Автор музики до пісні "Je t'aime" розкрив секрет популярності свого твору

Визначальну роль відіграли "п'ять хвилин натхнення"
Автор музики до пісні "Je t'aime" розкрив секрет популярності свого твору
Рік Алісон Фото: LiloButton для commons.wikimedia.org
28 Листопада 2021, 15:05
читать на русском

Канадський автор, співак та композитор Рік Алісон розповів про написання музики до легендарної пісні Je t'aime, яку виконала співачка Лара Фабіан.

Співачка, педагог вокалу, авторка пісень Катерина Колот спеціально для Парламент.UA поспілкувалася з композитором і дізналася, як йому вдалося написати таку проникливу та натхненну музику.

Рік Алісон каже, що коли ідея пісні чи мелодії приходить до нього як натхнення, то на початку для нього важливо "не ділитися" нею, а робити "скоріше глибокий самоаналіз".

Суть мелодії, сама мелодія повинна починатися з багатьох почуттів, разом узятих. Зазвичай я починаю щось писати, навіть не торкаючись інструменту. Я мрію, чую це. Я чую просту мелодію, обираю гармонію залежно від настрою. Je t'aime могла б бути зовсім іншою піснею, не було б у мене того дня п'яти хвилин натхнення. Або, можливо, й не існувала б взагалі, - сказав він.

Потім, розказав Алісон, він починає "адаптувати пісню, змінювати її з погляду глядача".

Я, ймовірно, прослуховую 100 разів вихідну версію, перш ніж почну адаптувати її, робити її простішою, роблю щось, що можна насвистувати, чи співати акапельно, - каже композитор.

— Які почуття ви відчували під час написання музики?

— Я почав писати відразу ж після вечері з Сержем Ламою (французький співак та автор текстів. - Ред.) в Монреалі. Того вечора я попросив у Сержа поради, щоб він побув, так би мовити, моїм наставником. Він пише не музику, а тексти... Ми всю ніч говорили про Je suis malade і про те, як вона була створена. Смішно чути, що це була зовсім не його історія, а історія всіх жінок, які його любили...

Я хотів написати пісню, яка одного разу досягла б такого рівня емоцій. Я зробив це тієї ж ночі, повернувшись додому.
Я щиро хотів стати найкращим композитором, вийти на інший рівень. Тієї ночі я зрозумів, що мені потрібно готуватися більше, перш ніж писати, приділяти більше часу натхненню і довірити собі. Крім того, тільки піаніно, ніякої студії.

— Розкажіть свою історію з погляду композитора.

— Я хотів перевернути ролі. Як жінка може кохати чоловіка. Я повинен був вигадати хоча б слова для приспіву… Fou, soldat, loup, roi… Усе прийшло одразу, це було так просто, тому що я не перестарався. Я спродюсував пісню Je suis malade для альбому Carpe Diem Лари (співачка Лара Фабіан. - Ред.) раніше, я знав, що вона погодиться з цією ідеєю. Потім вона прийшла закінчити тексти віршів. Але, розповідаючи нашу історію, ми просто розлучилися. До цього дня "Je t'aime" залишається моєю найважливішою піснею.

Нагадаємо, пісня Je t’aime ("Я тебе кохаю") побачила світ в 1997 році. Музику написав Рік Алісон, а слова – співачка Лара Фабіан.

Читайте також