Чому люди отримують малу пенсію, якщо мали велику зарплату: пояснення ПФУ

Існують певні правила розрахунку пенсії.
Чому люди отримують малу пенсію, якщо мали велику зарплату: пояснення ПФУ
Пенсіонер отримує пенсію (Фото: UA.NEWS)
20 Квітня 2024, 09:41
читать на русском

Попри війну, українці продовжують отримувати пенсії та інші соцвиплати. Бувають випадки, коли людина мала високу зарплату, але при виході на пенсію отримує низькі виплати.

Видання "На пенсії" розповіли, чому тракторист-машиніст зі стажем 30 років отримує низку пенсію.

Фахівці пояснили, що важливо звернути увагу на саму формулу розрахунку пенсії.

"30 років стажу дають право отримувати пенсію в розмірі 30% від зарплати. В Пенсійному фонді вам врахували зарплату в розмірі 10 260 гривень (до березневої індексації). Тобто при грубому підрахунку ми отримуємо пенсію в розмірі трохи більшу, ніж 3 тисячі гривень. Звісно, є питання і до справедливості розрахунку та індексації цієї зарплати", – йдеться у повідомленні.

При призначенні пенсії за законом враховується вся заробітна плата, починаючи з 1 липня 2000 року. За бажанням, людина має право додатково надати довідку про зарплату за будь-які 60 місяців роботи до вказаної дати.

"Видно, що у 1987-1992 роках у вас подекуди була дійсно непогана зарплата, хоча і не у всіх місяцях. А от у 2000-2009 роках коефіцієнт зарплати суттєво знижується, зарплата за 2000-2003 роки взагалі зарахована нулями – з якихось причин дані про зарплату в цей період відсутні, хоча дані про стаж є", – пояснили фахівці.

Пенсійний фонд у таких випадках може проставити зарплату у відповідних місяцях нулями, що дуже сильно занижує коефіцієнт зарплати.

Тобто виводиться середнє значення між високою старою зарплатою і маленькою новою. Але частину місяців з нулями врахували і це негативно позначилося на кінцевому результаті.

Нагадаємо, виплата пенсій пенсіонерам, які залишились проживати на тимчасово окупованих територіях (ТОТ), врегульована Постановою Кабінету Міністрів України № 162 "Про особливості виплати та доставки пенсій, грошових допомог на період введення воєнного стану". Дія цієї Постанови розповсюджується на території, окуповані після 24.02.2022 та пенсіонерів, які там проживають.

Читайте також

1