Санкції не працюють: попри війну активи російських олігархів активно ростуть

Що лікують чай та олія з шипшини
Ягоди шипшини цілюще впливають на організм, за що особливо цінуються прихильниками народної медицини. Корисними є не тільки ягоди, але й пелюстки, насіння, листя, гілочки та коріння. Продукт містить флавоноїди, каротиноїди, вітамін А, аскорбінову кислоту, а також пектинові речовини, органічні кислоти та вітаміни групи К. У ньому міститься багато антиоксидантів, які допомагають знизити рівень різних запалень та окисного стресу.
В результаті дослідження стало відомо, що щоденний прийом 5 грамів порошкової шипшини зменшує потребу в знеболювальних препаратах. Для остаточних висновків потрібні додаткові дані, щоб розрахувати правильне дозування.
Завдяки різним дослідженням щодо впливу шипшини на серцево-судинну систему з'ясувалося, що плоди можуть покращити здоров'я серця та судин у людей з ожирінням. Якщо ви прийматимете напій з шипшини, то на вас чекає зниження тиску, загального холестерину і холестерину ЛПНГ.
Деякі експерименти показують, що шипшина сприяє профілактиці діабету 2-го типу, особливо у тих, хто страждає на ожиріння з підвищеним тиском.
Шипшина сприяє уповільненню скорочення м'язів кишківника лише на рівні препарату від діареї. Через те, що вживання плодів чагарнику змінює баланс ph у шлунку, створюється несприятливе середовище для бактерій, що впливають на утворення виразок.
Олія шипшини часто служить компонентом косметики. Воно готується шляхом холодного віджимання плодів. Поліненасичені жири захищають шкіру від УФ-променів та шкідливих речовин.
В олії шипшини міститься багато вітамінів та жирних кислот, які живлять та зволожують шкіру. У ній також містяться феноли, які мають противірусні, антибактеріальні та протигрибкові властивості.
Оскільки в олії міститься багато вітамінів А і С, воно сприяє регенерації та оновленню клітин шкіри, а також прискорює вироблення колагену. Антоціани та вітамін Е знижують запалення, завдяки чому можна заспокоїти роздратування від таких хвороб, як псоріаз, екзема та дерматит.
Перед використанням олії шипшини радимо проконсультуватися з лікарем та зрозуміти, чи є алергія на цей продукт, протестувавши його на невеликій ділянці шкіри.
Попри те, що шипшина корисна для організму, якщо ви вживатимете більше добової норми продукту, можуть з'явитися проблеми з травленням, втома і головний біль. Також він може розпочати реакцію з деякими препаратами: наприклад, контрацептивами на основі естрогену або деяких антипсихотичних препаратів. Для цього варто проконсультуватися із спеціалістом.
Дітям, вагітним і годуючим матерям необхідно ставитися до шипшини з обережністю: поки не проведено достатньо досліджень про безпеку плодів.
Як правильно збирати шипшину?
Збирати плоди шипшини найкраще ближче до кінця сезону. Зазвичай період повного дозрівання посідає серпень-жовтень. Багато залежить від географічного розташування, клімату, погодних умов та сорту рослини.
- Як зрозуміти, що пройшла пора збору:
- чашолистки стають відстовбурченими;
- ягоди стають насичено-оранжевими чи червоними;
- ягоди стають твердими.
Рекомендації щодо збирання плодів:
- бажано, щоб день під час збору був сонячний та сухий;
- місце збору має бути екологічно чисте, якими не є ділянки, розташовані близько до дороги, промислових об'єктів, звалищ та хімічних складів;
- відбирати краще тільки тверді екземпляри, знімаючи їх з чагарнику, не відокремлюючи від плодоніжок та чашолистків;
- не збирайте ягоди, які мають пошкодження, ознаки гнилі, чорні плями чи тріщини;
- своєчасно збирайте плоди, тому що пізніше кількість цукру, що міститься в них, зросте, а вітаміну С стане менше. Зібрати врожай необхідно до заморозків.
- не забудьте надягти рукавички перед початком збору, щоб шипами не подряпати руки.
Шипшина – корисна рослина, яка успішно використовується в косметології та медицині. Важливо не перестаратися з його вживанням, щоб не отримати захворювання головний біль та алергію.