Чому магнітотерапія не працює: пояснення МОЗ

Наукова спільнота не вважає магнітотерапію ефективною при лікуванні хвороб
Чому магнітотерапія не працює: пояснення МОЗ
Магнітотерапія
22 Серпня 2023, 23:51

Магнітотерапія – це псевдонаукова практика альтернативної медицини. Вона передбачає застосування слабкого статичного магнітного поля від постійного магніту, який накладається на тіло.

Про те. чому магнітотерапія не працює, пояснює МОЗ України.

Деякі "експерти" вас можуть переконувати, що цей метод:

  • зменшує інтенсивність болю
  • зміцнює стінки кровоносних судин;
  • руйнує жирові відкладення та тощо;

Чому ж наукова спільнота не згодна з властивостями, якими наділяють цей апарат деякі медики?

Все дуже просто. В нашому організмі залізо в крові звʼязане з гемоглобіном і не є феромагнітним (це постійний вид магнетизму, який, наприклад, тримає магніти на холодильнику). За словами науковців, якби кров була такою, то будь-яка процедура на кшталт магнітно-резонансної томографії несла загрозу для здоров’я і життя.

Понад це, статична магнітотерапія залишається науково недоведеною, особливо для полегшення болю, що є одним із найпоширеніших застосувань. Дослідження статичних магнітів показують їх неефективність при хронічних болях, остеоартриті та ревматоїдному артриті. Відповідні дані в 2022 році оприлюднив National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH).

Не в захваті від цього винаходу й Національний науковий фонд США. Ще в 2002 році він визнав магнітну терапію «псевдонауковою». Як результат — в Штатах продаж подібних магнітних пристроїв прирівнюють до шарлатанства.

Читайте також