Біженця, якому загрожує смертна кара у Китаї, хочуть видворити з України

Активісти просять МЗС втрутитися та захистити хлопця
Біженця, якому загрожує смертна кара у Китаї, хочуть видворити з України
Yilisen Aierken Фото: https://www.facebook.com/kharytonovarthur
13 Серпня 2021, 15:01
читать на русском

В Україні затримали 24-річного активіста Йілісена Айеркена - громадянина КНР родом зі Східного Туркестану (округ Сіньцзян).

Як повідомив координатор Українського центру вільного Гонконгу Артур Харитонов, хлопець працював з уйгурами (народ тюркського походження, корінний народ Східного Туркестану) та виступав на їхній захист від комуністичного геноциду.

Коли активіст зрозумів, що вдома на нього чекає смерть, він втік з-під комуністичної окупації через Україну до Словаччини (8 серпня 2021 року). Прикордонники, протримавши Йілісена в ізоляторі протягом трьох днів, відправили його назад до України.

Харитонов пише, що хлопець написав заяву про отримання політичного притулку в Україні.

Однак, враховуючи корумповану практику уряду, шукачі захисту в українського суспільства з вищезазначеного регіону зазвичай цинічну депортуються дрібними функціонерами до таборів смерті, - зазначає він.

Харитонов зазначає, що сьогодні в Ужгороді запланований суд відносно подальшої долі затриманого.

Yilisen Aierken Фото: https://www.facebook.com/kharytonovarthur

Через те, що хлопець у процесі набуття політичного притулку в Україні, його депортація до КНР є неможливою, - запевняють українські службовці. Цю інформацію підтвердили правозахисні джерела, - стверджує Харитонов.

Читайте також

1