Довженко-Центр покаже перший білоруський авангардний фільм

7 Вересня, 13:29 266

"Для нас принципово важливо показати “У агні народжаная” саме зараз, коли білоруси відчайдушно борються за свободу і демократію, гучно заявляючи про своє право власноруч творити своє майбутнє – без тиранів і диктаторів, без насильства і брехні, в ім'я людини і її невідчужуваних прав. Ми вражені з яким тактом, благородством і солідарністю, білоруський народ відстоює свої права і всім серцем підтримуємо його в цій боротьбі. Живе Білорусь!”, – коментує подію генеральний директор Довженко-Центру Іван Козленко.

Національний епос, яким замислювався фільм "У агні народжаная" (В огні народжена), мав для білоруського кіно те ж значення, що й "Звенигора" Довженка для українського. Завдяки йому в Білорусі з’явився національний кінематограф.

Недовгий період "коренізації", оголошений більшовиками 1923 року, спричинив і в Білорусі культурний вибух. Завдяки динамічному монтажу, незвичним ракурсам зйомки, подвійним експозиціям, нелінійному наративу "У агні народжаная" увійшов в історію як чи не єдиний білоруський авангардний фільм.

1