Банкіри розповіли про інфляцію в Україні та як це впиває на ціни

Споживча інфляція в країні до кінця року може знизитися
Банкіри розповіли про інфляцію в Україні та як це впиває на ціни
Інфляція в Україні
13 Вересня 2023, 21:33

Зростання споживчих цін в Україні сповільнилося до мінімуму за останні 2,5 роки. Фінансові аналітики та населення очікують збереження цієї тенденції.

Про це йдеться на сайті НБУ.

За даними НБУ, фінансові аналітики у вересні 2023 року прогнозують, що протягом наступних 12 місяців інфляція складе 10,3%. У липні вони чекали на 12,0%.

Населення в серпні чекало на інфляцію 12,5% (у липні - 13,1%)

Крім того, банкіри у липні прогнозують інфляцію протягом наступних 12 місяців на рівні 13,8%.

Як зазначається у оновленому макроекономічному прогнозі компанії Dragon Capital, споживча інфляція протягом останніх місяців сповільнювалась набагато швидше, ніж очікувалось. Так, в липні показник інфляції становив 11,3% р/р, порівняно з піковим значенням 26,6% р/р наприкінці 2022 року. Помітне зниження інфляційного тиску, на думку аналітиків, було зумовлене низкою факторів, а саме зниженням вартості енергоносіїв (бензин та електроенергія і газ для комерційних споживачів), поліпшенням логістики, високим урожаєм деяких культур (гречки у 2022 році, картоплі та інших овочів цього року) та зниженням інфляційних та девальваційних очікувань.

"Хоча інфляційний тиск з боку витрат частково відновиться у найближчі місяці через нещодавнє підвищення цін на електроенергію для комерційних споживачів та вартості пального, ми очікуємо, що показник споживчої інфляції знизиться до 9% р/р до кінця 2023 року і буде коливатись приблизно на цьому ж рівні протягом 2024 року", - йдеться у прогнозі.

Зазначається, що стрімке зниження інфляції у цьому році супроводжувалось швидким відновленням економічної активності. Відновленню економіки сприяли зниження дефіциту електроенергії навесні, непрямі ефекти від активного експорту зерна морським коридором, а також покращення споживчих настроїв та схильності до споживання. Так, дані окремих банків свідчать про помітне збільшення купівлі товарів та послуг з використанням банківських карток.

"Але останні опитування підприємств свідчать про те, що темпи відновлення економічної активності суттєво сповільнились у липні-серпні. Ми очікуємо зниження реального ВВП у четвертому кварталі, оскільки ворог, ймовірно, відновить атаки на енергетичну інфраструктуру, що матиме наслідком дефіцит електроенергії", - повідомили у Dragon Capital.

Тим не менш, зважаючи на швидке відновлення економіки у першому та другому кварталах, а також активізацію проектів швидкого відновлення, які будуть підтримувати економіку у другому півріччі, аналітики очікують, що реальний ВВП у 2023 році зросте на 4,5% р/р після падіння на 29% у 2022 році.

Нагадаємо, що з настанням осені в Україні очікується підвищення вартості продуктів. Водночас ціни на деякі позиції будуть доступнішими за минулорічні, або ж навіть досягнуть довоєнних показників.

Читайте також

1