Вибори у Львові: Синютка став першим серйозним конкурентом Садового

Ексклюзив
За результатами першого туру за чинного мера Садового проголосували 40,09%, а за його опонента Олега Синютку – 31,1%
Ексклюзив
14 Листопада, 14:44 773

В Україні тривають місцеві вибори. Так у частині міст відбудуться другі тури виборів міських голів. Однією з гарячих точок неочікувано виявився Львів.

Про те, у яких містах ще зберігається інтрига, читайте у матеріалі “Парламент.UA”: Битва за крісло мера: у яких містах другий тур буде "спекотним"

За результатами першого туру за чинного мера, лідера партії “Самопоміч” Андрія Садового (досьє) проголосували 40,09% (91 131 голос) виборців, а за кандидата від “Європейської Солідарності”, колишнього заступника міського голови Львова, ексочільника львівської ОДА та народного депутата Олега Синютку – 31,1% (70 682 голоси).

Загалом явка у Львові склала 39,47% (майже 222 тисячі виборців). Це найнижчий показник за час Незалежності. На минулих місцевих виборах у 2015 році явка була майже на 10% вищою – 48,37%.

Про те, якою була явка на місцевих виборах в Україні та про ймовірні причини читайте у матеріалі “Парламент.UA”: Апатія, традиційна байдужість та коронавірус: експерти про низьку явку на виборах

Які шанси у кандидатів на посаду міського голови Львова у другому турі

Розрив між кандидатами менший ніж 9%, що означає про досить рівні шанси на перемогу. Тож до другого туру претенденти на посаду міського голови спробують максимально мобілізувати свій електорат, а також переманити виборців кандидатів, які вибули після першого туру.

Варто зауважити, що під час минулих виборів Садовому забракло менше відсотка, щоб виграти у першому турі. Однак тоді його конкурентом став колишній віцеспікер Верховної Ради “свободівець” Руслан Кошулинський, який вийшов у другий тур з результатом 12,25%. Тож тоді мер Львова почував себе спокійніше.

До другого туру свою підтримку кандидату від “ЄС” вже висловила частина колишніх учасників перегонів, а саме Кошулинський, який цього разу зайняв третє місце (9,75% або 22 169 голосів), а також представники партій “Громадянська позиція” Володимир Гірняк та “Народного Руху” Сергій Дзядек. Водночас екскандидати від "Голосу" Ярослав Рущишин (4,68% або 10 639 голосів) та від "Варти" Ігор Зінкевич (3,39% або 7 702 голоси) офіційно не висловили підтримку жодному з кандидатів.

Опозиція до чинного мера формувалась задовго до виборів, десь за рік до виборів. І вона себе проявила під час виборчого процесу. Тепер, на паредодні другого туру шанс в основного конкурента Садового Олега Синютки значно кращий ніж перед першим туром. Це пов’язано з тим, що коли залишилось два кандидати шанси Садового зменшились тому, що під час голосування у першому турі було 17 кандидатів, тож і голоси були розпорошені. Відповідно, на фоні конкурентів Садовий мав значну перевагу. Тепер ця перевага нівельована тим, що електоральна стеля Садового фактично була досягнута 25 жовтня і можливостей для росту є не так багато. Тобто вона є, але у Синютки вона значно більша, - зауважив у коментарі “Парламент.UA” координатор спостереження за виборами громадянської мережі ОПОРА Тарас Радь.

Водночас він наголосив, що не можна вважати, що усі виборці колишніх кандидатів проголосують саме за Синютку.

Чому Синютка отримав таку підтримку у Львові

На думку координатора ОПОРИ, багато виборців Олега Синютки насправді голосують за лідера партії “Європейська Солідарність”, п’ятого президента Петра Порошенка “зразка 2014-2019 років”.

