Чистий четвер 2023: час прибирати и купатися

Те, як провести четвер перед Великоднем може визначити, яким буде весь рік
Чистий четвер 2023: час прибирати и купатися
13 Квітня 2023, 09:09
читать на русском

Чистий четвер — це свято чистоти душі та тіла. За повір’ями, саме в цей день Ісус Христос частував своїх учнів на Таємній Вечері та омивав їм ноги.  Це символізувало любов і турботу про ближнього, братню любов, чому вчив своїх учнів Ісус. З цього дня почалася традиція чистоти, але не тільки тіла, а й душі.

В цей день господарі вкидають все непотрібне з помешкання, а з душі — все погане й гріховне.

Чого не можна робити в чистий четвер

Не можна займати комусь речі, навіть, якщо ваш сусід попросив позичити дрібку солі. Вважається, що якщо ви позичаєте комусь будь-яку річ з оселі, то позичаєте й своє щастя та добробут. Тому споконвічно в цей день господарі нічим не ділилися й не виносили хороші, потрібні речі з дому.

Проте господарі радо позбувалися того, що вже віджило своє: зламаного, старого й непотрібного. Адже так, вони очищали оселю від сміття, звільняючи простір для нового.

У цей день не можна входити з гріховними та негативними думками. Вважається, що очистити треба не тільки своє тіло і будинок, а й свідомість від бруду. В цьому християнам допоможе молитва або сповідання.

Для менш релігійних людей достатньо просто чесно поговорити з собою, зізнатися собі у скоєних вчинках та відпустити, зробивши висновки. Цей день дуже сприятливий для подібного аналізу.

Не можна лишати на п’ятницю хатню роботу. Всі справи по господарству треба було завершити саме в четвер.

Традиції та обряди на Чистий четвер

Усім в цей день треба обов’язково покупатися. Найкращий період для цього вранці та до заходу сонця. Раніше, було заведено купатися у відкритих водоймах, та в сучасних реаліях достатньо просто прийняти контрастний душ. Також заведено ходити в лазню. За прикметою, очищення тіла в цей день дозволяло залишатися щасливим до наступного року. Адже вода наповнюється особливою силою та благословінням.

Одразу за цією традицією у наших пращурів йшли обряди. Найпопулярніший з них захищав від злого ока й давав здоров’я та красу. Треба було звечора замочити у воді срібну прикрасу, а зранку вмитися цією водою. Також люди зрізали волосся в цей день. Це знаменувало очищення від гріхів.

Прибирання у будинку

Якщо зустрічати Великдень у брудній оселі, то увесь рік слід чекати негараздів. Саме тому господарі вимивали у Чистий четвер всі вікна та двері, вичищали найменші шпаринки та позбувалися від непотребу.

Люди намагалися мити підлогу від дальніх кутів оселі й до порогу, а виливати брудну воду треба було поза домом. У воду, якою мили вікна та двері, клали жменю дріб’язку.

Щоб був ефект, воду треба було заговорити: “Нехай гроші водяться — не переводяться, ростуть — множаться, чужим не дістаються”

А після прибирання виливали воду під дерево в саду, монети ж ховали на весь наступний тиждень у чистий кут в оселі.

Приготування страв

Хоча у Чистий четвер все ще триває піст, господині вже бралися за приготування страв. Щоправда, їх не можна було куштувати. Жінки у цей день замішували тісто для пасок, готували крашанки та писанки.

Важливим було те, що до готування можна було переходити лише тоді, коли в помешканні було вже чисто і прибрано.

Якщо великодня випічка виходила смачною та пухкою, гарно підіймалася, то це слугувало знаком про те, що попереду чекає хороший рік. Невдала випічка попереджала господиню про труднощі.

Церковні звичаї

В цей четвер люди з самого ранку йшли до церкви. Треба було принести додому церковну свічку. Люди вірили, що вона лікувала від страшних хвороб.

Церковнослужителі починають правити велику службу від цього дня. Вони згадують усі страждання й муки, які пройшов Ісус Христос на Землі перед розп’яттям. Цьому присвячені 12 страсних Євангелій.

Також саме в цей день всі християни дотримуються обряду причастя. Вони куштують вино та хліб, що символізує кров та плоть Христа.

Читайте також