Чому індексацію пенсій відчули не всі: у Мінсоцполітики розповіли про дисбаланс у формулах розрахунку

В Мінсоцполітики почали працювати над пенсійною реформою.
Головне
Чому індексацію пенсій відчули не всі: у Мінсоцполітики розповіли про дисбаланс у формулах розрахунку
Гроші, пенсія, заощадження (Фото: pexels)
9 Березня 2024, 16:49
читать на русском

У Міністерстві соціальної політики розповіли про сьогоднішній стан з пенсіями українців та як необхідно реформувати пенсійну систему.

Заступниця міністра соцполітики Дарина Марчак 7 березня в інтерв’ю для Обозревателя повідомила, що у відомстві почали працювати над пенсійною реформою. Вона має прибрати дисбаланси, зокрема, й у частині формули обрахунку пенсії, і в частині індексації.

Чому індексацію пенсій відчувають не всі

За словами Дарини Марчак, за законом індексується розмір пенсії, розрахований за формулою. Але дуже багато категорій громадян мають різні надбавки. Є категорії, у яких, за формулою, дуже низькі пенсії. Але отримають вони не пенсію, яку їм порахували за формулою, а пенсію, розмір якої їм гарантовано урядом (із урахуванням надбавок).

"І коли їм підвищується лише "формульна" частина пенсії, яка інколи становить менш як половину загального розміру пенсійної виплати, то інші "дотяжки" поглинають таке підвищення, і, як результат: на руки людина отримує ту ж суму, що й до індексації", - пояснила Марчак.

Вона розповіла, що в Мінсоцполітики довго працювали для того, щоб зрозуміти, як людям із найменшими пенсіями підвищити виплати.

"Їм ми вирішили підвищити весь розмір пенсій. Щоб зрозуміти, що ми нікого не забули, ми власноруч переглядали всі категорії, щоб переконатися, що всі отримають індексацію", - сказала посадовиця.

Марчак додала, що нинішня формула індексації працює так, що під час економічного зростання вона зменшує реальну купівельну спроможність пенсій, а під час кризи, навпаки, збільшує їхній розмір швидше, ніж зростає інфляція чи рівень заробітних плат.

"Зараз маємо ситуацію, що в нас за останні роки темпи індексації перевищують і середнє зростання зарплат, і річну інфляцію. Але в довгостроковій перспективі ми маємо триваліший період зростання економіки. І під час зростання економіки, внаслідок чинної формули індексації, пенсії з часом знецінюються. І уряд, і депутати розуміють це, тому, аби якось компенсувати таке знецінення, за роки в нас ввели купу додаткових надбавок, доплат, дотяжок — сукупно їх зараз близько 160", - повідомила вона.

Хто платить за пенсії

Марчак пояснила, що станом на сьогодні в Україні на одного пенсіонера є один працівник, який сплачує внески.

"Не важко порахувати: для того, щоб виплачувати пенсію в розмірі 40% середнього заробітку, треба, щоб на одного пенсіонера було хоча б двоє тих, хто працює. А в нас сьогодні — лише один", - зауважила вона.

По-друге, додала Марчак, у нас мало платників податків - близько двох мільйонів осіб платять ЄСВ із мінімальної зарплати. Тому потрібно стимулювати зайнятість, щоб люди зрозуміли, що вони самі зацікавлені в офіційному працевлаштуванні та білій зарплаті.

"Треба стимулювати українців платити внески чесно. Це допомагатиме і фінансувати пенсії тим людям, які отримують їх сьогодні, і збільшувати свій розмір пенсії, на який ви матимете право, коли досягнете пенсійного віку", - сказала Марчак.

Вона нагадала, що за прогнозом Інституту демографії ім. Птухи, наше суспільство ставатиме старшим, тобто частка людей поважного віку збільшуватиметься. Це невідворотні наслідки тих демографічних проблем, війни, падіння народжуваності, які маємо зараз.

"І це означає, що для України мусить стати нормою те, що людина повинна мати можливість бути активним учасником ринку праці і в 60, і в 65 років, і пізніше", - резюмувала Марчак.

Що змінюватиметься щодо пенсійного забезпечення

Дарина Марчак каже, що в Україні існує проблема різних зарплатних баз, які використовуються для призначення пенсії. Зарплатна база — це середня зарплата за попередні три роки, які враховуються під час розрахунку пенсії.

"Але якщо придивитися, то виявиться, що ця зарплатна база різна для пенсіонерів, які виходили на пенсію в різні роки. Як наслідок, люди з однаковими пенсійними правами, але які вийшли на пенсію один через п’ять років після іншого, можуть мати розмір пенсій, який відрізняється до 60%", - пояснила вона.

В Мінсоцполітики дослідили європейську практику, вивчили різні моделі.

"Я поки що не можу сказати про деталі. Коли ми фіналізуємо обрахунки, знайдемо відповіді на всі запитання, які виникають у процесі дизайну реформи, я обов’язково розкажу про це. Але хочу, аби всі розуміли, що ми бачимо проблеми та готуємо системні рішення. Якщо проблеми не вирішити на рівні закону, то проблема і справді переноситиметься і на наступний рік, і далі. Тому ми переконані, що нам потрібне системне рішення, яке виправить і цю, і багато інших проблем пенсійної системи. Ми почали працювати над реформою, яка має прибрати дисбаланси, зокрема, й у частині формули обрахунку пенсії, і в частині індексації", - повідомила Марчак.

Вона переконана, що Україні потрібне прозоре, чітке пенсійне законодавство і правила обрахунку пенсії, які розумітимуть і нинішні працівники, і пенсіонери.

Нагадаємо, Україна продовжує повною мірою виконувати свої соціальні зобов’язання і фінансувати всі соціальні виплати, зокрема, пенсії, які з 1 березня були проіндексовані на 8%.

1