Фірма депутата Палиці причетна до ремонту дороги на Закарпатті вартістю 600 млн гривень: деталі

За ці гроші фірма готова провести капремонт місцевої дороги протяжністю 7,6 км
Важливо
Фірма депутата Палиці причетна до ремонту дороги на Закарпатті вартістю 600 млн гривень: деталі
Фото: Facebook
11 Вересня 2023, 09:24

У селі Чорна Тиса, де вже розпочали ремонт дороги, також розглядається проєкт будівництва нового гірськолижного курорту. Ініціатива будівництва пов'язана з фірмою, власником якої є народний депутат Ігор Палиця.

На це звернув увагу журналіст-розслідувач Юрій Ніколов.

Він розповів, що на схилах гір хочуть побудувати новий гірськолижний курорт ТОВ "Буковель". За словами Ніколова, його засновниками є Захар і Оксана Палиці — син і дружина нардепа Ігоря Палиці, одного з найближчих партнерів Ігоря Коломойському по "Укрнафті".

"Це ТОВ хоче зробити курорти "Свидовець" у Чорній Тисі, а також "Бистрицю" та "Турбат" неподалік звідти. Причому хоче зараз. Вже під час вторгнення "Буковель" звернулось до тамтешніх сільрад за згодою на будівництво. А у квітні 2023 голова Івано-Франківської Торгово-промислової палати публічно повідомив, що новий курорт — на часі", — додав Ніколов.

Раніше стало відомо, що Закарпатська обласна військова адміністрація планує відремонтувати дорогу до курорту за 596 млн грн. Йдеться про населений пункт Чорна Тиса. Про це йдеться на сайті Prozorro.

У Рахівському районі Закарпатської області планують капітальний ремонт дороги місцевого значення "Ясіня — Чорна Тиса".  Аукціон відбувся 23 серпня. Заявку подав один учасник – ТОВ "ПБС" з Івано-Франківська. Його ціна – 569 млн грн. За ці гроші фірма готова провести капремонт місцевої дороги протяжністю 7,6 км.

Наразі замовник визначається з тим, чи оголошувати ТОВ "ПБС" переможцем тендера.

Ремонт дороги планують завершити до 31 грудня 2023 року.

Відстань між населеними пунктами Ясіня і Чорна Тиса становить майже 10 км.

Крім цього, 1 вересня Західний офіс Держаудитслужби включив у свій моніторинг цю закупівлю. Зокрема, аудиторів цікавили розрахунки, на підставі яких було сформовано очікувану вартість тендера у понад пів мільярда гривень. Також просили надати дорожників документи, які підтверджують виділення грошей з бюджету на капремонт.

Служба місцевих автодоріг оперативно відповіла. За їхніми даними, ціну на капремонт дороги формували на підставі експертного звіту ТОВ «Українська міжрегіональна будівельна експертиза». Методики визначення вартості дорожніх робіт та послуг, затвердженої наказом Міністерства інфраструктури від 7 жовтня 2022 року і розпорядження голови Закарпатської ОДА. Зокрема, 18 травня 2023 року голова ОДА Віктор Микита затвердив проєкт капітального ремонту дороги Ясиня-Чорна Тиса кошторисною вартістю 609,5 млн грн.

Дорога за 600 млн для бізнесу депутата Палиці? Аудитори взялися за скандальний тендер на Закарпатті  фото 2

Дані з системи ProZorro

Що стосується фінансування, то замовник знову послався на розпорядження голови Закарпатської ОДА від 28 липня, де на капремонт цієї дороги передбачено лише 1% від необхідних видатків – 5 млн.

Дорога за 600 млн для бізнесу депутата Палиці? Аудитори взялися за скандальний тендер на Закарпатті  фото 3

Витяг із розпорядження голови Закарпатської ОДА від 28 липня 2023 року

«Строки виконання робіт можуть бути змінені у разі відсутності фінансування, затримки у платежах», – зауважив замовник.

Така відповідь не влаштувала аудитслужбу і вона попросила надати додаткові пояснення.

Тим часом на майданчику ProZorro, де опублікований цей тендер, громадяни написали ряд скарг на адресу Держаудитслужби. Люди вимагають скасувати багатомільйонний тендер.

Як повідомлялось раніше, було задокументовано злочинну діяльність голів правлінь Волиньгазу, Криворіжгазу та Чернігівгазу, які причетні до розкрадання блакитного палива із газотранспортної системи України.

Читайте також

1