206 мільйонів гривень збитків: у НАБУ розповіли подробиці "газової справи" в "Укрзалізниці"

"Схема" успішно працювала від грудня 2016 до січня 2020 року
Важливо
206 мільйонів гривень збитків: у НАБУ розповіли подробиці "газової справи" в "Укрзалізниці"
Укрзалізниця (фото: facebook.com/Ukrzaliznytsia)
13 Червня 2023, 12:47
читать на русском

Махінації на суму 206 млн грн при закупівлі газу для потреб АТ "Укрзалізниця" викрили НАБУ і САП. Детективи з'ясували, що з грудня 2016 по січень 2020 рр. службові особи філії "Центр забезпечення виробництва" АТ "Укрзалізниця" у змові з представниками газових компаній організували закупівлі "блакитного палива" в обхід тендерних процедур.

Про це повідомляє НАБУ.

Крім того, учасники схеми узгодили додаткову націнку на постачання газу, яка у різні періоди становила від 200 до 1000 грн на тис. куб. м. При цьому посадовці АТ "Укрзалізниця" були поінформовані про вигідніші цінові пропозиції, які надходили від учасників ринку газу, проте ігнорували їх, фактично надаючи перевагу обраним компаніям. Отримана неправомірна вигода розподілялась між широким колом учасників злочинної змови

9 червня 2023 року детективи НАБУ повідомили про підозру 4 особам, серед яких два керівники філії "Центр забезпечення виробництва" АТ "Укрзалізниця" (посади зазначені на момент вчинення злочину), фактичний власник компанії-постачальника, а також посередник, зловживання яких завдали АТ "Укрзалізниця" збитків на загальну суму понад 206 млн грн. Дії осіб кваліфіковані за ч. 5 ст. 191 КК України.

У межах досудового розслідування встановлено, що з грудня 2016 року по січень 2020 року службові особи філії "Центр забезпечення виробництва" АТ "Укрзалізниця" у змові з представниками газових компаній організували закупівлі "блакитного палива" в обхід тендерних процедур, а також узгодили додаткову націнку на постачання газу, яка становила від 200 до 1000 грн на тис. куб. м. При цьому службовці "Укрзалізниці" приховували надходження більш вигідних пропозицій від учасників ринку газу, умисно надаючи перевагу лише двом наперед визначеним компаніям.

Зауважимо, що реалізація цієї схеми завдала "Укрзалізниці" збитків на загальну суму понад 206 млн грн. За версією слідства ці кошти були розподілені між учасниками злочинної схеми.

Ба більше, згаданого власника компанії-постачальника затримано, за клопотанням детектива НАБУ, погодженого прокурором САП, слідчим суддею Вищого антикорупційного суду 11.06.2023 до нього застосовано запобіжний захід у виді 60 днів тримання під вартою з альтернативою застави 30 млн грн.

1