Процедура онлайн та протягом 2022 року: у Міноборони пояснили, навіщо жінкам ставати на військовий облік

Військовий облік - це не призов і не мобілізація
Головне
Процедура онлайн та протягом 2022 року: у Міноборони пояснили, навіщо жінкам ставати на військовий облік
Жінки-військові (Фото: Міністерство оборони України)
28 Грудня 2021, 15:39
читать на русском

У Міністерстві оборони планують автоматизувати процес військового обліку українців та перевести все в онлайн. При цьому у жінок є цілий рік, щоб стати на облік.

Про це розповіла заступниця міністра оборони Ганна Маляр у Facebook.

Вона наголосила, що військовий облік - це не призов і не мобілізація. А наказ 313 не несподіваний.

У березні цього року був прийнятий Закон, який запровадив саме такий облік. Підтримали абсолютна більшість фракцій - тобто це спільне парламентське рішення спрямоване на оновлення, удосконалення системи військового обліку. Наказ є виконанням цього закону, - зазначила Маляр.

За її словами, військовий облік жінок був і раніше. Приміром постановою КМУ від 1994 передбачалось близько 40 професій/спеціальностей, що були підставою для взяття жінок на військовий облік. Що цікаво, до 2008 було заборонено оприлюднювати цю постанову. З того часу частина професій зникла, інші - з‘явились. Порядок взяття на військовий облік потребує оновлення та удосконалення.

Маляр зазначила, що держава це робить, щоб навести лад у військовому обліку та знати потенціал. Адже однією з багатьох проблем, яка стала очевидною у 2014, - це зруйнована система військового обліку. На те, щоб стати на військовий облік, є цілий 2022 рік. Не потрібно вже завтра йти до Територіальних центрів комплектування (колишні військкомати). Оскільки виконання закону про оновлення системи військового обліку триватиме протягом усього року.

Протягом 2022 року Генеральний Штаб створить низку документів, які зроблять процес військового обліку зрозумілим, прозорим та максимально зручним. Також будуть переглядатись вже чинні норми. Зараз ми працюємо над тим, щоб перевести в онлайн формат та автоматизувати цей процес - у частині, в якій це буде технічно можливо, - додала Маляр.

Нагадаємо, що наказ щодо затвердження переліку професій для жінок, які зобов'язані стати на військовий облік, набув чинності в Україні. Відтепер роботодавці повинні контролювати наявність відповідних документів про перебування на обліку у чоловіків та жінок.

Читайте також

1