До кінця липня ситуація зі світлом буде важчою, ніж зараз - Кудрицький

Графіки відключень з українцями будуть ще місяць-півтора
Головне
До кінця липня ситуація зі світлом буде важчою, ніж зараз - Кудрицький
Відключення світла
17 Червня 2024, 10:14
читать на русском

В найближчі тижні і до кінця липня українська енергосистема стикнеться з більш складною ситуацією, ніж зараз.

Відключення електроенергії будуть частішими з 11:00 до 23:00 через ремонтні роботи на енергоблоках атомних електростанцій. Про це повідомив голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький в етері Суспільного мовлення.

"Ми повинні підготуватися до того, що графіки відключень будуть з нами на місяць-півтора і можуть бути досить значними, особливо у вечірні години пікового споживання," — зазначив Кудрицький.

Відключення плануються бути рівномірними між регіонами, з метою уникнення перевищення лімітів і аварійних вимкнень. З 17 червня енергетики тестуватимуть новий принцип розподілу відключень.

Кудрицький також підкреслив, що на тривалість і масштаб відключень впливають три ключові фактори: сезонні ремонти АЕС, обсяги імпорту електроенергії та погодні умови.

Основні стратегічні потреби української енергетики зараз включають відновлення пошкоджених обстрілами ТЕС до опалювального сезону, з допомогою ресурсів міжнародних партнерів, а також будівництво нових генеруючих потужностей, де необхідні приватні інвестиції.

За його словами,  на тривалість відключень і на величину дефіциту впливають традиційні літні ремонти АЕС, величини імпорту та погода, яка впливає на споживання.

Нагадаємо,  директор компанії Yasno висловлював думку, що цієї зими українцям можуть давати світло на 5-6 годин на день. Але зазначив, що ситуація все ж може бути кращою.

Раніше директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко заявив, що найближчі кілька років ситуація зі світлом може стати значно гіршою. За його словами, взимку від 8 до 10 годин на добу може не бути світла в оселях українців аж до 2027 року.

Читайте також

1