Атопічний дерматит: симптоми, профілактика та догляд

Восени та взимку традиційно загострюється перебіг атопічного дерматиту
Атопічний дерматит: симптоми, профілактика та догляд
29 Серпня 2023, 23:49
читать на русском

Атопічний дерматит (АД) - це захворювання шкіри, одна із тріади атопічних хвороб, до яких також відносяться бронхіальна астма, алергічні кон'юнктивіт, риніт.

Причини захворювання мають комплексну природу і до кінця не з'ясовані. Окрім генетичної схильності, багато факторів зовнішнього середовища можуть спровокувати виникнення  захворювання. Наприклад, чутливість до пилкових, побутових, харчових та інших алергенів. Особливе значення належить інфекційним алергенам - ентеротоксинам стафілококів, стрептококів та ексфоліативним токсинам. Ці обтяжливі фактори призводять до нових спалахів свербіння та подразнень чутливої шкіри.

Найпоширеніші симптоми АД:

  • Сухість шкіри;
  • Сильний свербіж, який часто посилюється вночі;
  • Локалізація ураження шкіри. Найчастіше вражається шкіра на згинах колін та ліктів, на повіках, руках, шиї та спині.

Догляд за шкірою при АД

Щоденні водні процедури мають бути правилом догляду за атопічною шкірою. Але замість мила варто обрати спеціальні косметичні засоби, що запобігають пересиханню шкіри. Купання та душ підтримують шкіру чистою, змивають кірочки та лусочки, а це запобігає інфікуванню. Також необхідно щодня застосовувати спеціальні зволожувальні креми-емолієнти, що сприяють відновленню бар'єрних функцій шкіри. Наносити на шкіру емолієнти треба мінімум двічі на день.

Також важливо усунути вплив специфічних та неспецифічних провокуючих факторів. Для цього варто дотримуватись таких порад:

  • тримайте оселю в чистоті. Пил містить багато алергенів, які можуть спровокувати АД;
  • обирайте одяг з бавовни;
  • не приймайте ванну довше 10-15 хвилин. Вода при цьому має бути не гарячою, приблизно 37 градусів;
  • обирайте засіб для прання без ароматизаторів та фарбників;
  • дотримуйтесь гіпоалергенної дієти, якщо ви страждаєте на харчову алергію;
  • пам’ятайте, що шерсть домашніх тварин також може бути провокуючим фактором для АД;
  • киньте курити та не куріть поряд з дітьми;
  • підтримуйте оптимальну температуру та вологість в приміщенні. Висока температура та сухість повітря можуть спричинити погіршення стану.

Але іноді профілактичних засобів недостатньо. Тоді лікар вам призначить індивідуальну схему лікування, що може включати гормональні креми, антигістамінні препарати тощо.

Атопічний дерматит не є інфекційним захворюванням. Дитина з атопічним дерматитом має жити повноцінним життям: відвідувати дитячий колектив, спортивні секції.

МОЗ України нагадує, що АД не є протипоказанням до вакцинації. Навпаки, люди з атопічним дерматитом мають більш чутливу слизову оболонку. Через це вони більш вразливі та схильні підчепити вірус. Деякі хвороби, наприклад, вітряна віспа, через підвищену чутливість шкіри можуть протікати важче.

Читайте також

1