одне завдання, яке виконують городники взимку, стосується врожаю, що зберігається у погребі чи підвалі. Не всі плоди можуть лежати до кінця зими, тому потрібно постійно перебирати їх та викидати зіпсовані.

Але лютий - це і старт певних робіт, які плавно переростуть у весняні. Вже зараз можна сіяти насіння на розсаду овочів та квітів, щоб потім пересадити їх у теплицю, парник або у відкритий ґрунт. Насіння деяких культур замочують у стимуляторах росту, щоб побачити більш ранні та дружні сходи. А те насіння, яке збирали власноруч, потрібно спочатку знезаразити. Також це період, коли можна купувати насіння овочів, зелені, квітів, які цього року плануєте виростити. Краще зробити це зараз, адже навесні буде купа інших справ, а в магазинах через наплив покупців може закінчитися потрібний посівний матеріал. Окрім насіння, зараз можна закупити добрива, засоби захисту та садовий інвентар — це точно не буде зайвим.

Хоча на перший погляд здається, що останній місяць зими — ще не час для городника, насправді зараз час підготовки до нового сезону. Які роботи слід виконати та підібрати для цього найбільш вдалий день допоможе місячний посівний календар садівника та городника на лютий 2023 року. За допомогою календаря зручно планувати агрозаходи на цілий місяць так, щоб встигнути зробити все необхідне і виділити дні, коли можна відпочити. Адже крім вищезгаданих робіт у лютому ще готують теплиці до нового сезону, обрізають дерева та лікують морозобоїни, перевіряють цибулини квітів на готовність до посадки. Докладніше про кожен день лютого ви дізнаєтеся нижче.

1 лютого

Оскільки Місяць зараз перебуває у знаку Близнюки, не варто розпочинати посіви овочів чи квітів на розсаду. Звичайно, це не найбезплідніший знак, проте овочі вийдуть без яскраво вираженого смаку та аромату, а самі рослини матимуть не дуже міцне стебло.

Тому рекомендуємо зайнятися важливішими для зими справами. У лютому побілка стовбурів дерев не менш важлива, ніж навесні. У відлигу температура вночі та вдень має велику різницю. Тому на корі утворюються мікротріщини. Згодом такі тріщини стають осередком інфекції. Побілений стовбур нагрівається менше, а значить різниця температури не така велика.

Також можна відновити запаси у годівницях для птахів. Покладіть туди зерно, насіння та шматочки сала.

2 лютий

А наступний знак вважається чи не найродючішим у порівнянні з іншими. І це Рак. Рослини, особливо низькорослі, чудово ростуть, дають рясний урожай плодів, які не тільки мають яскраво виражений смак, але і виходять дуже соковиті.

Оскільки замочування насіння також вважається початком вирощування рослин, рекомендуємо зайнятися саме цим. Не варто застосовувати препарати для захисту рослин від хвороб та шкідників.

3 лютого

Продовжуйте займатися тими ж справами, що й на день раніше, оскільки саме зараз час посіяти помідори, огірки, солодкий перець та капусту на розсаду. Не забувайте, що у лютому світловий день ще не досить довгий, тому рослини доведеться досвічувати лампами, щоб розсада не витягувалась.

Також, якщо насіння збирали своїми руками або не впевнені в їхньому походженні, краще перестрахуватися і знезаразити посівний матеріал.

4 лютого

За посівним місячним календарем городника на лютий Лев це знак, коли дачнику краще відпочивати. Він не підходить для початку вирощування нових культур, а також для поливу та внесення добрив.

Можна провести інспекцію теплиці, щоби підготувати її до нового сезону. Перевірте конструкцію, чи вона не отримала пошкоджень. Опори та дах можуть зіпсуватись під вагою снігу, наприклад, тому його потрібно постійно зчищати. Проведіть знезараження грунту та стін, видаліть залишки рослин, якщо не зробили цього з осені. Наприкінці місяця сюди вже можна буде висівати насіння редиски чи зелені.

Якщо досі ще не склали список посівів на розсаду, то сьогодні можна цим зайнятися. Також час для закупівлі посівного матеріалу та засобів захисту.

5 лютого

У Повний Місяць, оскільки він ще й у Леві, взагалі не потрібно проводити жодних посівних робіт. Намагайтеся мінімально чіпати рослини на ділянці та кімнатні. Сьогодні, як і вчора, можна продовжити відпочинок, адже незабаром настане гаряча пора, коли не буде вільної хвилинки.

