Ексголова Святошинської РДА Возний та торговець людьми Галунга нажилися на відбудові Гостомеля - розслідування ЗМІ

У 2022 році Гостомель був одним з найбільш постраждалих населених пунктів Київщини. Тож ще у 2022 році місцева влада активно взялася за його відбудову.
Важливо
Ексголова Святошинської РДА Возний та торговець людьми Галунга нажилися на відбудові Гостомеля - розслідування ЗМІ
28 Березня 2024, 14:08
читать на русском

Відбудова Гостомеля спричинила декілька гучних скандалів. Серед них: ФОПи, зареєстровані на пенсіонерів, "ДНР"-івців та священників. Зв'язок позаштатного інспектора архітектурно-будівельного контролю Сергія Возного з Іваном Галунгою, який звинувачувався у розтраті коштів та продажі людей. Привласнення мільйонів гривень та мало не міжнародний скандал за участю французької фірми. Усе це - за два роки відновлення міста.

Про це пише видання Стопкор.

У 2022 році Гостомель був одним з найбільш постраждалих населених пунктів Київщини. Тож ще у 2022 році місцева влада активно взялася за його відбудову. Але виникло багато запитань про компанії, які почати співпрацювати з Гостомельською військовою адміністрацією та витрачати державні кошти.

ФОПи, які отримали державні кошти на відбудову

Отож, спробуємо розглянути кожну з них. ФОП "Редько Надія Іванівна" отримала від Гостомельської ВА суму 4 мільйони 846 тисяч гривень за результатами підписаних 16 різних контрактів, перший з яких був укладений на початку листопада 2022 року. І все б то нічого.Та журналісти Bihus.Info поцікавилися, що ж це за підприємець, що зареєструвавшись у жовтні 2022 році уже на початку листопада 2022 року змогла отримати 1 підряд. І це без жодного подібного досвіду роботи. Так от Надії Іванівні 74 роки і сама вона з Миколаєва. Сама Редько пояснює в інтерв’ю "Bihus.Info", що вона лише зареєстрована керівником фірми. А от справами займається зять - Андрій Фоміца.

Найцікавіше те, що професійним забудовником тут і не пахне. Адже на передодні реєстрації ФОПу він на сайті шукав роботу менеджера з продажів. І в своєму резюме якраз зазначав, що має досвід роботи з ProZorro.

Проте, номером, який вказав при реєстрації ФОПу Редько, користується ще один підприємець – ФОП "Морозов Ярослав Вадимович", з яким угода підписана, як із попереднім підприємцем також без конкурсу. Він також отримав підряд від Гостомельської адміністрації на 300 тис. грн, при цьому перебуваючи в окупованому Донецьку. Велика кількість фото зі сторінки фото його мами Марини свідчить, що Морозов проживає на даний час у Донецьку.

До речі, навіть сьогодні пошукові сторінки показують, що він перебуває вдома.

Проте в 2021 році він дійсно приїжджав до Києва і встиг зареєструвати ФОП.

Колеги з Bihus.Info також виявили фотографію Морозова разом із Едуардом Басуріним, представником ватажків "ДНР", який протягом тривалого часу обіймав посаду офіційного представника "народної міліції "ДНР".

До речі, Басурін є на багатьох фото з Мариною Морозовою.

Ще одна цікава особа, що отримала на відбудову кошти – це Юрій Теселько. На нього зареєстрована компанія "Файсер торг", яка підписала договори майже на 9 млн. гривень. До речі, попередньо у фірми був інший власник. І лише у липні 2022 року її переоформили на Теселька.

Однак Теселько вже не проживає за своєю пропискою, а місцеві мешканці в інтерв’ю, говорять, що він взяв кредити на своїх земляків і зник . Мало того, квартира, де зареєстрований ФОП знаходиться у Києві, а її мешканці навіть не здогадуються, що вони "підприємці".

Далі, на заміну цим ФОПам, приходять інші компанії. У 2023 році Гостомельська селищна військова адміністрація розмістила в електронній системі публічних закупівель Prozorro кілька десятків тендерів на проведення робіт з демонтажу житлових будинків.

