Добровільний військовий облік жінок: Рада готується ухвалити закон

Головне
Розгляд законопроєкту відбудеться найближчим часом
Головне
21 Вересня, 11:41

Народні депутати Верховної Ради на найближчому засіданні планують розглянути законопроєкт 6482 щодо внесення змін до статті 1 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу".

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

На найближчому пленарному засіданні Рада також планується розгляд законопроєкту № 6482 щодо добровільного військового обліку для жінок. Авторами виступили: М.Бужанський та 58 народних депутатів, - написав він у Телеграмі.

Цим законом пропонується викласти пункт 11 статті 1 ЗУ "Про військовий обов’язок і військову службу" у новій редакції, відповідно до якої жінки, що мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, і придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, беруться на військовий облік військовозобов’язаних.

Згідно з наказом Міністерства оборони України від 11.10.2021 на військовий облік повинні стати мільйони українських жінок у віці від 18 до 60 років.

Автори законопроєкту зазначають, що "взяття на військовий облік жінок на виконання Наказу у 2022 році не є можливим з огляду, зокрема, на кадрове забезпечення територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки".

Це спричинить накладання штрафів на жінок, що не змогли вчасно стати на військовий облік, та, відповідно, виникнення зайвої соціальної напруги й формування негативного ставлення до військового обов’язку. Також у разі зміни професії жінці потрібно буде інформувати про це територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, що призведе до додаткового навантаження на них, - кажуть автори документа.

Тож змінами до статті 1 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу" пропонується вдосконалити вимоги до порядку взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних.

Законопроєктом пропонується визначити, що жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, за власним бажанням можуть бути взяті на військовий облік військовозобов’язаних.
Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з медичною діяльністю, беруться на військовий облік військовозобов’язаних.

Нагадаємо, заступник Міністра оборони Ганна Маляр заявила, що жінки трьох спеціальностей потрібні Генштабу.

Читайте також