Битва за крісло мера: у яких містах другий тур буде "спекотним"

Не всім пощастило покінчити із місцевими виборами у один тур
Битва за крісло мера: у яких містах другий тур буде "спекотним"
Вибори (фото: Парламент UA)
12 Листопада 2020, 13:49
читать на русском

25 жовтня українці обирали нових очільників міст, де "слуги народу" розраховували на таку ж сліпу підтримку, як і на парламентських виборах. Однак дива не сталося: у більшості міст на новий термін переобралися вже знайомі обличчя.

У восьми обласних центрах жителі обрали мера в першому турі: в Києві переміг Віталій Кличко, у Харкові — Геннадій Кернес, в Запоріжжі —  Володимир Буряк, у Вінниці — Сергій Моргунов, в Івано-Франківську — Руслан Марцінків, в Чернігові — Владислав Атрошенко, в Хмельницькому — Олександр Симчишин, в Тернополі — Сергій Надал.

А проте у понад десяти містах Центральна виборча комісія призначила другий тур, де за крісло міського голови переважно змагатимуться чинні мери. Про найбільш спекотні точки України, де голосуватимуть вдруге, розповідає "Парламент UA".

Труханов проти Скорика в Одесі

Тут 15 листопада містяни обиратимуть між чинним мером Геннадієм Трухановим, який набрав 38,3%, та представником "Опозиційної платформи — За життя" Миколою Скориком. Останній заволодів голосами 19,5% виборців.

Ситуація цікава: одеситам доведеться обирати між Трухановим, щодо якого досі не завершені кримінальні справи, та Скориком, якому закидають проросійські інтереси та можливу наявність російського паспорта.

Одесу Труханов очолює з 2014 року, хоча тоді він отримав понад 50% голосів, зараз його рейтинг значно менший. Як пишуть місцеві видання, він досить добре підготувався до цих місцевих виборів, вибудувавши мережу медіаресурсів, які цілодобово висвітлюють його успіхи.

Труханов Геннадій

Труханов Геннадій (фото: Facebook)

Політичний консультант та керівник аналітичного центру "Інпол" Сергій Биков зазначив, що у різних містах, де буде другий тур, ситуація різна, але об'єднує їх факт, що люди не повністю задоволені роботою мерів.

Наприклад, в Одесі вибори відбудуться практично без вибору. Труханов і Скорик навряд чи будуть істотними опонентами, оскільки Скорик — про ідеологію, а Труханів — більше про управління містом, — зазначив експерт.

Філатов проти Краснова у Дніпрі

Філатов чи Краснов? Містяни визначаться 22 листопада. Чинний мер Борис Філатов, який розраховував, що забере голоси всіх з першої спроби, змушений тепер змагатися за мерське крісло з вихідцем із Дагестану Загідом Красновим, який представляє власну партію "Громадська сила". За останнього віддали голоси 13,2% тих, хто проголосував, а чинний мер набрав 46,4%.

Що цікаво, для виходу до другого туру виборів частки відсотка забракло колишньому губернатору Дніпропетровської області Олександру Вілкулу, якого хотіли бачити очільником міста 13% дніпрян.

Раніше Філатова сприймали як одного з представників команди олігарха Ігоря Коломойського. Це ще було в часи його депутатства у Верховній Раді VIIІ скликання від партії УКРОП. Однак з часом його стосунки з олігархом трохи зіпсувалися. Хоча як трохи — свого часу Філатов навіть дозволив собі назвати Коломойського "бородатою бабусею" та "мразотою", а той його — "хамом".

Взагалі з усіх міст, де мерів обиратимуть у другому турі, найскладніша ситуація саме в Дніпрі, вважає експерт Сергій Биков. Він пояснює, що Філатов встиг заробити собі колосальний антирейтинг, не збільшивши свою підтримку.

Борис Філатов

Борис Філатов Фото: Facebook

Це сталося через те, що мер вважав за краще говорити замість того, щоб робити. Тому з міського бюджету за п'ять років виділили більше сотні млн грн на рекламу, замість будівництва нових шкіл, або ремонту зливової каналізації. Філатов дуже хоче бути схожим на Кернеса, але правда полягає в тому, що при схожих бюджетах в цих містах абсолютно різний рівень життя, — зазначив він.

Биков вважає, що саме комплекс цих причин дозволяє прогнозувати, що новим мером може стати Краснов, якщо достатньо уваги приділить "польовій кампанії". Аж надто високий у Філатова антирейтинг, і Краснов цілком може акумулювати прихильників проти Філатова, додав експерт.

