На військовий облік онлайн: у ЗСУ заговорили про дистанційну подачу документів

Взяття на військовий облік не означає призов чи обов’язкову мобілізацію жінок до війська
На військовий облік онлайн: у ЗСУ заговорили про дистанційну подачу документів
Українські військові, Збройні сили України, ЗСУ Фото: president.gov.ua
26 Грудня 2021, 20:44
читать на русском

У Міністерстві оборони заспокоїли українок та заявили, що військовий облік не означає призов чи обов'язкову мобілізацію. Також українкам пообіцяли зробити більш комфортними умови подання документів, зокрема онлайн.

Про це повідомив Головнокомандувач ЗС України Валерій Залужний у Facebook.

Хочу заспокоїти співгромадянок. По-перше, не йдеться про призов чи обов’язкову мобілізацію жінок до війська, як про це вже заявляють деякі ЗМІ, - наголосив він.

Залужний розповів, що готується такий порядок постановки на військовий облік, який дозволив би реалізувати дистанційно та онлайн якнайбільше процедур. Держава проводить антибюрократичну реформу, щоб людям не доводилося переносити папірці з місця на місце. Це стосується також і чоловіків – цифровізація має модернізувати військовий облік в цілому.

За його словами, протягом наступного року всі процедури будуть відкалібровані таким чином, щоб для наших співгромадянок, чиї спеціальності є в переліку для військового обліку, та їхніх роботодавців процес постановки на облік був максимально комфортним.

Ми також плануємо ввести перехідну норму, що стосується зборів (навчань) військовозобов’язаних, а саме: на навчання жінки будуть убувати винятково за бажанням. По-третє, зі взяттям на військовий облік жодних змін у житті українських жінок не буде! Єдине – Збройні Сили просто знатимуть, які спеціалістки є в країні та можуть у крайньому випадку долучитись до оборони держави. Відповідний порядок обліку існував в Україні й раніше, починаючи з 1994 року, хоча майже не працював, - зазначив Головнокомандувач ЗСУ.

Залужний зазначив, що це також крок назустріч жінкам, які мають бажання проходити військову службу у ЗСУ, для уникнення зайвих процедур при займанні посади за своєю спеціальністю.

Нагадаємо, що наказ щодо затвердження переліку професій для жінок, які зобов'язані стати на військовий облік, набув чинності в Україні. Відтепер роботодавці повинні контролювати наявність відповідних документів про перебування на обліку у чоловіків та жінок.

Читайте також

1