Агенти РФ шпигували за тренуваннями ЗСУ в Німеччині - ЗМІ

Спецслужби РФ створили в країнах Європи цілу агентурну мережу
Агенти РФ шпигували за тренуваннями ЗСУ в Німеччині - ЗМІ
Війна в Україні, ЗСУ / Фото: facebook.com/MinistryofDefence.UA
27 Серпня 2022, 11:19
читать на русском

Агенти РФ шпигували за тренуваннями українських військових на західному озброєнні в Німеччині.

Про це йшлося в розслідуванні німецького видання Der Spiegel, італійської газети La Repubblica, інтернет-видання The Insider та розслідувачів Bellingcat.

Спецслужби РФ створили агентурну мережу в країнах Європи. Таким чином агенти під виглядом дипломатів можуть працювати в посольствах та консульствах Росії. Зазначили, що понад 150 російських шпигунів з дипломатичною акредитацією працювали в Німеччині на початку цього року.

Німецька служба військової контррозвідки встановила, що російські агенти здійснювали спостереження поблизу полігонів, коли там українські військові проходили навчання.

Таким чином агенти РФ стежили за підготовкою ЗСУ біля військових об’єктів поблизу міст Ідар-Оберштайн (федеральна земля Рейнланд-Пфальц) та Графенвер (Баварія). В Ідар-Оберштайн українських військових навчали застосовувати на полі бою самохідні артилерійські установки Panzerhaubitze 2000. У Графенвер військові з США тренували українців правильно застосовувати американські артилерійські системи.

Незабаром після початку тренувань німецька військова контррозвідка помітила підозрілі автомобілі, з яких агенти РФ, імовірно, стежили за дорогами, що ведуть до обох військових об’єктів. Крім того, над навчальними центрами пролітали невеликі безпілотники, які фіксували підготовку військовослужбовців ЗСУ, - йшлося в повідомленні.

Зокрема, спецслужби РФ могли використовувати сканери для шпигунства за даними з мобільних телефонів українців. Також спецслужби Німеччини не виключають диверсійних актів у Німеччині, спрямованих проти постачання зброї в Україну. Росія могла б навмисне провокувати заворушення в Німеччині, постачаючи вибухівку терористам чи організовуючи "атаки під фальшивим прапором".

Нагадаємо, Німеччина планує передати Збройним силам України новітні системи проти повітряної оборони IRIS-T вже найближчими тижнями.

1