Гей-пара вперше виграла справу проти України у Європейському суді з прав людини

Чоловіки з 2010 року проживали сім’єю як партнери, втім не мали можливості легалізувати свої стосунки
Гей-пара вперше виграла справу проти України у Європейському суді з прав людини
ЛГБТ (фото: Pexels)
3 Червня 2023, 17:58
читать на русском

Суд визнав порушення державою права одностатевої пари на узаконення стосунків.

Про це повідомляють в Українській гельсінській спілці з прав людини з посиланням на рішення ЄСПЛ.

У 2014 році до Європейського суду звернулася гей-пара – Андрій Маймулахін та його чоловік Андрій Марків. Чоловіки з 2010 року проживали сім’єю як партнери, втім не мали можливості легалізувати свої стосунки.

Під час розгляду справи суд визнав, що на відміну від різностатевих пар, партнери "не мають ані доступу до шлюбу в Україні, ані можливості отримати будь-яку альтернативну форму юридичного визнання".

Суд встановив, що відсутність в Україні законодавчого регулювання одностатевих відносин є порушенням статті 8 та 14 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Кожному з партнерів суд присудив по 5 тисяч євро компенсації.

Це перший прецедент в історії України. Розгляд справи тривав майже 10 років. Суд зазначив, що Україна ратифікувала Європейську конвенцію й зобов’язалася урегулювати законодавство, аби воно відповідало базовим вимогам дотримання прав людини. В Україні цього немає. Виключно через те, що пари однієї статі, вони не мають можливості врегулювати цивільні відносини на відміну від різностатевих, права яких регулює Сімейний кодекс.

Цей прецедент "зобов’язує Україну змінити своє законодавство.

Нагадаємо, що у Верховну Раду подали на реєстрацію законопроєкт про реєстровані партнерства. Він дасть змогу партнерам в одностатевих і різностатевих парах без шлюбу мати такі самі права, як і в законного подружжя.

Читайте також