Дружина заступника Генпрокурора Вербицького придбала за копійки офісне приміщення в центрі Одеси (відео)

Якщо проглянути оголошення про продаж вищезгаданого будинку на Урожайній, ціна далеко не збігається із задекларованою у Вербицького: замість вказаних семи мільйонів – 550 тисяч доларів,
Дружина заступника Генпрокурора Вербицького придбала за копійки офісне приміщення в центрі Одеси (відео)
Дмитро Вербицький
28 Травня 2024, 11:39
читать на русском

На папері – скромна дача, а на ділі – шикарне обійстя чи навіть бізнес-центр. За даними декларації, дружина заступника Генерального прокурора України Дмитра Вербицького за копійки придбала в самому серці Одеси житловий будинок садибного типу. Проте візуально споруда радше нагадує офіси, а задекларував цей об'єкт можновладець лише напередодні гучного журналістського розслідування.

Які таємниці ховає декларація Дмитра Вербицького та який вигляд насправді має прокурорська "фазенда" в середмісті Одеси, розповідає СТОПКОР.

Журналісти відзняли з висоти пташиного польоту кадри унікальної місцевості в столиці, яку вже встигли охрестити "раєм" для суддів, прокурорів і високопосадовців. Ідеться про закрите котеджне містечко "Коник", яке має власне узбережжя з пляжем і територію, огороджену від пересічних громадян величезним парканом із КПП. Саме в одному з цих таунхаусів, за даними журналістів, мешкає чинний заступник Генерального прокурора України Дмитро Вербицький.

Торік посадовець задекларував оренду житлового будинку на 155 квадратів, у документі цей обʼєкт оцінено в понад 2 мільйони гривень. Однак, як встановили наші колеги з проєкту "Радіо свободи", насправді ринкова вартість маєтку в "Конику" сягає близько 470 тисяч доларів. Тобто ціну "занизили" вшестеро. Цей будинок за довіреністю придбав племінник Вербицького, але останній теж нібито був "на оглядинах" і, схоже, оселився там сам.

Проте в свіжій декларації заступника Генпрокурора можуть бути й інші "неточності".

В березні 2024 року Дмитро Анатолійович подав декларацію за попередній рік. Але вже за місяць вніс у неї певні корективи: додав будинок площею 420 квадратів та земельну ділянку до нього. Зазначені співвласниці забудови – його ексдружина Вікторія Василівна та така собі Світлана Юрчак, а сам пан Дмитро, виходить, поділяє частку згідно зі статтею 60 Сімейного кодексу України.

Що являє собою ця таємнича забудова в Одесі, зазначена як житловий будинок, – команда СтопКору вирішила роздивитись на власні очі.

"Отже, два поверхи, ані паркану, ані присадибної ділянки. Відразу тротуар і дорога. Складно назвати цей будинок житловим садибного типу. Бачимо кілька бетонних ґанків вздовж периметру. Вочевидь, це кілька окремих входів до не поєднаних між собою приміщень. Фасад – клінкерна цегла. Окраса будівлі – величезні вікна. І саме вони наводять на думку, що будуть тут не звичайні квартири", – коментує Ольга Левицька.

Дійсно, згідно з планом, який містився в оголошенні про продаж цієї будівлі, тут має бути по п'ять окремих офісів на кожному поверсі.

До рук редакції СтопКору також потрапили цікаві документи. Зокрема, репортери отримали договір купівлі-продажу одеської будівлі. Покупцями зазначені "колишня" Вербицького Вікторія та Світлана Юрчак. Продавець – Тетяна Мазуренко. Вона набула ділянку у власність усього за три роки до угоди і встигла за цей час не просто зробити реконструкцію будівлі, а затіяла доволі масштабне будівництво.

Як свідчать кадри, ще в 2019 році забудови не було. Схоже, раніше тут були лише дерева й гаражі. Та в 2020 році, вже за власності Мазуренко, можна побачити залитий фундамент, а ще за рік – що будівництво триває повним ходом. І наприкінці 2021 року будівля вже дуже схожа на ту, що є сьогодні.

Мазуренко також отримала дозвільні документи та згодом продала його. Примітно, що Тетяні Миколаївні, яка нібито проробила всю цю непросту роботу, зараз майже 70 років.

Наскільки реально, що жінка на пенсії сама займається такими операціями?

Знімальній групі також вдалося зафільмувати будинок за її попереднім місцем реєстрації. За цією квартирою – ще й заборгованість на 8 тисяч. Але самої пані Тетяни ніде не видно. Натомість медійники змогли поспілкуватись з її донькою.

І та запевняє: жодної будівлі в центрі Одеси її матір ані купувала, ані продавала. Тож, можливо, пенсіонерка просто виступила "підставною особою"?

Ще один цікавий момент, на якому акцентує увагу журналістка: ймовірно, донька Мазуренко одночасно є дружиною ексначальника архітектурно-будівельної інспекції Одеської області Василя Буюклі. Останній за часи своєї роботи здобув доволі сумнівну репутацію.

Зокрема, ЗМІ натякають на впливові зв'язки Василя Буюклі з прокурором Одеської області: вони нібито "давні колеги, які один одному підставляють плече, то у фінансовій підтримці, то заплющивши очі на ознаки злочинної діяльності".

І знову можна припустити ймовірний звʼязок із Дмитром Вербицьким та його колишнім місцем роботи в Одесі.

Ще одна особа-фантом – такий собі Борис Мічуров: саме він продав ділянку і будинок Тетяні Мазуренко. Стопкорівці спробували звʼязатися з ним, щоб дізнатися подробиці і чи дійсно була укладена угода з Мазуренко. Але за контактним номером Мічурова ніхто так і не відповів.

Після цього репортери вирушили на пошуки співвласниці території Світлани Юрчак. За адресою вдалося довідатись від сусідки, що Світлана з чоловіком живуть поруч зі свекрухою, однак остання з якихось причин, схоже, удала, що такої не знає.

Цікаво, що чоловік Світлани за фахом – адвокат і, ймовірно, може бути ще одним гвинтиком "схеми" з майном.

І ще одна деталь можливої "оборудки" – вартість нерухомості.

Якщо проглянути оголошення про продаж вищезгаданого будинку на Урожайній, ціна далеко не збігається із задекларованою у Вербицького: замість вказаних семи мільйонів – 550 тисяч доларів, а це за курсом кінця 2023 року – понад 20 мільйонів гривень. Саме за цю суму, як підтвердила журналістам рієлторка, і було продано будівлю.

Отже, щоб прояснити, чому за адресою житлового будинку в Одесі розташований бізнес-центр та чому вказана ціна не відповідає реальній, представники СтопКору спробували додзвонитися до Вікторії Вербицької та Світлани Юрчак, але ті проігнорували всі дзвінки та повідомлення. Відтак, СтопКор надіслав запити до компетентних профільних органів.

1