Продовжуйте складати список того, що плануєте виростити на ділянці. Слід купити посівний матеріал не тільки тих культур, які посієте на розсаду. Зараз можна запастися насінням овочів і квітів, які сіятимете відразу у відкритий грунт. Це можуть бути як звичні вам сорти овочевих, зелені, квіткових культур, так і щось нове, що хотілося б спробувати.

Разом із насінням запишіть інсектициди, фунгіциди, гербіциди та інші препарати, які скоро стануть у нагоді під час весняних обробок.

6 лютого

Оскільки у Леві все ще не варто сіяти та садити, можна зайнятися тими рослинами, які висівали на розсаду раніше. Там, де з'явилися сходи, зніміть плівку та поставте у добре освітлене місце. Однак не забувайте, що поливати та вносити добрива все ще небажано.

7 лютого

Наступний знак, на який переходить Місяць, теж не дуже підходить для посівів овочевих культур. Вони зазвичай маловрожайні та майже не дають насіннєвий матеріал. Однак під знаком Діви виростають гарні квіти. Також зараз можна посадити декоративні рослини, з яких не маєте наміру збирати врожай. Тому можна посадити декоративно-листяні кімнатні або пересадити вже наявні в будинку.

У лютому зазвичай сіють насіння квітів, що мають довгий період вегетації. Так на клумбі вони встигнуть розцвісти якомога раніше. Посійте петунію, віолу, еустому, гвоздику Шабо. Для початку можна скласти план, як виглядатиме ваш квітник у теплий час. Не забудьте врахувати ті квіти, які сіяли під зиму у відкритий ґрунт та чагарники, наприклад троянди.

8 лютого

За посівним календарем городника та садівника на лютий у цей день краще не замочувати насіннєвий матеріал, все ще відкладайте посіви овочів на сприятливіший день.

Перевірте викопані на зиму цибулини та кореневища квітів. Це жоржини, гладіолус, бегонія тощо. Якщо помітили нехарактерні плями або інші зміни, такий матеріал слід відразу видалити від здорових екземплярів. Загляньте і до садового інвентарю. За зиму дещо могло зіпсуватися чи пошкодитися. Потрібно своєчасно відремонтувати інструменти або замінити новими до активних городніх і садових робіт.

Кімнатні рослини можна обробити від хвороб та шкідників, а розсаду - підгодувати або прорідити.

9 лютого

У Терезах городник знову може приступати до посівів овочів і продовжувати сіяти квіти на розсаду. Цей знак забезпечує овочевим культурам хороший урожай, який довго зберігатиметься, а також із плодів можна зібрати якісний насіннєвий матеріал. Квіти будуть мати гарний аромат та насичене забарвлення.

Слід посіяти на розсаду білокачанну та цвітну капусту, томати, огірки, баклажани. А із зелені — крес-салат, кріп, шпинат. Розсада, яка зараз росте на вашому підвіконні, вимагає дбайливого догляду. Забезпечте їй достатньо освітлення, полийте, розпушіть землю і проредіть густі сходи. Обприскувати рослини від шкідників та хвороб зараз не варто, як і проводити щеплення.

10 лютого

Продовжуйте посіви овочів, зелені та квітів, а також стандартний догляд за розсадою. Сьогодні теж зручний день, щоб провести обрізку. Поки дерева ще дрімають, обрізання сухих, зламаних та пошкоджених гілок пройде вдало. Також видаліть зайву поросль.

Якщо випав сніг, його слід зібрати з міжрядь та стежок до стовбурів дерев. Сніговий покрив захистить кореневу систему рослин від вимерзання. Якщо ж снігу немає, а температура досить низька, для захисту використовують тирсу. З гілок, особливо молодих дерев і кущів, сніг потрібно обережно струсити. Він може пошкодити молоді гілочки і навіть зламати.

11 лютого

Цей місяць вважається ідеальним для посіву квітів на розсаду. Оскільки за посівним календарем садівника на лютий 2023 року у Терезах варто це зробити, посійте насіння гвоздики Шабо або бегонії. Перед тим як сіяти та купувати посівний матеріал, варто продумати декоративну композицію вашого квітника. Враховуйте особливості клімату вашого регіону, період та час цвітіння, зовнішні характеристики кольорів.

