Чи може затопити Київ у разі ракетного удару по столичній ГЕС

Сама станція та гребля спроєктовані і побудовані у 60-х роках
Чи може затопити Київ у разі ракетного удару по столичній ГЕС
Київська ГЕС / Фото: uhe.gov.ua
20 Вересня 2022, 12:35
читать на русском

В "Укргідроенерго" пояснили, що у разі можливого ракетного обстрілу російськими військами греблі Київської ГЕС, критичної загрози для населення не прогнозується. Київ не затопить.

Зазначається, що сама станція та гребля спроєктовані і побудовані у 60-х рр. з урахуванням тогочасних загроз, зі значним запасом міцності та стійкості. Тому навіть ракетами не просто зруйнувати чи суттєво пошкодити масивні гідротехнічні споруди, кажуть в компанії.

Якщо ж буде пошкоджено металеві затвори греблі, може відбуватися поступовий неконтрольований витік води з Київського водосховища. Тоді станеться короткочасне підтоплення деяких територій в нижньому б’єфі гідровузла.

Зони підтоплення будуть незначними, про них знає ДСНС та місцеві органи влади, тому жителі будуть повідомлені завчасно.

Тож Укргідроенерго розглядає поширення необґрунтованих оцінок про катастрофічні наслідки можливого прориву греблі Київської ГЕС як сумнівну, недоречну, а часом і шкідливу діяльність, спрямовану на нагнітання паніки, відвернення уваги суспільства від актуальних проблем та спробу здобуття авторитету в медіа через поширення нефахових, псевдоекспертних оцінок, - підкреслили в компанії.

Читайте також

1