Садовий проти Синютки у Львові

Не вдалося з першого разу захопити серця половини електорату і чинному міському голові Львова Андрію Садовому. Згідно з остаточними результатами першого туру, Садовий набрав 40,09% голосів виборців (91 131 голос). Тим часом його найближчий конкурент, колишній голова Львівської обласної державної адміністрації, кандидат від "Європейської Солідарності" Олег Синютка, здобув 31,1% (70 682).

Розуміючи, що перемога під питанням, Садовий вже заявив, що "дуже б хотів, щоб це була боротьба планів, стратегій, щоб було менше бруду". Хоча каже, що "готовий до різних кампаній". Водночас кандидат від "ЄС" зазначив, що у другому турі триватиме боротьба між "Львовом Садового" та "Львовом майбутнього".

Що цікаво, Садовий справді має шанси незабаром збирати свої речі з міськради та шукати нове місце роботи. Синютка переможе його у виборчих перегонах, свідчать результати аналітики Центру соціальних та маркетингових досліджень Socis. Так, згідно із результатами досліджень, які провели 6–11 жовтня, розрив між основними конкурентами за крісло очільника Львова стрімко зменшується.

Андрій Садовий (Фото: Facebook)

За прогнозами аналітиків, незабаром цей розрив ще більше скоротиться, і в другому турі впевнено переможе Олег Синютка. Адже, як відзначають соціологи, чітко простежується тенденція, що рейтинг Олега Синютки різко зростає, а Садового, навпаки, падає.

У Львові цікаві тенденції. Його обирають знову для того, щоб не було ще гірше — а народ вже звик, що кожен наступний мер краде ще більше. А цього мера вони вже знають, тому інстинктивно голосують за нього. Це ж природньо, — пояснив такі результати адвокат Євген Храбров.

Сальдо проти Колихаєва у Херсоні

Досить цікава ситуація очікує на мешканців Херсону. На одній стороні терезів — новий-старий мер Володимир Сальдо, на іншій — місцевий бізнесмен Ігор Колихаєв. Набрали вони по 17% і 30,7% відповідно.

Колихаєв — місцевий аграрний бізнесмен, який позиціює себе як меценат і благодійник. Минулого року він балотувався до Верховної Ради за 184 округом і спонсорував у межах своєї кампанії реставрацію парку в Бериславі та будівництво басейну в Новій Каховці. Зараз у парламенті він є заступником голови аграрного комітету і входить до депутатської групи "За майбутнє", яка асоціюється з Коломойським. Хоча в мери він балотувався від власної партії "Нам тут жити".

Конкуренцію йому складе Сальдо, який вже тричі поспіль обирався міським головою, очолював обласну та міську організації "Партії регіонів". Якщо пригадати 2012-й, тоді він був депутатом Верховної Ради і голосував за сумнозвісні "диктаторські закони" Януковича. Прославився Сальдо і тим, що Служба безпеки запідозрила його в співпраці з російськими спецслужбами. Попри скандальне минуле, він впевнено бореться за крісло мера і має, хоч і наполовину менші, але все ж шанси здобути першість.

Мамай проти Іващенка у Полтаві

У Полтаві другий тур пройде за участю кандидата від партії влади, який протистоятиме колишньому меру. Так, Олександр Мамай керував містом з 2010 по 2018 роки, але свою останню каденцію завершив не дуже приємно — міськрада висловила йому недовіру та позбавила повноважень. На цих виборчих перегонах він, як представник партії "За майбутнє" набрав 30,6%.

Зам’яти цей момент у пам’яті наївних виборців ексмер вирішив, роздаючи  навесні полтавським пенсіонерам продуктові набори з символікою "Мамай за народ". Загалом він відомий своєю тугою за радянськими часами,саботажем декомунізації в місті і тим, що на президентських виборах був довіреною особою кандидата Юрія Бойка в Полтаві.

Протистояти Мамаю у другому турі буде забудовник та президент футбольного клубу "Полтава" Сергій Іващенко, якого виставила провладна політсила "Слуга Народу". Політичного досвіду в нього як такого не було — хіба що невдале балотування у 2017 році депутатом сільради від "Аграрної партії" за 145 округом.

Олександр Мамай

Олександр Мамай (фото: УНІАН)

Фактично у другому турі у виборчому бюлетені полтавці обиратимуть між "новим обличчям" та колишнім регіоналом. Навіть якщо Мамай і посяде мерське крісло знову, без неформальної коаліції в міськраді він його просто не втримає.

Як вважає адвокат Євген Храбров, у Полтаві люди голосують за того, на кого вказав їхній так званий лідер суспільної думки Олександр Лещенко. А він, мовляв, порадив підтримати того, хто "менше краде". Храбров також наголосив, що партії влади потрібно було не просто представити свого кандидата, а "поговорити з людьми", адже проблем у місті вистачає. А ось чи впорається з ними їхніх кандидат, залишається питанням.

1