Економічне бронювання від мобілізації: нардепи запропонували два альтернативні законопроєкти

Один з них передбачає бронювання за умови рівня зарплати понад 36 тисяч гривень, інший – змішану модель з військовим збором понад 20 тисяч гривень для ФОПів
Економічне бронювання від мобілізації: нардепи запропонували два альтернативні законопроєкти
бронювання
18 Червня 2024, 19:27
читать на русском

У Верховній Раді 17 червня зареєстрували два альтернативні законопроєкти щодо економічного бронювання від мобілізації – №11331-1 і №11331-2. Один з них передбачає бронювання за умови рівня зарплати понад 36 тисяч гривень, інший – змішану модель з військовим збором понад 20 тисяч гривень для ФОПів.

Автором обох документів виступив голова комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха. Законопроєкти вже опубліковані на сайті парламенту.

Основний законопроєкт пропонує бронювання за умови сплати підвищеного військового збору у 20 400 грн на місяць. Альтернативні варіанти пропонують:

  1. Бронювання найманих працівників із середньомісячною зарплатою не менше 36 336 грн, за умови відсутності боргів у роботодавця перед працівниками та бюджетом.
  2. Змішану модель, що включає зарплату у понад 36 336 грн для найманих працівників та військовий збір у 20 400 грн для ФОПів.

Другий варіант дозволяє бронювати ФОПів, зареєстрованих не пізніше ніж за шість місяців до набрання чинності законом, якщо їхній дохід становить не менш ніж трикратний розмір збору за бронювання військовозобов’язаних, тобто понад 61 200 грн.

Економічне бронювання – це концепція, яка дозволяє суб’єктам господарювання бронювати працівників, сплачуючи за кожного підвищений військовий збір. Нардеп Дмитро Наталуха пояснив, що співробітники не платитимуть за бронь власні кошти – це робитиме роботодавець, визначаючи найцінніших працівників.

Раніше в Офісі президента висловлювали сумніви щодо цієї ідеї через незгоду Генштабу, але офіційного підтвердження цьому немає. Наразі тривають активні обговорення, оскільки економічне бронювання має забезпечити стабільність економіки.

Раніше ми писали, що у Верховній Раді може з’явитись законопроєкт про економічне бронювання від мобілізації.

В Україні можуть змінитися правила бронювання військовозобовʼязаних, зокрема критерієм для цього може стати сплата податків з офіційної зарплати чи доходів. Начебто бронювання від мобілізації зможуть отримати фізичні особи, які сплачують в місяць ПДФО на рівні 6 тисяч гривень, тобто ті, хто має близько 33 400 тисяч гривень окладу.

Також звучала пропозиція – поріг офіційної зарплати (оклад) від 35 000 грн, що майже відповідає першому варіанту. Третій параметр: на бронювання може розраховувати співробітник, за якого роботодавець платить близько 14 500 грн ЄСВ (відповідає окладу 66 000 грн). Однак потім від цих ідей відмовилися. Про чинні правила бронювання можна прочитати тут.

Читайте також