Гетманцев розповів, чому Netflix та Google можуть підвищити ціни для українців

Йдеться обов’язок "сервісів електронної комерції" сплачувати ПДВ
11 Лютого, 09:32 217

В Україні не будуть запроваджувати додатковий податок для великих техногігантів, які не є резидентами, а лише змусять їх платити податок на додану вартість з тих електронних послуг, які вони продають на нашій території.

Про це сказав народний депутат від "Слуги Народу", голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев в етері gromadske.

За словами Гетманцева, ПДВ повинні сплачувати всі, зокрема, й техногіганти, але в українському законодавстві просто немає інструментів для адміністрування цієї діяльності. Відповідно, в новому законопроєкті прописали обов’язок "сервісів електронної комерції" сплачувати ПДВ.

Ситуація, яка є — наші рекламісти повинні сплачувати ПДВ, а великі гіганти транснаціональні, чомусь від ПДВ фактично звільнені. Це неправильна ситуація, ми повинні її виправити. І, до речі, ми зустрічалися з Facebook, з іншими великими компаніями, вони не заперечували, щоби сплачувати цей податок, - сказав нардеп.

Гетманцев пояснив, що йдеться про той податок, який є зараз, але новий закон має полегшити механізм його сплати.

Читайте також

Віддалена реєстрація в електронному кабінеті, сплата у валюті, спілкування англійською мовою з нашою податковою службою. Тобто все, аби їм було зручно це робити й вони робили віддалено, - сказав він.

Втім, виникає питання, чи не перекладуть компанії на кшталт Google, Facebook та Netflix цей податок на споживача, тобто чи не підвищать вони ціни. Бо зазвичай так виробники й роблять в разі введення/підвищення податків.

За його словами, вчені дійшли до висновку, що хто є фактичним платником податків або на кого перекладається це, залежить не від конструкції податку, не від наміру законодавця, а залежить від конкретної кон’юнктури на ринку — тобто як співвідноситься попит і пропозиція. Якщо мій товар не має попиту, я беру цей податок на себе, якщо користується — я перекладаю на споживача.

Сам Гетманцев припускає, що якісь послуги подорожчають через цей податок, а якісь - ні.

Нагадаємо, що Верховна Рада ухвалила законопроєкт №3959-1 про внесення змін до адміністративного і кримінального законодавства щодо запровадження діяльності Бюро економічної безпеки.