Гризуни на дачі та в саду у лютому – справжня проблема. Цей місяць вважається одним із найбільш голодних, тому потрібно забезпечити захист рослин у саду та врожаю, що лежить у льоху. Дерева та кущі обв'яжіть лапником, якщо до цього так не робили.

12 лютого

Місяць у знаку Скорпіон означає, що городник може не лише продовжувати посіви, а й збільшити обсяг роботи. Саме під цим знаком, згідно з місячним посівним календарем на лютий, насіння швидко сходить, рослини формують міцне стебло та кореневу систему. Плоди виходять великі, смачні та соковиті, вони довго зберігаються, і ще з них можна зібрати якісне насіння. Рослини будуть стійкими до хвороб.

Продовжуйте сіяти насіння овочів та зелені на розсаду. Посійте цвітну та білокачанну капусту, томати, баклажани, часник, цибулю, базилік, селера. Розсаду, що підросла, пікіруйте, розпушіть землю і прорідіть сходи. Рослини можна поливати та обприскувати проти хвороб чи шкідників. Якщо хочете, щоб квіти росли повільніше, їх можна обрізати.

13 лютого

Не варто зараз займатися розмноженням цибулинних та бульбових квітів. Однак можна обробити кімнатні рослини, які вразила сіра гнилизна. Це дуже небезпечна хвороба, поширена повсюдно у закритих приміщеннях. Постраждати може азалія, фуксія, цикламен, орхідея та інші рослини, які ростуть у будинку чи оранжереї. При температурі 15-23 ° С та вологості повітря 93% хвороба розвивається. Якщо помітили на надземних частинах рослин гниючі бурі або коричневі плями з сірим нальотом, значить рослина вразила сіра гнилизна. Для захисту не забувайте регулярно провітрювати приміщення, уникайте перезволоження.

Поливати та вносити добрива зараз безпечно, можна закладати відходи у компостну яму.

14 лютого

Місяць переходить в інший знак, і він менш продуктивний, ніж попередній. У Стрільці сіяти можна хіба що зелень, яка швидко зростатиме вгору і дозріватиме. Сіяти овочеві культури чи квіти зараз не потрібно. Навряд чи вдасться зібрати добрий урожай. Але з іншого боку, такі рослини дадуть якісний насіннєвий матеріал.

Радимо більше приділяти увагу рослинам, посіяним раніше. Зніміть плівку з ящиків, куди сіяли насіння, якщо вони вже зійшли. Також можна прорідити густі сходи та розпушити ґрунт. Однак не потрібно поливати рослини та обрізати їх через те, що чутливість сильно підвищена. Такі дії лише зашкодять.

Радимо заглянути у сховище та перебрати плоди. Підгнили або зіпсовані негайно видаліть, інакше вони заразять здорові екземпляри. Також можна оглянути консервацію та заморожені овочі.

15 лютого

У лютому тривають роботи із снігозатримання. Оскільки зими останніми роками малосніжні, це негативно впливає на озимі культури, плодові дерева та чагарники. Для затримання снігу можна використовувати щити, які розставлені по всій ділянці. Їх роблять із гілок малини, старих дощок, шиферу тощо.

16 лютого

Тепер, згідно з посівним місячним календарем городника та садівника на лютий, Місяць переходить у більш сприятливий знак. Козеріг забезпечує хороший урожай, який довго зберігатиметься. Спочатку може здатися, що насіння сходить довго, проте потім ви отримаєте дружні сходи, а самі рослини будуть міцними і стійкими до різних несприятливих умов.

День стає дедалі довшим, частіше можна помітити сонце — весна наближається. Тому можна сіяти овочі, зелень та квіти для того, щоб виростити розсадним способом.

17 лютого

Продовжуйте замочувати чи сіяти насіння різних культур. Вдасться виростити гарну розсаду, якщо посіяти томати, капусту, цибулю, перець. Також це вдалий час, щоб підгодувати рослини, якщо це потрібно вазонам, і полити їх. Насіння, якщо воно зберігається у вас кілька років, краще перевірити на схожість. Для цього їх кладуть у сольовий розчин. Для посіву підходить те насіння, яке опустилося на дно ємності.