Мені здається тут важливу роль відіграє саме партія “Європейська солідарність” і її лідер Петро Порошенко, який фактично зробив ставку на Львів, намагаючись вшити мерську кампанію в загальнонаціональний контекст. Тобто вони пропонують, проголосувавши за Синютку, проголосувати за майбутнє не тільки Львова, а й всієї країни. Пропонується дискурс, що зі Львова почнеться нове відродження. Як на мене, фактор Порошенка тут дуже важливий, бо за 5 місяців до голосування Синютка мав дуже низький рейтинг - десь близько 5-7%. Його дуже мало знали, попри те, що він 5 років пропрацював головою ОДА. Впізнаваність у нього була на рівні 25%. Спочатку команда працювала над впізнаваністю як людини, а потім підсилили кампанією “Європейської солідарності”, - пояснив Тарас Радь.

За його словами, після поразки Порошенка на президентських виборах 2019 року, Львівська область залишається базовим регіоном для його партії.

Для них, якщо вони хочуть взяти Україну, їм треба брати Львів. Тому вони дивляться на Львів як на частину всеукраїнської кампанії. Це перший крок, після якого вже будуть наступні. Тому їм дуже важливо, щоб їхній кандидат переміг, - додав Радь.

Також координатор ОПОРИ вбачає причиною такого протистояння те, що Андрій Садовий вже 14 років очолює місто.

Мешканцям Львова ще до виборів довго розповідали, що владу треба міняти, оскільки змінюваність влади - це правильна демократична практика і що не може людина довго сидіти на посаді. Для багатьох виборців це також аргумент. Я не думаю, що вони однаково пояснюють чому треба міняти владу, але це дуже часто використовується у кампанії між Садовим і Синюткою, - зауважив Радь.

Як виглядає виборча кампанія перед другим туром мера Львова

Відразу після першого туру виборів Садовий та Синютка почали запеклу боротьбу у медійному просторі, перекидаючись критикою на адресу один одного.

Весь виборчий дискурс зведений до антагонізму “або ти за нас, або ти чужий”. Третього варіанту не має. Це погано для кампанії загалом і для виборців, оскільки за цим фактично емоційним вибором немає дискусії про плани розвитку міста на найближчі 5-10 років, які будуть стратегічні галузі для Львова, як будуть створювати робочі місця, особливо в час коронавірусної кризи. Про це не дискутують, а просто звинувачують один одного. Меру дорікають тим, що він десь не зробив чи, умовно кажучи, щось вкрав, а Садовий своєю чергою звинувачує Синютку в “замовленості” і що він веде кампанію насправді не з Синюткою, а з Порошенком, - зауважив координатор ОПОРИ.

Також кандидати тривалий час не могли домовитись про формат проведення дебатів перед другим туром. На пропозицію провести дебати на Суспільному, претенденти на посаду відреагували по різному.

Садовий дав згоду наскільки мені відомо, принаймні я не чув заяви про відмову. Натомість Синютка вийшов із заявою, що це порушення закону в його розумінні. Він стверджував, що дебати мають бути на платній основі з виборчого фонду, оскільки це форма передвиборчої агітації, - розповів Радь.

Як пояснив координатор ОПОРИ, команда Синютки запропонувала провести дебати у приміщенні міської ради із запрошенням усіх телеканалів, але Садовий відмовився від такого формату.

Виходить, що у нас фактично є два монологи. Один веде команда Синютки, а другий Садового, однак він скоріше відмовчується. Він погодився на пропозицію Суспільного і просто чекає 18-го листопада, коли мають відбутись ці дебати. Тепер стоїть питання чи прийде Синютка на ці дебати чи ні. Паралельно з тим команда Синютки пропонує провести свої дебати у міськраді, на які не готовий прийти Садовий. Тому може вийти ситуація, коли кожен буде по годині сам по собі розказувати, тому це будуть не дебати, а різновид агітації, - резюмував Тарас Радь.

Щоправда, 12 листопада Суспільне оприлюднило лист пресслужби Синютки, у якому стверджується, що він ще 4 листопада погодився взяти участь у дебатах. Хоча, як наголосили в UA: Львів, чіткої відповіді від Синютки вони не отримали.

Таким чином на виборах міського голови Львова вперше за тривалий час з’явилась інтрига. Кандидати мають рівні шанси на перемогу. Тож тепер львів’яни мають вирішити чи вони хочуть продовжувати курс, яким рухалось місто протягом останніх 14 років чи змінити владу та очікувати на можливі зміни.