Ексміністр-зрадник Табачник досі має житло в центрі Києві, а суди зволікають з передачею майна

Дмитро Табачник отримав "медаль за участь в СВО", але досі має квартири та будинки в Україні
Ексміністр-зрадник Табачник досі має житло в центрі Києві, а суди зволікають з передачею майна
Дмитро Табачник
4 Червня 2024, 11:26
читать на русском

Колишній міністр освіти України Дмитро Табачник, якого звинувачують у держзраді, продовжує залишатися власником значних активів в Україні попри арешт його майна. На його ім'я та на ім'я його матері все ще зареєстровані рахунки, земельні ділянки, маєток у передмісті Києва та квартира в центрі столиці.

Згідно з інформацією OBOZ.UA, наданою Фондом держмайна, арешт на майно Табачника накладено з метою запобігти переоформленню нерухомості та переказу коштів. Проте, через цей арешт майно не може бути передане Фонду держмайна і залишається формальною власністю Табачника і його родини.

Табачник отримав "медаль за участь в СВО" і агітував за більш агресивні дії РФ проти України. Всупереч цьому, процес конфіскації його майна залишається затягнутим. Фонд держмайна повідомив, що отримав у своє управління 144 тисячі доларів, 5 земельних ділянок, будинок площею 672,2 кв. м у Козині, половину квартири на вул. Ярославів Вал і право на компенсацію грошових активів на суму понад 40 мільйонів гривень. Проте, юридично це майно все ще належить Табачнику.

Квартира Табачників у центрі Києві

Арешт на нерухомість наклали Вінницький міський суд і Апеляційний суд Києва. Поки арешти не будуть зняті, майно не може бути передано державі.

  • Мати Табачника, Алла Табачник, володіє половиною квартири площею 126,5 кв. м на вул. Ярославів Вал, яка оцінюється в 300 тисяч доларів. Також вона є власницею трьох земельних ділянок і будинку в Козині.
  • Брат Дмитра Табачника, Михайло Табачник, володіє сусіднім будинком, площею 709,9 кв. м, вартість якого разом із землею може досягати 2 мільйонів доларів.

Дмитро Табачник ще у 2015 році переписав своє майно на матір, щоб уникнути арешту і конфіскації. Проте, слідство все ж наклало арешт на ці активи. Проблема полягає у відсутності встановлених термінів для зняття арешту судом, що дозволяє процедурам затягуватися на роки, протягом яких Табачник залишається формальним власником свого майна.

Маєток матері Табачника

Зауважимо, що Дмитро Табачник, відомий своїми проросійськими поглядами, та його брат Михайло, який займається будівельним бізнесом, створили потужну бізнес-імперію. Журналісти-розслідувачі неодноразово повідомляли про схеми, які брати організовували разом.

Михайло, за даними сервісу YouControl, фігурує у документах щонайменше 19 компаній. Серед представників бізнесу та у розслідуваннях ЗМІ поширювалася інформація про те, що їхні бізнеси були взаємопов'язані та приносили мільйонні прибутки. Правоохоронці не до кінця розібралися у зв'язках братів з їхніми бізнес-партнерами. Деякі компанії, де Михайло Табачник значився керівником або власником, продовжують працювати. Розслідування щодо схем Табачників розпочалися ще у 2014-2015 роках, але судових вироків поки немає.

Одна зі схем, розкрита ЗМІ, стосується передачі приміщень Міністерством освіти і науки, молоді та спорту на баланс державного підприємства, а потім розподілу цих приміщень між різними ТОВ. Так, приміщення на бульварі Тараса Шевченка, 27а площею 1512,7 кв. м було передано компаніям "Гранд-Інвест", "Ріотрейд" та "САН11". Аналогічна схема була використана для будівлі на вул. Сагайдачного, 37.

Компанії, які стали власниками цих приміщень, пізніше були пов'язані з фірмою "ТІКО-констракшн", що належала брату міністра. Хоча "ТІКО-констракшн" перейменували в "Інвестмент Девелопмент проперті", а у 2016 році виграли суд проти видання РБК, змусивши спростувати інформацію про зв'язок з Михайлом Табачником, фактичний власник, Ігор Черненко, був помічником Дмитра Табачника та бізнес-партнером Михайла.

Черненко, який проживає поруч з маєтками Табачників, володіє компаніями, яким належать приміщення на вул. Борисоглібська, буд. 17/1 та Велика Васильківська, 77а.

Наразі майно Дмитра Табачника арештоване, щоб запобігти його переоформленню або продажу. Проте процес передачі цього майна у Фонд держмайна затягується, і Табачник залишається його юридичним власником. Фонд має пройти процедуру зняття арешту з нерухомості та рахунків, щоб конфіскувати активи.

Читайте також