ДБР взялося за закордонні поїздки нардепа від забороненої ОПЗЖ Віталія Борта

Борту інкримінують підробку документів про відрядження
Головне
ДБР взялося за закордонні поїздки нардепа від забороненої ОПЗЖ Віталія Борта
Віталій Борт
5 Грудня 2023, 14:42
читать на русском

Працівники ДБР розслідують можливе службове підроблення документів для виїзду за кордон народним депутатом України від забороненої ОПЗЖ, членом Комітету Верховної Ради України з питань бюджету.

Про це повідомила пресслужба ДБР.

Наприкінці жовтня поточного року відповідне кримінальне провадження ініціював Генеральний прокурор. Кримінальне провадження відкрито за ч. 1 ст. 366 КК України, на підставі матеріалів, зібраних ДБР.

Встановлено, що народний депутат відповідно до розпоряджень Голови Верховної Ради України двічі їздив до Угорщини: з 12 по 14 квітня та з 03 по 05 липня 2023 року.

Водночас після спливу термінів відрядження, він вчасно не повертався в Україну, а продовжував перебувати за кордоном. Зокрема, депутат у приватних справах відвідував Угорщину, Туреччину, США, Австрію, Німеччину, Італію, Францію.

У кримінальному провадженні здійснюється перевірка інформації щодо внесення народним депутатом України до документів про відрядження за кордон неправдивих відомостей щодо терміну, мети та країн відрядження.

З власних джерел нам відомо, що йдеться про нардепа Віталія Борта.

Нагадаємо, народний депутат від партії "Платформа за життя та мир" (колишня заборонена ОПЗЖ) – Віталій Борт після 2014 року їздив в окупований Крим із території Росії.

Мати нардепа має російське громадянство, а батько - російський податковий номер, прив’язаний до його українського паспорта.

Віталій Борт – з 2019-го року народний депутат 9-го скликання, член партії "Платформа за життя та мир" (раніше – ОПЗЖ, нині заборонена), входить до комітету Верховної Ради з питань бюджету. До цього він ще тричі обирався до парламенту: був нардепом 5-го (2006-2007 роки), 6-го (2007-2012 роки) та 7-го (2012-2014 роки) скликань Верховної Ради.

14 квітня 2014 року, на наступний день після захоплення проросійськими активістами будівлі мерії міста Макіївка, був присутній на засіданні міськради, яка проголосувала за проведення "референдуму про подальшу долю Донбасу". Підтримав його проведення, але при цьому заявляв, що референдум "обов’язково повинен бути всеукраїнським, інакше він буде незаконним і його не визнає жодна держава". Події Революції Гідності в Києві Борт називав "свавіллям".

1