Ексміністр-колаборант Табачник розгорнув агробізнес на окупованих територіях

Табачник також лобіював перед Кремлем збільшення витрат на користь окупаційного "губернатора" окупованої території Запорізької області Балицького.
Важливо
Ексміністр-колаборант Табачник розгорнув агробізнес на окупованих територіях
Табачник Дмитро (фото з відкритих джерел)
18 Грудня 2023, 19:49
читать на русском

Ексміністр освіти Дмитро Табачник, якого СБУ підозрює у державній зраді, веде агробізнес на окупованих територіях України.

Про це йдеться в матеріалі журналістів проєкту "Телебачення Торонто".

Так, джерела у правоохоронних органах передали "Телебаченню Торонто" частину листування ексміністра в Telegram у період із 2019 до кінця 2022 року. Це тисячі повідомлень із десятками різних осіб, зокрема колаборантами.

За даними проєкту, Табачник зараз живе в тимчасово окупованому Криму, має там бізнес. Компанії ексміністра причетні до незаконного вивезення зерна окупантами з території України. Також він особисто допомагав загарбникам у Херсонській і Запорізькій областях та співпрацював із ФСБ РФ ще до повномасштабного вторгнення.

На окупованих територіях фірми Табачника "Оріана-Агро" й "Солекс" оформлено на довірених осіб. А крадену техніку постачав представник Кадирова, на ім’я Мурад Саїдов.

За даними журналістів, Табачник також лобіював перед Кремлем збільшення витрат на користь окупаційного "губернатора" окупованої території Запорізької області Балицького.

Табачник підтримував зв’язок з Євгеном Сулімою – українським професором і своїм колишнім першим заступником у МОН. Суліма у 2016 році жив у Москві, працював професором у Московському державному університеті. У тому ж році отримав російський паспорт, який залишається дійсним і зараз, зазначають розслідувачі. У 2020 році Суліма повернувся в Україну й перебуває тут і зараз. До 2023 року він працював професором кафедри філософії та політології в Університеті державної фіскальної служби, а також на кафедрі психології та соціально-гуманітарних дисциплін у Київському інституті водного транспорту. Після тиску активістів був звільнений. За даними проєкту, український професор міг надавати Табачнику інформацію про кадрові перестановки.

На початку червня 2020 року він повідомляв, кого можуть призначити на посаду очільника МОН. Вони обговорювали, що можуть призначити якогось Сергія - кандидатами тоді були Сергій Шкарлет і Сергій Бабак. Про Шкарлета Суліма і Табачник розмовляли часто, тоді як Бабак у листуванні, доступному журналістам, більше не згадувався.

Також Табачник спілкувався з Ольгою Кравченко. Вона керувала юридичним департаментом Міністерства освіти, коли той був міністром. Станом на грудень 2023 року вона очолює юридичний департамент у Міністерстві відновлення. Жінка продовжувала спілкуватися з Табачником навіть після того, як він втік та відкрито перейшов на бік РФ. Вона навіть їздила з Табачником на відпочинок у Дубай у 2021 році, коли ексміністр уже перебував у розшуку.

Табачник також контактував із зрадником Сальдо, вони заробляли на пальному в окупованій Херсонщині та давали за це "відкати" у рублях окупаційній адміністрації. Також Табачник просив Сальдо, аби російські військові в селищі Мирне Каланчацького району не заселялися у квартиру ветеринарного лікаря Табачника.

Нагадаємо, колишній міністр освіти і науки України Дмитро Табачник допомагав гауляйтерам окупованих частин Херсонської та Запорізької областей. За це йому оголосили підозру у державній зраді.

Читайте також

1