Депутат Полтавської облради Корецький має кілька підприємств та готель в росії

Микола Корецький у 90-х роках минулого сторіччя починав з перепродажу у Росію кременчуцьких вантажівок КрАЗ, там він розвивав дилерську мережу.
Депутат Полтавської облради Корецький має кілька підприємств та готель в росії
19 Січня 2024, 13:40
читать на русском

Чинний депутат Полтавської обласної ради від фракції "Батькивщина" Микола Корецький та власник одного з найбільших в країні виробників комунальної техніки "Альфатекс", досі володіє декількома підприємствами в Росії та готелем "Русь" у Підмосков’ї, де зупиняються військові РФ.

Джерело: розслідування NGL.media

За даними журналістів, Корецький у 90-х роках минулого сторіччя починав з перепродажу у Росію кременчуцьких вантажівок КрАЗ, там він розвивав дилерську мережу.

Після 2014 року він перетворив свою компанію "Альфатекс" на машинобудівне підприємство з виробництва комунальної спецтехніки, де використовували як запчастини МАЗ, так і інших іноземних виробників.

Журналісти твердять, що після 2014 року Корецький не відмовився від російських активів, і після повномасштабного вторгнення країни-агресора підприємства продовжують працювати в Росії та приносити прибуток.

За даними NGL.media, зараз Корецький є єдиним власником компанії "КрАЗ-Ростов", яка зареєстрована у місті Сургут Тюменської області. За 2022 рік чистий прибуток компанії становив 6,4 млн рублів (близько $50 тис.).

Також, дослідили журналісти, Корецький володіє компанією з оренди нерухомості "Актив-Плюс", що зареєстрована у російському місті Кемерово.

Крім того, вказує видання, Корецький володіє 80% компанії ТОВ "КрАЗ НН" у Нижньому Новгороді. У 2022 році ця компанія задекларувала понад 8 млн рублів доходу ($56 тис.) та 1 млн рублів прибутку (близько $8 тис.).

За даними видання, Корецький також досі є співзасновником фірми "РусКрАЗ", що з 2007 року імпортувала автомобілі з України. Повідомляється, що "РусКрАЗ" продовжує працювати на автомобільному ринку РФ, у 2022 році її прибуток склав 9,3 млн рублів ($74,1 тис.).

В розслідуванні стверджується, що в Росії Корецький має бізнес і в готельній сфері – у 2006 році він заснував готель "Русь" у селищі Селятино в 30 км від Москви, де директором влаштував росіянина Алєксандра Лапонова. Готель на 65 номерів працює й зараз: провести ніч тут коштує від 2740 рублів до 3900 рублів.

У квітні 2022 року за адресою готелю Алєксандр Лапонов створив ще одну компанію "Гостиница "Русь"", де засновником вказаний лише він, уже без Корецького. Втім, давніша компанія Корецького досі не ліквідована і навіть отримала 15,5 млн рублів ($124 тис.) виручки за 2022 рік.

Журналісти зазначають, що готель розташований поряд з місцем дислокації військової частини 60-ї бригади управління 1 гвардійської танкової армії Західного воєнного округу Сухопутних військ РФ, і, судячи з відгуків, у готелі спиняються військові РФ.

NGL.media вдалося поспілкуватись з Корецьким щодо діючого бізнесу в Росії.

 "Як я можу це зробити? (закрити бізнес – ред.). Що ви мене провокуєте? Якщо вас це турбує, я вам дам доручення – поїдьте і закрийте (бізнес)", – запропонував він у телефонній розмові, відмовившись відповідати на запитання по суті.

Пізніше Корецький надіслав NGL.media повідомлення, де коротко описав проблеми і, які має зі своїми  російськими компаніями.

"Свого часу я був дистриб’ютором КрАЗу в країнах СНД. Тому там було відкрито мною понад 30 фірм для продажу КрАЗів. Це всім відома історія. І ніякого фурору вона не зробить. Фірми, які залишилися незакритими, не працюють. По них ідуть різні суди з контрагентами (хтось не заплатив за автомобілі нам, десь директор втік… тривають суди). З 2014 року судитися в Росії стало ще гірше… тому справи не закривають… якось так. А з 2022 року навіть працівники моїх російських фірм зі мною практично не спілкуються, бо їм за це світить тюрма. Такі справи… Амінь", – написав Корецький.

NGL.media звернулась із запитом до Міністерства юстиції України, щоб отримати офіційне роз’яснення про те, яким чином зараз українці можуть закрити бізнес або вийти із засновників підприємств у Росії. Втім, у відповідь отримали лише пораду "звернутись до компетентних органів РФ з порушеного питання безпосередньо або через уповноважену особу".

Читайте також

1