Візи для росіян: чому лише зараз та як це працює на практиці

Ексклюзив
Які наслідки матиме запровадження візового режиму з країною-агресором
Ексклюзив
11 Липня, 09:15 236

З 1 липня почало діяти рішення уряду, яке скасовує безвізові поїздки для громадян РФ в Україну. Тепер їм доведеться проходити додаткову перевірку, щоб отримати візу. І навіть після цього залишається можливість, що на кордоні росіян розвернуть. "Парламент.UA" розібрався, чому візовий режим ввели лише зараз, якими будуть умови вʼїзду та до чого це призведе. 

Чому візовий режим із РФ зʼявився тільки зараз

"Остаточно розриваємо зв’язки з Росією", – так почав свій пост у Telegram премʼєр-міністр Денис Шмигаль, коли повідомляв про майбутні візи для росіян. Кабінет міністрів 17 червня ухвалив рішення про припинення дії угоди з РФ про безвізовий режим, який діяв із 1997 року. Це вирішили зробити "задля протидії безпрецедентним загрозам національній безпеці, суверенітету й територіальній цілісності нашої держави".

Як стало зрозуміло, з початком повномасштабного російського вторгнення завдяки безвізу в Україну в'їхала велика кількість диверсантів. Вони коригували вогонь авіації та артилерії, передавали розвідувальні дані, створювали агентурну мережу в Україні, проводили пропагандистську діяльність. Тому з міркувань безпеки візовий режим необхідно було запровадити.

Формальним ініціатором введення візового режиму став президент Володимир Зеленський. Проте він лише відреагував на петицію, зареєстровану на сайті його Офісу ще 11 лютого цього року. Нині деякі відомства стверджують, що саме вони були ініціаторами запровадження. Зокрема, на цьому наполягає Міністерство закордонних справ України.

Бодай якогось логічного і правдивого пояснення, чому візовий режим з РФ не було запроваджено ще у 2014 році, або ж хоча б у лютому 2022 році, в українських урядовців і політиків немає, сказав нам у коментарі резидент "Кабінету експертів" громадського руху "Всі разом!" Євген Савісько.

"Є дві можливі причини. Перша – непрофесіоналізм чиновників і депутатів. Друга – свідома зрада. Ніяк інакше не можна пояснити, що з країною, яка напала на нас 8 років тому, досі діяв безвізовий режим", – заявив експерт. 

Водночас кандидат економічних наук Олександр Хмелевський наголосив нам, що питання щодо запровадження візового режиму з Росією підіймалося ще з початку російської агресії, у 2014 році. Він розповів у коментарі "Парламент.UA", що у 2015 році був скасований в'їзд для росіян за внутрішніми паспортами.

У жовтні 2016 року до Верховної Ради надійшов проєкт постанови про скасування угоди про безвізовий режим з Росією від 1997 року. Проєкт ініціював тодішній спікер парламенту Андрій Парубій та низка депутатів із різних фракцій. Активно підтримував скасування безвізу "Народний фронт". Проте проєкт не був проголосований.

"На заваді стала позиція МЗС, яке стверджувало, що скасування безвізового режиму призведе до зростання соціальної напруги в Україні, факт скасування буде використаний російською пропагандою, введення віз потребуватиме збільшення штату дипломатичних установ та додаткових витрат. Також стверджувалося, що це не призведе до посилення національної безпеки через існування неконтрольованих територій на Донбасі", – пояснив експерт.

Чи активно росіяни вʼїжджають в Україну

Хоча 24 лютого всі наземні пункти пропуску на кордоні з Росією та Білоруссю були закриті, росіяни все ще могли потрапити в Україну через Молдову та країни Європейського Союзу.

Протягом 2021 року в Україну в'їхали приблизно 500 тисяч росіян. Даних із початку 2022 року наразі немає, але вже зрозуміло, що кількість перетину кордону громадянами Росії суттєво знизилася.

