ЄСПЛ оголосив рішення у справі "Україна проти Росії" щодо Криму

Суд встановив, що Україна надала достатні докази систематичних порушень з боку Росії
ЄСПЛ оголосив рішення у справі "Україна проти Росії" щодо Криму
Європейський суд з прав людини
25 Червня 2024, 16:02
читать на русском

Сьогодні Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) оголосив публічно рішення у міждержавній справі "Україна проти Росії" стосовно порушень прав людини в Криму.

Про це йдеться на сайті Кабінету міністрів України.

За результатами розгляду справи, суд встановив, що Україна надала достатні докази систематичних порушень з боку Росії. Ці порушення включають зникнення людей, жорстоке поводження з затриманими, примусове нав'язування російського громадянства, заборону української мови в школах, переслідування україномовних дітей та кримських татар.

Крім того, ЄСПЛ зазначив, що Росія несе відповідальність за порушення прав українських політичних в’язнів, які переслідувалися та досі переслідуються за проукраїнську позицію.

Справа стосується порушень Росією на тимчасово окупованій території Криму та Севастополя. Серед статей Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, які були порушені: право на життя, заборона катувань, право на свободу та особисту недоторканність, право на справедливий суд, право на повагу до приватного і сімейного життя, свобода думки, совісті та релігії, свобода вираження поглядів, свобода зібрань та об’єднання, заборона дискримінації тощо.

14 січня 2021 року ЄСПЛ визнав справу частково прийнятною і приєднав до неї питання щодо політичних в’язнів. Останнє засідання по суті у справі відбулося 13 грудня 2023 року, де Україна представила докази систематичних порушень прав людини Росією на окупованій території.

Читайте також

1