Взимку продовжуйте заготівлю живців для весняного щеплення. Нарізайте гілочки тільки з тих дерев, які точно врожайні. Вибирайте для цього однорічні пагони, що ростуть із південного боку. Довжина живців зазвичай 30-40 см і завтовшки з олівцем. Тепер зв'яжіть їх, прикріпіть папірець, де вказано культуру та сорт, і зберігайте в холодильнику або в землі, прикопавши в саду. Заготуйте більше живців, ніж вам потрібно, оскільки частина може не дожити до часу щеплення.

18 лютого

А зараз, згідно з посівним місячним календарем садівника та городника, настають дні відпочинку для дачника. У Водолії краще не робіть роботи, безпосередньо пов'язані з доглядом за рослинами. Тобто не потрібно поливати їх, підгодовувати, також відкладіть більшість посівів. Якщо є час і бажання, можна посіяти квіти – вдасться отримати незвичайні за формою екземпляри. Проте інших посівів не проводьте.

Загляньте до годівниці у саду. Іноді там потрібно оновлювати запаси, покласти шматки сала, зерно та насіння. Якщо випав сніг, зберіть його з доріжок і насипте в коли для стовбура для додаткового утеплення. А навесні, коли цей сніг почне танути, це ще додаткове зволоження ґрунту. З гілок, особливо молодих дерев, сніг треба струсити, щоб він їх не зламав.

19 лютого

Продовжуйте відпочинок, адже незабаром прийде весняне тепло - і тоді точно не буде часу для тривалих перерв. Якщо цього не зробили, радимо зайнятися планом розміщення культур на городі. Схематично зобразіть свою ділянку та відзначте, де і які культури посіяли з осені. Це допоможе запланувати посадки та посіви навесні. Враховуйте при цьому сівозміну, сусідство культур, терміни дозрівання та стан ґрунту.

Цей план не тільки розвантажить вас трохи навесні, але допоможе закупити насіння. Звичайно, деякі культури вже посіяні, але якщо ваші запаси не сповнені, краще докупити потрібний посівний матеріал зараз, коли немає ажіотажу серед городників. При складанні плану враховуйте не лише овочеві культури, а й квіти.

20 лютого

Молодий Місяць, як і Повний місяць, найменше підходить для того, щоб сіяти овочі або квіти. Зараз рослини особливо чутливі, тому їх не потрібно вкотре торкатися. Краще зайнятися домашніми справами або такими, що не потребують втручання в розвиток рослин.

Займіться лікуванням морозобоїн. Ці тріщини утворюються на корі, коли під лютневим сонцем тане сніг. Такі пошкодження шкідливі для дерев, тому рекомендуємо очистити хворі місця від кори та обробити садовим варом. Стовбури дерев, якщо вони здорові, зараз можна побілити для захисту від таких тріщин. Згідно з місячним календарем садівника на лютий, зараз не потрібно поливати рослини, пересаджувати чи вносити добрива.

21 лютого

Знак, у який переходить Місяць, сприятливий для посіву нових культур, і навіть для пересадки чи пікірування розсади. Це знак Риб – він забезпечує відмінний урожай смачних та соковитих плодів, проте вони не підходять для тривалого зберігання. Їх можна виростити для свіжого вжитку. Тому сміливо сійте насіння перцю, баклажанів, капусти, томатів та інших овочевих. У південних регіонах, де досить рано проводять посадку картоплі, можна діставати бульби для пророщування.

Будьте обережні, коли поливаєте рослини. Занадто багато вологи може зашкодити їм. Також з обережністю вносите добрива, суворо дотримуйтесь інструкцій. Велика кількість добрив та вологи може спричинити загнивання коренів та інфекції. Також не варто зараз заготовляти ґрунтосуміші.

22 лютого

Настають дні, які зовсім не підходять для активних городніх робіт та посівів нових культур. У Овні, якщо вірити місячному посівному календарю на лютий 2023 року, краще відпочивати. Цей знак не забезпечує рослинам витривалість та високу врожайність, вони виходять слабкими та часто можуть хворіти. Не варто обрізати рослини, у тому числі кімнатні, інакше це їм тільки нашкодить.

Можна замінити землю в горщиках для кімнатних рослин, прорідити густі сходи розсади або приготувати грунт для майбутніх посівів. Якщо ви не готували заздалегідь землю, торф, пісок для розсади, час закупити готовий субстрат для овочевих або квітів. Також можна витратити день на закупівлю горщиків для розсади або зробити їх самостійно.

