Адвокати Порошенка подали до суду на президента Зеленського

Від президента вимагають оприлюднення оригіналів так званих "плівок Бігуса"
Адвокати Порошенка подали до суду на президента Зеленського
Петро Порошенко та Володимир Зеленський (фото: УНІАН)
6 Липня 2021, 14:09
читать на русском

Адвокати лідера партії "Європейська солідарність" Петра Порошенка подали до суду на президента України Володимира Зеленського, вимагаючи оприлюднення всіх оригіналів так званих "плівок Бігуса".

Про це повідомив у Фейсбуці Ігор Головань - один з адвокатів Порошенка.

Бігус повинен опублікувати всі "плівки". Феєричне інтерв'ю Зеленського каналу 1+1 яскраво підтвердило очевидне припущення про причетність президентського офісу до відео BIHUS.info з так званими "плівками Медведчука". Не залишило інтерв'ю сумнівів і про те, що керована з президентського офісу і виконана BIHUS.info акція спрямована не проти Медведчука і його співрозмовників, а виключно проти основного політичного опонента Зеленського, — вважає Головань.

За його словами, адвокати лідера "Євросолідарності" від його імені звернуться з позовом до Зеленського та громадської організації "Том 14" з вимогою визнати протиправним "приховування від суспільства прослушок і зобов’язати оприлюднити всі записи у первісному вигляді".

Як відомо, журналісти видання Bihus.Info опублікували так звані "плівки Бігуса", на яких містяться записи понад 30 годин розмов лідера ОПЗЖ Віктора Медведчука з російськими посадовцями та бойовиками так званих "ДНР" і "ЛНР".

У першій частині журналісти розповіли про роль Медведчука у так званих "мирних перемовин" між Україною і бойовиками, а також про вплив лідера ОПЗЖ на той час президента Петра Порошенка в цьому процесі. Друга частина записів стосувалася передачі нафтопродуктопроводу "Самара-Західний напрямок" з державної власності до рук оточення Медведчука. У третій частині журналісти розповіли про закупівлі Україною вугілля на непідконтрольних територіях та у Росії (у цій частині згадується роль Медведчука, Порошенка та керівництва Служби безпеки України в цих закупівлях).

Нагадаємо, народного депутата Порошенка викликали на допит до СБУ вже кілька разів, але він не з'являвся. Служби безпеки України повідомляла, що Порошенка викликали як свідка в кримінальному провадженні за підозрою нардепів Віктора Медведчука і Тараса Козака в скоєнні кримінальних злочинів за статтями "вчинення державної зради" і "замах на розграбування національних ресурсів на тимчасово окупованій території Криму".

4 червня лідер партії "Європейська солідарність" провів понад три години у Службі безпеки на допиті. Порошенко сказав, що прийти на допит до СБУ - це його ініціатива. Він повідомив, що допит стосувався питань, чому у 2014-15 роках - за часів президентства Порошенка - українська влада купувала у держави-агресора вугілля та електроенергію.

Читайте також

1