Юрист Gracers Law Firm Сергій Савинський озвучив статистичні дані Державної прикордонної служби, згідно з якими кількість іноземців, які перетнули державний кордон України "на в’їзд" після 24 лютого, скоротилась у десятки разів, у порівнянні з періодом до цієї дати. Щодо росіян, статистика ще більш разюча.

"Очевидно, що є виняток, коли в людини одразу кілька громадянств. До прикладу, той же Роман Абрамович, який після 24 лютого кілька разів відвідував Україну, має громадянства Росії та Португалії", – зазначив він.

Яким чином у цьому випадку діяли прикордонники з 24 лютого до 1 липня та будуть діяти надалі, є дещо незрозумілим, наголошує Савинський. Для громадян, які мають лише громадянство РФ, з 1 липня 2022 року шанси законно перетнути кордони України є мізерними.

Оскільки після 24 лютого росіянам і так було досить складно законно потрапити до України, вимога щодо наявності візи вплине на росіян, які намагатимуться потрапити до України з території третіх країн, зокрема заходу Європи. На практиці, щоб потрапити в Україну, росіянам потрібно буде продемонструвати візу.

Однак навіть наявність візи не є гарантією пропуску на територію України. Так, працівники Державної прикордонної служби мають право відмовити у перетині пункту-пропуску. Законність цієї відмови росіяни будуть намагатися встановити в окружних адміністративних судах або ж в регіональних управліннях Держприкордонслужби. 

Думаю, що вони (росіяни – ред.) зараз побоюються їхати до нас, оскільки розуміють, що їхня країна розглядається як агресор. Стосовно кожного громадянина РФ, який намагається перетнути кордон, проводиться весь необхідний комплекс заходів перевірки умов в’їзду в нашу країну. Якщо хтось цим умовам не відповідає – відмовляємо, – пояснював речник прикордонної служби Андрій Демченко в інтерв’ю "Главкому".

Якими будуть умови вʼїзду росіян

З 1 липня цього року для того, щоб спробувати в’їхати на територію України, росіянам потрібно отримати візу. Однак ні українське посольство, ні консульства в Росії з початком вторгнення не працюють.

МЗС України наразі стверджує, що російські громадяни в самій РФ за українськими візами зможуть звертатися до центрів зовнішнього постачальника послуг. Це звична практика для багатьох країн – передавати видачу віз на "аутсорс".

Зараз Україна визначила такою компанією міжнародного оператора VFS Global, яка має приймати документи у восьми російських містах. Це Москва, Санкт-Петербург, Єкатеринбург, Калінінград, Казань, Новосибірськ, Ростов-на-Дону та Самара.

Ще один, наразі єдиний шлях для росіян отримати українську візу, потребує виїзду за кордон. Громадяни РФ, які перебувають на території третіх країн, для оформлення українських віз можуть звертатися до закордонних дипломатичних установ України в цих країнах. Також там можна звертатись у візові центри.

Тобто, росіяни для отримання української візи мають виїхати, до прикладу, в Естонію, Польщу, Молдову і там податися на візу. У візовому відділі консульської служби МЗС розповідали ВВС, що отримувати візи в українських посольствах в інших країнах росіяни зможуть на загальних підставах зі звичайним пакетом документів, – розповів Сергій Савинський.

Водночас голова Київського осередку "Ліги студентів" Асоціації правників України Богдан Прачун наголосив, що сам міжнародний оператор VFS Global не підтвердив те, що він буде займатися посередництвом у видачі українських віз для росіян. 

"Речник МЗС України стверджує, що відомство веде переговори з VFS Global для того, щоб вони запустили процедуру опрацювання візових анкет для росіян. Поки залишається факт, що на сьогодні громадянам Росії на території їхньої країни немає куди звернутися для подання заявки на отримання візи", – зазначив експерт.

Він додає, що і жодне з посольств України в інших державах не підтвердило готовність приймати заявки від громадян Росії на отримання візи в Україну.

