До 1 липня українці мають сплатити податок на нерухоме майно

Окремі категорії громадян мають пільги і можуть не платити цей податок
До 1 липня українці мають сплатити податок на нерухоме майно
Оподаткування житла (Фото: Міністерство фінансів України)
28 Червня 2023, 17:49
читать на русском

Українці, які є власниками великої нерухомості, мають до 1 липня сплатити податок за "надлишок" квадратних метрів за минулий рік. Але є деякі виключення.

"24 канал" повідомив, хто звільняється від сплати податку на нерухомість.

У липні українці мають платити податок на нерухомість за минулий рік. Сума не може перевищувати 1,5% за квадратний метр від мінімальної заробітної плати за звітний 2022 рік (6 500 гривень). Тож квадратний метр цього року коштує – 97 гривень 50 копійок.

Проте деякі категорії громадян можуть не сплачувати цей податок:особи, які володіють квартирою площею до 60 квадратних метрів або будинком до 120 квадратних метрів;

  • українці, чиє майно знаходиться на тимчасово окупованих територіях чи в зоні бойових дій;
  • якщо площа житла перевищує норму, але воно поділене між двома родинами.

Нагадаємо, цього року суми внесків до бюджету за "зайві" квадратні метри можуть виявитися чималими. Виплати на користь держави доведеться сплатити власникам квартир площею, що перевищує 60 "квадратів", та власникам будинків площею понад 120 "квадратів". Сума податку може бути більшою за 5 000 гривень, якщо квартира вдвічі більше за "норму", та сягати 25 000 гривень для особливо великих квартир і будинків.

В Україні запрацював сервіс "Калькулятор податку на майно", який розробила Державна податкова служба. Українці тепер можуть самостійно розрахувати податок на майно.

Читайте також

1