Військовий облік жінок: Зеленський відповів на петицію

Президент доручив міністру оборони "знизити градус напруги в суспільстві"
Головне
Військовий облік жінок: Зеленський відповів на петицію
Зеленський на передовій Фото: president.gov.ua
18 Січня 2022, 10:29
читать на русском

Президент Володимир Зеленський відповів на петицію щодо військового обліку жінок в Україні (№ 22/130110-еп).

Як повідомили у пресслужбі глави держави, Зеленський доручив міністру оборони (досьє Олексія Резнікова) уточнити низку питань, пов’язаних із військовим обліком жінок.

Він зауважив на необхідності скорочення переліку спеціальностей та професій, споріднених з відповідною військово-обліковою спеціальністю, згідно з яким жінок беруть на військовий облік військовозобов’язаних, з огляду на реальні потреби оборони держави.

Розглянувши цю петицію, президент зазначив, що, відповідно до Конституції України, захист суверенітету й територіальної цілісності держави є справою всього українського народу, громадяни мають рівні конституційні права й свободи та є рівними перед законом і не може бути привілеїв чи обмежень за ознакою статі, - йдеться у повідомленні.

Зеленський вважає, що суспільний резонанс щодо військового обліку жінок був викликаний не так нормами Конституції та законодавством України, як їхньою невдалою реалізацією.

Він наказав Міноборони "впровадити сучасні цифрові технології у процедури постановки на військовий облік з метою уникнення обов’язкової особистої присутності жінок під час постановки на облік" та врегулювати питання порядку проходження медичного огляду під час постановки на військовий облік жінок.

Також він поставив завдання розв'язати питання щодо застосування виважених і суспільно прийнятних підходів щодо адміністративної відповідальності за несвоєчасну постановку на військовий облік військовозобов’язаних жінок до завершення процесу остаточного врегулювання згаданої процедури й визначення тих професій та спеціальностей, які справді необхідні з точки зору постановки жінок на військовий облік.

Нагадаємо, що наказ щодо затвердження переліку професій для жінок, які зобов'язані стати на військовий облік, набув чинності в Україні. Відтепер роботодавці повинні контролювати наявність відповідних документів про перебування на обліку у чоловіків та жінок.

У Міністерстві оборони заявили, що планують автоматизувати процес військового обліку українців та перевести все в онлайн. При цьому у жінок є цілий рік, щоб стати на облік.

Читайте також

1