Дружина глави МНС росії Мільська причетна до незаконного вивезення українських дітей - розслідування

У розслідуванні вказано, що російська "благодійниця" безпосередньо причетна до депортації українських дітей, починаючи з 2014 року
Дружина глави МНС росії Мільська причетна до незаконного вивезення українських дітей - розслідування
22 Серпня 2023, 12:31

Дружина глави російського міністерства надзвичайних ситуацій (МНС) Олександра Куренкова Олена Мільська причетна до незаконного вивезення українських дітей.

Про це йдеться в розслідуванні російського видання Проєкт.

Олена Мільська – керівниця російського фонду Архістратига Михаїла та голову опікунської ради Національного центру допомоги зниклим і постраждалим дітям. У розслідуванні йдеться про те, що Мільська "виступає за традиційні сімейні цінності, цензуру в інтернеті, таврує ЛГБТ, західні цінності та світську освіту", водночас отримуючи доходи в мільярди рублів. При цьому вона володіє дорогою нерухомістю, машинами та одягом відомих брендів.

Джерела видання підтвердили, що Мільська і Куренков перебувають в офіційному шлюбі, хоча публічно це не афішується. Також Проекту вдалося знайти документ, де вони згадувалися як чоловік і дружина. У матеріалі зазначається, що шлюб із главою МНС РФ відкрив для Мільської "великі матеріальні та політичні перспективи".

У розслідуванні вказано, що російська "благодійниця" безпосередньо причетна до депортації українських дітей, починаючи з 2014 року. Тоді з окупованого Росією Донецька вивезли вихованців дитячих будинків. Міністра Куренкова в поїздці супроводжували співробітники Національного центру допомоги дітям Мільської. На одному з фотозвітів, який дружина міністра розмістила в серпні 2022 року, вдалося впізнати дітей із донецького дошкільного дитячого будинку № 1. Деяких із них зараз вивезено за півтори тисячі кілометрів, у башкирське місто Учали.

Анкети всіх чотирьох розміщені на тематичних сайтах, де діти пропонуються до усиновлення.

У жовтні минулого року, перед тим, як українські військові звільнили Херсон, "волонтери" центру Мільської разом із МНС брали участь у вивезенні дітей із Херсонської області, переправляючи їх із Криму до Краснодарського краю.

Про те, що вивезення дітей було насильницьким, розповідав журналістам директор Центру соціально-психологічної реабілітації в селі Степанівка (Херсонська область) Володимир Сагайдак:

"Мені сказали, що якщо буде якийсь опір, приїдуть солдати, запакують нас разом із дітьми і відвезуть. Я не думаю, що ми можемо щось зробити проти автоматів. Тому діватися було нікуди. Мені сказали, що дітей вивезли в Генічеськ – збрехали. Їх вивезли до Криму, у Краснодарський край, місто Анапа", – ідеться в матеріалі.

Нагадаємо, колишня очільниця МЗС Австрії Карін Кнайсль, яка виїхала з країни через погрози та звинувачення у зв'язках з Росією, зняла будинок у російській глибинці. Австрійська посадовиця мешкає у селі Петрушово в Рязанській області.

Читайте також

1