В Уганді запровадили смертну кару за гомосексуалізм та пропаганду одностатевих стосунків

На засіданні парламенту проти законопроєкту проголосували двоє з 389 депутатів
В Уганді запровадили смертну кару за гомосексуалізм та пропаганду одностатевих стосунків
ЛГБТ
24 Березня 2023, 20:53
читать на русском

Парламент Уганди ухвалив закон, який запроваджує смертну кару або довічне ув'язнення за гомосексуальність, "вербування, просування та фінансування" одностатевої "діяльності".

Про це пише The Guardian.

Втім, законопроєкт ще може ветувати президент.

"Законопроєкт погано продуманий, він містить положення, які є неконституційними, нівелює досягнення в боротьбі з гендерним насильством. Це суперечить всім відомим правовим нормам", – зазначив Одоі-Ойвелово, який проголосував проти.

На законопроєкт відреагували в ООН.

Верховний комісар ООН з прав людини Фолькер Тюрк заявив, що ухвалення парламентом Уганди цього законопроєкту може "зруйнувати досягнуте за роки".

Положення документа засудили й правозахисники Уганди, назвавши його "законом про ненависть".

Юристка та правозахисниця Сара Касанде сказала, що ухвалення документа є "трагічним днем в історії Уганди".

"Положення законопроєкту про боротьбу з гомосексуальністю є варварськими, дискримінаційними та неконституційними", – сказала Касанде.

Нині доля законопроєкту залежить від президента країни Йовері Мусевені, який може накласти вето або підписати його.

До 2014 року в Уганді діяв подібний закон, який передбачав довічне ув’язнення за гомосексуальність. Та версія закону викликала широку міжнародну критику та 1 серпня 2014 року була анульована Конституційним судом. Після скасування закону представники ЛГБТ продовжували зазнавати жорсткого осуду та насилля.

Нагадаємо, що у Верховну Раду подали на реєстрацію законопроєкт про реєстровані партнерства. Він дасть змогу партнерам в одностатевих і різностатевих парах без шлюбу мати такі самі права, як і в законного подружжя.

Читайте також

1