"Батька ядерної програми" Ірану вбив робот зі штучним інтелектом

Мохсена Фахрізаде вбив високотехнологічний робот-кулемет
"Батька ядерної програми" Ірану вбив робот зі штучним інтелектом
Роботизований кулемет Фото: @AdamMilstein у Твіттері
20 Вересня 2021, 23:12
читать на русском

Фізика-ядерника Мохсена Фахрізаде, відомого як "батька іранської ядерної програми", вбили за допомогою високотехнологічного робота-кулемета FN MAG, оснащеного штучним інтелектом.

Про це пише The New York Times з посиланням на американських, ізраїльських і іранських чиновників, у тому числі працівників розвідки, знайомих з подробицями операції.

Повідомляється, що пристроєм з відстані майже 1,6 тис. кілометрів дистанційно управляли фахівці ізраїльської спецслужби "Моссад".

Конструкція важила близько тонни, тому її довелося розібрати по деталях. До Ірану вона перевозилася в різний час і різними маршрутами. Самого робота розмістили в дні пікапа Zamyad, на автомобілі встановили камери, які забезпечували огляд ситуації на відстані. Автомобіль начинили вибухівкою, щоб знищити сліди, підірвавши його після операції.

Зазначається, що штучний інтелект використовували для точності стрільби, оскільки між моментом отримання снайпером зображення і прийому кулеметом зворотного сигналу до стрільби, могло пройти близько 1,6 секунди без урахування часу на реакцію самого снайпера.

Автомобіль зі зброєю припаркували біля узбіччя дороги, по якій їхала машина з іранським вченим, а в потрібний момент по ній з Фахрізаде була проведена стрілянина. Як повідомив один зі співрозмовників газети, офіційні особи в США знали про замах і підтримали план Ізраїлю.

Нагадаємо, іранського вченого Мохсена Фахрізаде вбили 27 листопада 2020 року на півночі країни: автомобіль, в якому він пересувався, обстріляли з кулемета. Фізик отримав серйозне поранення та помер.

Читайте також