Але усі ці закупівлі були проведені без використання електронної системи та відкритих торгів. А тому платформі Prozorro немає жодної інформації щодо тендерної документації, учасників чи будь-яких інших документів, за винятком самого договору

І от кілька основних компаній, яким доручили державні кошти: ТОВ "Синтез Юніті Групп", ТОВ "Ліко-груп", ТОВ "Будконсалтгруп", а також ФОП Смалій О.Б.

Що це за компанії та з ким вони пов’язані

Отож, у жовтні 2016 року у місті Кривий Ріг, що знаходиться у Дніпропетровській області, було зареєстроване ТОВ "Ліко-груп". Основний вид його діяльності полягає у відновленні відсортованих відходів. Власниками компанії є Ілля та Людмила Колеснікови, а також Сергій Гераймович.

Так от, до 2023 року компанія не брала участь у тендерах, але уже в 2023 році підписала одразу 30 договорів на загальну суму 5 716 611 гривень. І як цікаво – це тендери на демонтаж житлових будівель від Гостомельської селищної військової адміністрації.

У липні 2014 року у місті Краматорськ Донецької області було зареєстровано ТОВ "Будконсалтгруп". Основною сферою його діяльності було консультування з питань комерційної діяльності та управління. Її власником був Данієл Сергійович Данилюк. У 2024 році дана компанія змінює адресу реєстрації на місто Київ, а заразом власника і назву. Тож власником став громадянин Казахстану Нурметов Фарух Султанханович, а компанія тепер називається "Лайт-трейд центр".

І от за 9 років "Лайт-трейд центр" вперше взяла участь у тендерах в 2022 році. Відразу ж виграно 38 з 39 тендерів на демонтаж житлових будівель загальною сумою 4 100 987 грн, а замовник, звичайно ж, Гостомельська СВА.

А ще кілька тендерів виграв Смалій О.Б. І от про цю особу немає жодної інформації у відкритих джерелах. Проте з 7 вересня 2023 року він перебуває у "Чорному списку" Антимонопольного комітету.

Та проблема не лише в цьому. Роздивимось прайс, за яким Смолій береться виконувати демонтаж.

На скріншоті з договором між Гостомельською селищною військовою адміністрацією та ФОП Смалій О.Б. видно усі обсяги робіт. Вартість демонтажу одного кубічного метра цегляної будівлі становить приблизно 180 гривень.

Беремо середній показник з кількох сайтів – 200 грн. Отже, демонтаж 343 кубічних метрів будинку у Гостомелі обійдеться в 68 600 гривень. Якщо ж розбирання фундаменту коштує від 350 гривень, то для цього будинку – 28 665 гривень. Середня вартість вивезення будівельного сміття від 156 гривень за кубічний метр, тому для цієї будівлі вартість робіт складатиме 53 508 гривень

Вивезення грунту та засипання траншей обійдуться у 11 415 гривень та 26 635 гривень відповідно.

Отже, реальна вартість робіт за середніми цінами складатиме 188 832 гривень. І це не мінімальна, а середня вартість робіт. А заявлена в договорі сума – 312 021 гривень. Отже, виникає питання, як вибирали підприємців, якщо націнка складає приблизно 38%.

Але, участь у тендерах Гостомельської селищної адміністрації прийняли не лише компанії, які довгий час себе не проявляли, а й зовсім новостворені. А тому без досвіду роботи.

У 2023 році тільки зареєстроване підприємство ТОВ "Синтез Юніті Групп" стало переможцем у 69 тендерах на суму загалом 16 316 320 гривень. Ці тендери всі були пов’язані з демонтажем житлових будинків у Київській області і, знову ж, замовником у всіх випадках виступала Гостомельська селищна військова адміністрація.

Власником цієї компанії до певного часу був Іван Галунга. Так от, 16 січня 2024 року змінюється не лише власник, але й назва компанії. І на сьогодні компанією володіє громадянин Казахстану Уразбеков Канат Тауманович і її назва ТОВ "Рітейл-центр інвест". Чи не дивно, що дві компанії майже разом змінили назви, а їх власниками стали громадяни Казахстану? До того ж відкритих джерелах Івана Галунгу пов’язують із Сергієм Возним.

