Адвокати Порошенка подали до суду на президента Зеленського

Від президента вимагають оприлюднення оригіналів так званих "плівок Бігуса"
6 Липня, 14:09 951

Адвокати лідера партії "Європейська солідарність" Петра Порошенка подали до суду на президента України Володимира Зеленського, вимагаючи оприлюднення всіх оригіналів так званих "плівок Бігуса".

Про це повідомив у Фейсбуці Ігор Головань - один з адвокатів Порошенка.

Бігус повинен опублікувати всі "плівки". Феєричне інтерв'ю Зеленського каналу 1+1 яскраво підтвердило очевидне припущення про причетність президентського офісу до відео BIHUS.info з так званими "плівками Медведчука". Не залишило інтерв'ю сумнівів і про те, що керована з президентського офісу і виконана BIHUS.info акція спрямована не проти Медведчука і його співрозмовників, а виключно проти основного політичного опонента Зеленського, — вважає Головань.

За його словами, адвокати лідера "Євросолідарності" від його імені звернуться з позовом до Зеленського та громадської організації "Том 14" з вимогою визнати протиправним "приховування від суспільства прослушок і зобов’язати оприлюднити всі записи у первісному вигляді".

Як відомо, журналісти видання Bihus.Info опублікували так звані "плівки Бігуса", на яких містяться записи понад 30 годин розмов лідера ОПЗЖ Віктора Медведчука з російськими посадовцями та бойовиками так званих "ДНР" і "ЛНР".

У першій частині журналісти розповіли про роль Медведчука у так званих "мирних перемовин" між Україною і бойовиками, а також про вплив лідера ОПЗЖ на той час президента Петра Порошенка в цьому процесі. Друга частина записів стосувалася передачі нафтопродуктопроводу "Самара-Західний напрямок" з державної власності до рук оточення Медведчука. У третій частині журналісти розповіли про закупівлі Україною вугілля на непідконтрольних територіях та у Росії (у цій частині згадується роль Медведчука, Порошенка та керівництва Служби безпеки України в цих закупівлях).

Нагадаємо, народного депутата Порошенка викликали на допит до СБУ вже кілька разів, але він не з'являвся. Служби безпеки України повідомляла, що Порошенка викликали як свідка в кримінальному провадженні за підозрою нардепів Віктора Медведчука і Тараса Козака в скоєнні кримінальних злочинів за статтями "вчинення державної зради" і "замах на розграбування національних ресурсів на тимчасово окупованій території Криму".

4 червня лідер партії "Європейська солідарність" провів понад три години у Службі безпеки на допиті. Порошенко сказав, що прийти на допит до СБУ - це його ініціатива. Він повідомив, що допит стосувався питань, чому у 2014-15 роках - за часів президентства Порошенка - українська влада купувала у держави-агресора вугілля та електроенергію.

Читайте також