Голова Ради Стефанчук пояснив, чому закон про олігархів запрацює після війни

Головне
Він не визнає, що закон, який ухвалив парламент був юридично недосконалим
Головне
23 Вересня, 14:31

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив, що «закон про олігархів» уже показав свою ефективність, але Україна домовилася з Єврокомісією, що імплементація цього закону, включно з формуванням реєстру олігархів, розпочнеться після завершення війни.

Про це спікер ВР розповів в інтервʼю Радіо Свобода.

«Ми домовилися з Єврокомісією, що імплементація закону буде призупинена до моменту завершення війни. А імплементація закону – це у тому числі це створення реєстру олігархів», – сказав Стефанчук.

Стефанчук не визнає, що закон, який ухвалила Верховна Рада, був юридично недосконалим.

«Що таке «юридично недосконалий»? Є просто два шляхи, якими ми йдемо. І про це говорить Венеційська комісія. Що є шлях ухвалення окремого закону, є шлях розвитку іншого галузевого законодавства. Ми пішли першим шляхом. Але паралельно розвиваючи другий. Тому чи він юридично досконалий, чи ні? Я думаю, що покаже практика після того, як він почне імплементацію. Але мені здається, що вже навіть до моменту його вступу в силу була показана ефективність цього закону. Оскільки дуже багато олігархів почали позбавлятися свого майна, своїх ресурсів для того, щоб не потрапляти в пул цих осіб – олігархів», – сказав Стефанчук.

Раніше повідомлялось, що Кабмін призупинив створення реєстру олігархів. Реєстр олігархів створять через три місяці після закінчення війни.

Нагадаємо, наприкінці червня 2022 РНБО України затвердила Положення про реєстр олігархів, а президент Володимир Зеленський своїм указом ввів його у дію.

Водночас секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов у липні 2022 заявив, що в Україні вже готовий реєстр олігархів, але ще не було жодного рішення, щоб когось до нього вносити.

Читайте також