23 лютого

Крім того, що зараз не потрібно нічого сіяти і обрізати рослини, не варто проводити підживлення, щоб не спалити рослини, а також поливати рослини зараз погано засвоюють воду. Якщо дуже потрібно, удобріть у сухій формі, проте взимку немає такої гострої потреби у підживленні.

Зараз можна купити засоби захисту, які стануть у нагоді вже в найближчому майбутньому.

24 лютого

Місяць переходить у знак Тельця, а це дуже родючий знак, особливо щодо багаторічних рослин. Спочатку такі рослини ростуть повільно, проте вони нарощують міцне коріння і стебло, стають стійкими до хвороб та несприятливих погодних умов, а їх плоди роками радуватимуть вас своїм смаком та ароматом.

Але взимку садити плодові дерева та чагарники рано, тому можна взятися за багаторічні квіти. Посійте на розсаду лобелію, гвоздику чи дельфініум. Ці та інші квіти чудово виглядають у монопосадках, групових, прикрасять будь-який куточок вашої ділянки. Тому, якщо є можливість виростити їх із насіння, не втрачайте її.

Розсаду та кімнатні рослини полийте, розпушіть землю під ними. Густі сходи можна прорідити, а також підготувати тару та субстрат для майбутніх посівів.

25 лютого

За місячним посівним календарем на лютий продовжуйте ті ж роботи, що й на день раніше. Насіння квітів або овочів замочіть у стимуляторах росту або одразу посійте у поживний субстрат.

Сьогодні можна проводити практично всі агрозаходи, проте потрібно обережно розпушувати ґрунт у коріння.

26 лютого

Огляньте саджанці, які ви придбали з осені для весняної посадки. Молоді деревця та кущі вже починають прокидатися, тому важливо не дати їм прокинутися раніше, ніж потрібно. За необхідності зменште температуру в сховищі.

У саду огляньте приманки, чи з'їли їх гризуни. Якщо так, принади можна оновити. Як і пізньої осені, гризуни дуже голодні, тому здатні знищити не дуже міцне коріння рослин. Готові приманки Капкан можна придбати і розкласти по норах. Миші та щури досить небезпечні не лише тим, що знищують запаси врожаю, а й переносять небезпечні захворювання. Також покладіть свої приманки там, де зберігаєте врожай.

Полийте розсаду та кімнатні рослини — зараз чудовий час для зволоження, бо рослини добре поглинають воду.

27 лютого

У Близнюках, як ми вже розповідали, більшість культур краще не сіяти. Такі рослини будуть непогано зростати, проте врожай вас не потішить. Тому можна зайнятися іншими справами, яких також вистачає.

Перевірте бульби квітів до весни. Якщо помітили появу паростків, загорніть бульби в паперовий пакет з вологою тирсою і покладіть у холодильник. Бульби з темними плямами та іншими ушкодженнями заберіть від здорових екземплярів. Їх краще не садити на ділянці. Також огляньте цибулини квіткових культур.

Перевірте насіння, яке збирали самі або довго у вас зберігаються. Можливо, вони вже старі, і схід від них не дочекається. Щоб дізнатися напевно, покладіть насіння у сольовий розчин. Порожні піднімуться, а повні, які можна сіяти, підуть на дно. Ось їх промийте, висушіть та сійте.

28 лютого

Згідно з посівним місячним календарем городника та садівника на лютий, сьогодні можна або зробити собі вихідний, або зайнятися чимось крім посіву, поливу та внесення підживлення. Як виняток, без поливу, але можна розпушити землю, проредити густі сходи, пікірувати розсаду.

Кімнатні рослини слід обробити, якщо помітили на них ознаки хвороб чи шкідників. Наприклад, повсюдно у закритих приміщеннях зустрічається борошнистий червець. Він уражає більшість декоративно-квітучих рослин. Шкідник пошкоджує листя, тонкі гілочки, бутони, квітконіжки та черешки. Імаго і дорослі особини висмоктують сік із тканин, внаслідок чого листя жовтіє, в'яне, а згодом опадає. Такі рослини втрачають декоративний вигляд, а якщо шкідник оселився масово – гинуть.

Читайте також

1