Гетманцев розповів, чому Netflix та Google можуть підвищити ціни для українців

Йдеться обов’язок "сервісів електронної комерції" сплачувати ПДВ
Гетманцев розповів, чому Netflix та Google можуть підвищити ціни для українців
Данило Гетманцев (фото: УНІАН)
11 Лютого 2021, 09:32
читать на русском

В Україні не будуть запроваджувати додатковий податок для великих техногігантів, які не є резидентами, а лише змусять їх платити податок на додану вартість з тих електронних послуг, які вони продають на нашій території.

Про це сказав народний депутат від "Слуги Народу", голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев в етері gromadske.

За словами Гетманцева, ПДВ повинні сплачувати всі, зокрема, й техногіганти, але в українському законодавстві просто немає інструментів для адміністрування цієї діяльності. Відповідно, в новому законопроєкті прописали обов’язок "сервісів електронної комерції" сплачувати ПДВ.

Ситуація, яка є — наші рекламісти повинні сплачувати ПДВ, а великі гіганти транснаціональні, чомусь від ПДВ фактично звільнені. Це неправильна ситуація, ми повинні її виправити. І, до речі, ми зустрічалися з Facebook, з іншими великими компаніями, вони не заперечували, щоби сплачувати цей податок, - сказав нардеп.

Гетманцев пояснив, що йдеться про той податок, який є зараз, але новий закон має полегшити механізм його сплати.

Читайте також

Віддалена реєстрація в електронному кабінеті, сплата у валюті, спілкування англійською мовою з нашою податковою службою. Тобто все, аби їм було зручно це робити й вони робили віддалено, - сказав він.

Втім, виникає питання, чи не перекладуть компанії на кшталт Google, Facebook та Netflix цей податок на споживача, тобто чи не підвищать вони ціни. Бо зазвичай так виробники й роблять в разі введення/підвищення податків.

За його словами, вчені дійшли до висновку, що хто є фактичним платником податків або на кого перекладається це, залежить не від конструкції податку, не від наміру законодавця, а залежить від конкретної кон’юнктури на ринку — тобто як співвідноситься попит і пропозиція. Якщо мій товар не має попиту, я беру цей податок на себе, якщо користується — я перекладаю на споживача.

Сам Гетманцев припускає, що якісь послуги подорожчають через цей податок, а якісь - ні.

Нагадаємо, що Верховна Рада ухвалила законопроєкт №3959-1 про внесення змін до адміністративного і кримінального законодавства щодо запровадження діяльності Бюро економічної безпеки.