Хто такий Сергій Возний і чому ж він так опікується Гостомелем

Сергій Возний – це ексочільник Києво-Святошинської РДА та голова фракції "Нові обличчя". Пригадуємо, що Гостомель певний час підпорядковувася Києво-Святошинської РДА

Він напряму пов`язаний із колишнім власником ТОВ "Синтез Юніті Групп" Іваном Галунгою.

Відомий фігурант багатьох кримінальних справ з Донецька, Іван Галунга, котрий також є засновником Громадської організації "Народний Люстраційний центр". У 2008 році він був призначений керівником Донецької міської організації Всеукраїнського об’єднання "Батьківщина". Проте з цієї посади його пізніше зняли через звинувачення у привласненні та розтраті мільйонів гривень, виділених партією на проведення президентських виборів у Донецьку у 2010 році.

А ще Іван Галунга займався масовим продажем людей, а саме молодих дівчат за кордон. Кримінальна справа № 67-648, відкрита в 2000 році прокуратурою Донецької області за ст. ст. 124-1 ч.2 КК України "Торгівля людьми" (тепер це ст. 149 КК України).

За діяльності Сергія Возного Галунга був членом Громадської ради при Києво-Святошинській районній державній адміністрації та обоє заснували Громадську організацію "Орхурська лісогосподарська спілка України"

Сергій Возний сьогодні громадський діяч, голова ГО Об'єднання позаштатних інспекторів архітектурно-будівельного контролю. Який проводить наради та опікується відбудовою Гостомеля.

Саме Сергій Возний є серед тих осіб, що складає акти обстеження дефектних робіт

Проте, ці наради за участю Сергія Возного є мабуть достатньо важливими, адже в них приймає участь Ольга Прилипко, заступник голови Гостомельської СВА. Саме її ми бачимо на фото знизу.

До речі вона також підписувала договір з ТОВ "Синтез Юніті Групп"

Реакція Гостомельської селищної ВА на розслідування

Першими, хто звернувся по відповіді щодо ФОПів, які отримали державні кошти на відбудову – це журналісти Bihus.Info. Але в оцінці таких підрядників, влада селища не помітила нічого підозрілого. У своєму коментарі заступник голови СВА Михайло Коваль вказав: "...Головне, що нас цікавить, це – якість, швидкість і вартість виконаних робіт. У першу чергу, ми переглядали, чи мали вони право виконувати такі роботи. Оплата їхніх же послуг здійснювалась лише після виконання робіт і надання звітів, або інших підтверджувальних документів [...] Верифікацію наших контрагентів, за якими б процедурами ми їх не залучали, ми будемо здійснювати лише в межах тих повноважень, які нам надані".

Але як би хто не виправдовувався, але підрядників вибирала військова адміністрація. Михайло Коваль, заступник начальника Гостомельської ВА, у своєму коментарі щодо цієї ситуації зазначив, що немає інформації про те, що один з будівельних підрядників проживає у Донецьку. Він зазначив, що підрядники зверталися до адміністрації зі своїми пропозиціями двома способами: особисто або через їхніх представників, або договори надсилалися для підпису поштою.

"Коли до нас надходили пропозиції від суб’єктів господарювання, ми перевіряли, чи мають вони право надавати ці послуги, і по-друге, оплата їхніх послуг відбувалася після виконання робіт і надання звітів", – сказав Коваль.

До речі, після запису інтерв’ю з Ковалем, з держпорталу зникли всі проплати Гостомельсткої ВА.

Логічне продовження розслідування

У результаті розслідування, проведеного Bihus.Info, справа Гостомеля стала об’єктом інтересу Бюро економічної безпеки (БЕБ) і прокуратури Київської області.

З офіційного сайту Бюро економічної безпеки Київщини дізнаємося, що відповідно до попередніх оцінок, сума завданих державі збитків перевищує 5 мільйонів гривень.

