ДБР викрило фінансову схему братів Медведчука та Козака

Ця схема діяла на підприємстві у Львівській області та завдала державі багатомільйонних збитків
ДБР викрило фінансову схему братів Медведчука та Козака
ДБР та СБУ фото: facebook.com/dbr.gov.ua
10 Червня 2024, 14:24
читать на русском

Працівники Державного бюро розслідувань у співпраці зі Службою безпеки України викрили фінансову схему, організовану братами колишніх народних депутатів Віктора Медведчука та Тараса Козака, а також їхніми спільниками.

Ця схема діяла на підприємстві у Львівській області та завдала державі багатомільйонних збитків через ухилення від сплати податків. Про це повідомила пресслужба ДБР.

За даними слідства, схема функціонувала декілька років до 2022 року на підприємстві з виготовлення цегли. Сировина для продукції добувалася на місцевому кар’єрі. Власники підприємства, разом із директором, головним бухгалтером та іншими посадовцями, підробляли документи щодо обсягів виробництва. Частина необлікованої продукції продавалася за готівку юридичним та фізичним особам.

Учасники схеми також фальсифікували фінансову, податкову та статистичну звітність, приховавши продукцію на суму майже 160 мільйонів гривень. Як наслідок, державний бюджет недоотримав близько 75 мільйонів гривень податків. За інформацією слідства, ці кошти передавалися Медведчуку та Козаку, які використовували їх для фінансування російської агресії проти України.

Братам ексдепутатів, директору та головному бухгалтеру підприємства повідомлено про підозру в ухиленні від сплати податків (ч. 3 ст. 212 КК України), що передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 5 років з конфіскацією майна.

ДБР викрило фінансову схему братів Медведчука та Козака

Суд обрав підозрюваним запобіжні заходи: тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 9 мільйонів гривень для директора та 6 мільйонів гривень для головного бухгалтера. Наразі вирішується питання про накладення арешту на майно фігурантів та їхніх близьких родичів.

Брати Медведчука та Козака, які переховуються за кордоном, отримали підозру заочно. Їх буде оголошено в національний та міжнародний розшук.

Розслідування триває, а Львівська обласна прокуратура здійснює процесуальне керівництво.

Раніше ДБР передало на потреби Збройних Сил України арештовані автомобілі, що належать родичам Медведчука та Козака, на суму 1,1 мільйона доларів США.

Крім цього, кум екснардепа-зрадника Віктора Медведчука "тримав" нелегальне нафтопереробне підприємство на Закарпатті.

Читайте також

1