Заступник генпрокурора Вербицький живе в елітному таунхаусі, який купив за копійки його племінник: як реалізували таку схему

Власником таунхаусу є бізнесмен із Одещини, де Вербицький раніше працював заступником обласного прокурора.
Головне
Заступник генпрокурора Вербицький живе в елітному таунхаусі, який купив за копійки його племінник: як реалізували таку схему
Дмитро Вербицький
8 Травня 2024, 10:37
читать на русском

Заступник генерального прокурора України Дмитро Вербицький проживає у таунхаусі, що розташований у елітному котеджному містечку "Коник" у Києві. Цей будинок був придбаний його племінником за довіреністю від одеського бізнесмена за понад 2 мільйони гривень - що становить шосту частину його ринкової вартості.

Про це йдеться у розслідуванні проєкту "Схеми" від "Радіо Свобода".

Раніше Державне бюро розслідувань відкрило кримінальну справу стосовно компанії-забудовника котеджного містечка "Коник". Процесуальне керівництво проводить Офіс генерального прокурора, де Дмитро Вербицький обіймає посаду заступника генерального прокурора Андрія Костіна. Наразі активні слідчі дії у цій справі відсутні, арешти на майно забудовника скасовані.

У своїй майновій декларації за 2023 рік Дмитро Вербицький вказав, що орендує таунхаусу площею 155 квадратних метрів, починаючи з листопада 2023 року. Журналісти з'ясували, що цей таунхаус є двоповерховим будинком у "Конику".

Власником таунхаусу є бізнесмен Віктор Павільч з Одещини, де раніше Дмитро Вербицький працював заступником прокурора області. Павільч має компанії, що займаються добуванням декоративного та будівельного каменю, а також наданням майна в оренду та його експлуатацією

За інформацією "Схем", 26 жовтня 2023 року Павільч видав довіреність племінникові Вербицького Євгенію Вербицькому на представництво його інтересів. Наступного дня, 27 жовтня, Євгеній Вербицький оформив право власності на таунхаус разом із земельною ділянкою на ім’я Павільча за суму 2,8 мільйона гривень (2 млн грн ‒ за будинок, 800 тисяч ‒ за землю), що виявилося значно нижче ринкової вартості.

Під час підписання угоди Дмитро Вербицький був присутній особисто ‒ про це свідчать записи з камер спостереження котеджного містечка за цей день, які "Схеми" отримали від своїх джерел. Журналісти акцентували увагу на тому, ринкова ціна подібного таунхаусу оцінюється в близько 470 тисяч доларів, згідно з оголошеннями про продаж у цьому котеджному містечку та рекламними промо. Наразі це орієнтовно 18,5 мільйонів гривень.

В коментарі до розслідування Вербицький зазначив, що його присутність під час підписання угоди пояснюється проханням сина власника будинку Максима Павільча, з яким вони давні друзі, щоби перевірити правильність оформлення документів.

Зі слів заступника генпрокурора, пізніше він вибрав це житло, тому що будинок поблизу роботи і має безпечну огороджену територію.

Вербицький додав, що Віктор Павільч та ніхто з його родини не звертався до нього з проханням, яке потребувало би "прокурорських повноважень".

На питання журналістів про занижену вартість таунхаусу власник будинку Віктор Павільч сказав, купив його "за такою ціною, яку запропонували". Він додав, що за потреби готовий співпрацювати з правоохоронними органами.

Зазначимо, що ДБР із травня 2020 року розслідує справу про незаконне відчуження землі з комунальної власності Києва, де пізніше побудували котеджне містечко "Коник".

У листопаді 2022 року Печерський райсуд зняв арешт із майна, яке є у власності забудовника. Як вказують журналісти, із того часу жодних дій у справі не було.

За інформацією джерел ZN.UA, саме заступник генерального прокурора Дмитро Вербицький є "куратором" грального бізнесу в Україні.

Як повідомив журналіст Євген Плінський, поки онлайн-казино VBet та Pin-Up, рахунки яких заблоковані через підозру у співпраці з Росією, шукають можливості вивести з України майже 3 мільярди гривень, Офіс генерального прокурора бездіє. Він вказує, що замість того, аби розслідувати схеми вимивання коштів українців в офшори, генеральний прокурор України Андрій Костін має компліментарний матеріал у виданні Forbes, яким володіє співвласник VBet ‒ білоруський бізнесмен Артур Гранц.

Читайте також