Також співробітники Бюро економічної безпеки (БЕБ) провели обшуки в приміщеннях військової адміністрації та ЖКГ, а також у офісах, де діяли фіктивні підприємства. Під час обшуків були вилучені первинні фінансово-господарські документи, чернетки записів та флеш-накопичувачі, на яких зберігалася інформація про незаконну діяльність. Відповідно до попередніх оцінок, сума завданих державі збитків перевищує 5 мільйонів гривень.

Проте на цьому історія не закінчилася. Вже наступного дня після показу розслідування та оголошення Бюро економічної безпеки про початок кримінального провадження, влада Гостомеля зробила свій крок у відповідь. 6 червня в державному агентстві "Укрінформ" відбулася відеоконференція з участю голови Світловодської селищної виконавчої ради Сергія Борисюка.

Він також прочитав лист-звернення до президента Зеленського, де заявив, що "все це беззаконня розпочалося за часів управління Київською обласною військово-цивільною адміністрацією Олексієм Кулебою і продовжується за нового голову області Руслану Кравченко". Як зауважено на офіційному веб-сайті громади, відповідний офіційний лист із конкретними фактами та інформацією про схеми вже направлено до Офісу президента.

"В процесі нашої діяльності майже з самого початку виникло блокування з боку керівництва Київської ОВА при призначенні моїх заступників і керівників відділів. Водночас вони намагалися призначити своїх людей. А з жовтня 2022 року взагалі не підписаний жодний трудовий контракт з украй необхідними фахівцями адміністрації. Штат укомплектований на 60%. На мою думку все це має ознаки саботажу. За цей же період Київською ОДА не затверджено нову структуру та штатний розпис Гостомельської СВА, не надане право щодо затвердження містобудівних умов", – пояснив Борисюк.

Та вже 8 червня, через два дні після виступу Борисюка, стало відомо, його звільнили з посади і призначили нового начальника Гостомельської селищної виконавчої ради Сергія Смаля.

До речі обласна влада жодним чином не зреагувала на заяву Борисюка і не надала жодних спростувань.

А вже під час перевірки Державною аудиторською службою України виявлено понад 100 випадків порушень та зловживань під час відновлення житла в Гостомелі на Київщині. Загальна сума цих порушень становить понад 21 мільйон гривень. Про це офіційному сайті служби повідомила її голова Алла Басалаєва.

Майже міжнародний скандал з відбудовою

Але це не один скандал навколо відбудови Гостомеля. Французька компанія "NEO ECO" взялася за відновлення цілого кварталу. Вони провели демонтаж залишків будівель, відсортували перероблювані будівельні відходи з метою використання їх для створення нових будівельних матеріалів. Наступним кроком є отримання дозволів на будівництво нового житла.

І тут починається виникає проблема. Земельний участок є комунальним. Наразі не існує селищної ради у Гостомелі. Деякі функції перейшли на місцеву військову адміністрацію, але лише частково. Отже, територію для будівництва тимчасово передали у користування французькій компанії. У військовій адміністрації стверджують, що вони не мають відповідних повноважень.

"Ми спілкувалися з NEO ECO. Вони просили нас передати цю земельну ділянку їм в оренду, на жаль, військова адміністрація не має таких повноважень, розпоряджатися, передавати в оренду. По договору суперфіції чи ще щось, тобто вона належить громаді", – пояснила заступниця начальника Гостомельської селищної військової адміністрації Ольга Прилипко.

Французька сторона настоює на гарантіях, що відновлені житлові приміщення будуть передані саме тим людям, які втратили їх на початку російського вторгнення. Ця ситуація ставала все більш напруженою з кожним днем, і компанія "NEO ECO" розглядала можливість припинення проєкту.

"Військова адміністрація хотіла, щоб ми дали гроші, а вони зроблять проєкт. Ми просто відмовилися працювати таким чином, тому що ми хочемо зробити хороший проєкт для громадян Гостомеля. Коли я повернувся три тижні тому в Київ, ситуація була цілком загрозлива для проєкту", – пояснив директор проєкту з відбудови компанії NEO ECO Барт Груярт.

Пізніше адміністрація і французька компанія дійшли певної згоди та юристи взялися за вивчення усіх ризиків.

Читайте також