Ексголова НБУ Шевченко отримав підозру за створення злочинної організації

Санкція статті передбачає 15 років тюрми
Головне
Ексголова НБУ Шевченко отримав підозру за створення злочинної організації
Кирило Шевченко (фото: Facebook Кирила Шевченка)
25 Серпня 2023, 15:33

Національне антикорупційне бюро пояснило, у зв'язку з чим оновлено підозру ексголові Нацбанку Кирилу Шевченку, про що останній повідомив напередодні, зазначивши, що нова стаття не передбачає можливості застави та передбачає позбавлення волі до 15 років.

Про це йдеться в повідомленні НАБУ.

"НАБУ і САП оновили підозру колишньому голові правління Укргазбанку, екскерівнику Національного банку Кирилу Шевченку. Тепер його підозрюють у створенні злочинної організації та легалізації коштів", - зазначили в антикорупційному бюро.

Крім Шевченка, такі самі статті інкримінували його ексзаступнику в Укргазбанку Денису Чернишову та ексдиректору департаменту по роботі з корпоративними VIP-клієнтами держбанку Олексію Лютому.

За версією слідства, керівництво Укргазбанку, володіючи інформацією про укладені з великими клієнтами договори на розміщення коштів, забезпечило підробку низки документів, відповідно до яких 52 фізичні та юридичні особи нібито допомогли залучити до банківської установи клієнтів на обслуговування і за таку "допомогу" упродовж 2014–2019 років їм нараховано агентську винагороду на суму понад 206 млн грн.

При цьому рахунки, на які виплачувалась винагорода, відкривались лише в АБ "Укргазбанк". Це забезпечувало членам злочинної організації можливість доступу, контролю та розпорядження вказаними коштами.

"Члени злочинної організації з числа працівників Банку мали можливість самостійного зняття коштів, як у касах Банку без осіб, на яких були відкриті ці рахунки, так і шляхом переказу коштів на інші рахунки. Тобто виплати винагороди здійснювалась на рахунки підставних осіб, а повне розпорядження коштами здійснювалось членами злочинної організації", - зазначили в НАБУ.

У такий спосіб, зловмисники заволоділи грошима у сумі понад 206 млн грн.

Одночасно було вчинено низку фінансових операцій для легалізації та маскування протиправного походження цих коштів.

"Гроші використовувались як для власного збагачення, надання "відкатів" керівникам державних суб’єктів господарювання за розміщення в банку значних сум коштів та фінансування іншої протиправної діяльності", - розповіли в НАБУ.

Нагадуамо, раніше дії зазначених осіб кваліфікували як привласнення, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, а також - як службове підроблення.

24 серпня ексголова НБУ Шевченко заявив про інкримінування йому нової статті без застави й з санкцією до 15 років.

Він заявив, що розцінює таку перекваліфікацію обвинувачення як тиск з метою схилити учасників справи до свідчення проти нього в умовах, коли терміни досудового розслідування добігають кінця.

На думку Шевченка, застосування такої статті стосовно голови державного банку, яка є "класичною" для "злодіїв у законі", ставить під сумнів ухвалення колегіальних рішень правлінням або комітетом з управління активами банку протягом 2014-2019 років.

Йдеться про кримінальну справу, що стосується періоду керівництва Шевченком Укргазбанком.

На початку жовтня минулого року САП і НАБУ повідомили про підозру Кирилу Шевченку та ще чотирьом фігурантам справи.

23 жовтня, НАБУ оголосило в розшук уже ексголову НБУ Шевченка, який наразі перебуває у Відні, а також заступника голови правління Укргазбанку Дениса Чернишова, заступника директора департаменту роботи з корпоративними ВІП-клієнтами Олену Хмеленко.