В НБУ планують скасувати податок на доходи з депозитів

Військовий збір скасовувати не будуть, поки на Донбасі триває війна
Головне
В НБУ планують скасувати податок на доходи з депозитів
Гроші (фото: Pexels)
29 Грудня 2020, 09:15
читать на русском

Голова Національного банку України Кирило Шевченко повідомив, що НБУ ініціював скасування податку на доходи з депозитів.

Водночас в інтерв'ю "Економічній правді" він повідомив, що Нацбанк не планує  скасовувати військовий збір поки на Донбасі триває війна.

Ми цього року виходили з ініціативою на уряд, щоб скасувати податок на доходи з депозитів. За всю історію незалежності України такого податку не було. Він був введений у 2014 році, коли ситуація з надходженнями була просто жахливою. Сьогодні цього вже нема, є досить стала дохідна база, і ми вважаємо, що цей податок можна скасувати, - пояснив Шевченко.

Читайте також

Голова НБУ пояснив, що податок на доходи з депозитів складається з 18% ПДФО і 1,5% військового збору. За його словами, ПДФО слід прибрати, зважаючи на те, що депозитні ставки й так низькі.

Ми пропонували це Мінфіну та уряду в законі про бюджет. Це не було враховано. Наступного року будемо продовжувати роботу в цьому напрямку, - запевнив він.

Нагадаємо, Міжнародний валютний фонд вважає двоякою нинішню податкову політику України. У МВФ вважають, що вона потребує правильного вдосконалення.

У МВФ відзначають, що помітили зусилля України на модернізацію міжнародних аспектів податку на прибуток, а також наближення до стандартів ОЕСР (Організації економічної співпраці та розвитку). Однак, наголошують у Фонді, окремі політики в Україні "прагнуть скасувати податок на прибуток корпорацій".

1