Екснардеп-регіонал Святаш постане перед судом за підтримку російської агресії

Екснародного депутата України судитимуть за заклики до зміни меж території України, легалізацію майна та фінансове шахрайство
Головне
Екснардеп-регіонал Святаш постане перед судом за підтримку російської агресії
Дмитро Святаш
16 Серпня 2023, 14:37
читать на русском

Скеровано до суду обвинувальний акт стосовно народного депутата України IV-VIII скликань від партії регіонів Дмитра Святаша.

Про це повідомили в пресслужбі Офісу генпрокурора України.

Йому інкриміновано посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, шахрайство, підроблення документів та легалізацію майна, одержаного злочинним шляхом (ч. 1 ст. 110, ч. 2 ст. 436-2, ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 27 ч. 3, ч. 4 ст. 358, ч. 3 ст. 209 КК України).

За даними слідства, екснардеп, використовуючи свою політичну посаду, фактично керував однією з найбільших в Україні бізнес-структур із продажу транспортних засобів. Бувши кінцевим власником групи підприємств з понад 90 юридичних осіб, він отримав від банку кредитну лінію у сумі 50 млн доларів США.

Як забезпечення можливості повернення кредитних коштів обвинувачений передав у заставу банку близько 200 об’єктів нерухомості та корпоративні права.

Після настання терміну повернення коштів він використав свідомо підроблені документи та переоформив майно на інші підконтрольні йому суб’єкти підприємництва, звільнивши у такий спосіб це майно з під обтяжень.

У ході проведення експертизи підтверджено завдання збитків такими діями на суму 1, 1 млрд гривень.

У 2019 році у зв’язку з оголошенням у розшук обвинувачений почав переховуватися на території рф.

У серпні 2022 року після захоплення частини території країни збройними силами рф, обвинувачений розмістив на своїй сторінці у соцмережі пост, у якому закликав до зміни територіальної цілісності України, колабораційної діяльності та співпраці із окупаційною владою рф.

У межах слідства за клопотанням прокуратури майно та активи екснардепа на суму понад 600 млн грн арештовано та передано в управління АРМА.

Детальніше про кримінальні злочини Дмитра Святаша можна прочитати тут.

1