Вартість консульських послуг звичайна – 65 доларів. Видавати мають стандартні типи віз – транзитні "В", короткострокові "С" та довгострокові "D". Транзитні дозволяють бути в України 5 днів, короткострокові – 90 днів протягом пів року (може бути як один в'їзд, так і багато), а також довгострокові – для майбутнього оформлення дозволу на проживання.

Чого очікувати внаслідок введення візового режиму з РФ

Росіяни, які наполегливо будуть намагатися перетнути держаний кордон України "на в’їзд" і яким у перетині кордону навіть за наявності візи буде відмовлено, подаватимуть скарги та позовні заяви до регіонального управління Державної прикордонної служби або ж до суду.

Також до кінця не зрозумілим лишається розвʼязання ситуацій із громадянами РФ, які з 1 липня втратили можливість перебувати на території України на умовах безвізу.

Очевидно, що вони будуть зобов'язані залишити територію України. Однак якщо їм загрожує небезпека політичного переслідування на території РФ, вони будуть намагатись отримати політичний притулок в Україні. З огляду на рівень суспільної ненависті до росіян ухвалення таких рішень будуть мати поодинокий характер, – вважає Сергій Савинський.

Також, на його думку, потребуватимуть розвʼязання ситуації, коли громадяни Росії фактично не зможуть виїхати з території України, адже пункти пропуску з Білоруссю та РФ закриті. Щоб виїхати з України, їм потрібно буде або ж виїжджати до Молдови чи "Придністров’я", або чекати на "жест доброї волі" від країн, які фактично не реагують на жорстоку ворожу політику РФ, як от Угорщина.

Запровадження візового режиму з РФ фактично ставить шлагбаум для громадян країни-окупанта, охочих потрапити в Україну. Вірне, але занадто запізніле рішення. Жертви засланих російських ДРГ тому найкраще свідчення, – сказав нам Євген Савісько.

Олександр Хмелевський зазначив, що запровадження візового режиму з Росією суттєво скоротить в'їзд росіян в Україну та посилить національну безпеку. І наголосив, що Росія поки не поспішає скасовувати безвіз для українців у відповідь. Це обумовлено масовою депортацією українців з окупованих територій у Росію.

Як щодо введення візового режиму для інших країн

Очевидно, що ключовою передумовою запровадження візового режиму з РФ стало широкомасштабне вторгнення, розпочате 24 лютого. Ні анексія Криму, ні фінансування діяльності "Л/ДНР" не були розцінені урядом як аргумент для скасування безвізу для громадян РФ.

Якщо бути послідовними, рішення щодо скасування безвізового перетину українського кордону має бути ухвалено і щодо громадян Білорусі, оскільки територія цієї країни використовується як наступальний плацдарм Росії на територію України, – вважає юрист Сергій Савинський.

Однак, за його словами, ухвалення цього рішення на сьогодні Кабінет міністрів не анонсував. Отже, чекати його доведеться ще тривалий час, зважаючи як на суб’єктивні, так і об’єктивні причини.

"З точки зору поведінки РФ, то питання наразі є відкритим. До прикладу, Білорусь на реакцію Польщі щодо будівництва стіни на кордоні запровадила безвіз для поляків. Якою буде реакція у ще одного комедійного уряду країни-терориста №1 у світі, наразі лишається відкритим", – зазначив він.

Таку позицію щодо Білорусі підтримують й інші опитані нами експерти. Культуролог Євген Савісько також вважає незрозумілим, чому й досі діє безвізовий режим з Угорщиною – свідомим союзником РФ, яка давно проводить системну антиукраїнську політику.

"Ще одне запитання щодо доцільності безвізу з Німеччиною, яка замість реальної допомоги Україні намагається бути одночасно союзником і України, і Росії. Такого не може бути, особливо в час війни. Або з нами, або з ворогом", – вважає він.

Дещо осібно стоїть питання з Ізраїлем, з яким діє угода про безвізовий режим. Як наголошує Савісько, з початком повномасштабної війни ізраїльський уряд запровадив для українців електронні візи, хоча для громадян Росії нічого подібного немає.

Читайте також