Євросоюз відмовився сплачувати росії за газ у рублях, як і країни G7

Вимоги путіна виконувати не будуть
Євросоюз відмовився сплачувати росії за газ у рублях, як і країни G7
Євросоюз (Фото: pexels)
29 Березня 2022, 17:49
читать на русском

Європейський Союз, як і країни G7, не сплачуватимуть за російський газ у рублях.

Про це заявив офіційний представник Європейської комісії Ерік Мамер 29 березня, пише "Інтерфакс-Україна".

"Наша позиція – така сама, як і в G7", – заявив прессекретар, відповідаючи на запитання про те, як реагуватиме ЄС на розпорядження президента росії владіміра путіна приймати оплату за експорт російського газу лише в рублях.

Мамер зазначив, що учасники наради міністрів енергетики держав-членів G7, на якій була представлена Єврокомісія, "відкинули вимогу" російської сторони оплачувати постачання газу в рублях.

Щодо нас, ми сказали, що постачання мають здійснюватися з використанням (як оплати – ред.) доларів або євро, ­– пояснив представник Єврокомісії.

Раніше країни G7 відхилили вимогу Москви сплачувати за імпорт енергоносіїв з Росії в рублях. Міністр енергетики Німеччини Роберт Хабек підкреслив, що "всі міністри G7 повністю погодилися з тим, що це буде одностороннє і явне порушення існуючих контрактів".

Хабек сказав, що "оплата в рублях неприпустима, і ми будемо закликати компанії не виконувати вимоги путіна".

Зазначимо, що 23 березня російський агресор владімір путін доручив перевести у рублі платежі за газ для "недружніх країн". Аналітики вважають, що цей крок путіна - спроба зіграти на енергетичних потребах ЄС для ослаблення санкційного тиску, сподіваючись, що хтось із європейських країн на нього пристане, таким чином ослабивши єдність Заходу.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що розрахунок за російські нафту та газ у рублях означає потурати агресору та однією рукою допомагати вбивати українців.

Читайте також

1